Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Israël deporteert massaal politieke vluchtelingen Ethiopië en Eritrea

De Israëlische overheid heeft bijna zevenduizend Eritreeërs en Soedanezen gedwongen om terug te keren naar hun land, ook al lopen ze daar gevaar voor repressie, volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
woensdag 10 september 2014

Sommige Soedanese migranten werden bij hun terugkeer gearresteerd, gefolterd en beschuldigd van verraad omdat ze naar Israël waren vertrokken. Ook Eritreeërs lopen risico op misbruik, zegt HRW in het 83 pagina's tellende rapport ‘Make Their Lives Miserable: Israel’s Coercion of Eritrean and Sudanese Asylum Seekers to Leave Israel'

In 2006 begonnen Eritreeërs en Soedanezen in grote aantallen Israël binnen te stromen, op de vlucht voor misbruik en vervolging in hun thuisland. Toen Israël de grens met Egypte eind december 2013 hermetisch afsloot, waren reeds ongeveer 37.000 Eritreeërs en 14.000 Soedanezen het land binnengekomen.

De voorbije jaren heeft de Israëlische overheid moedwillig gepoogd ze het land uit te werken met onbeperkte opsluiting, specifieke maatregelen om ze buiten de asielprocedure te houden en de afkeuring van 99,9 procent van de asielaanvragen.

'Infiltranten'

Volgens het rapport ziet Israël de migranten uit Eritrea en Soedan als een "bedreiging" en als "infiltranten", hoewel ze bescherming aanvragen volgens de regels van het internationaal asielrecht. Daardoor krijgen ze geen toegang tot een eerlijke asielprocedure en riskeren ze gearresteerd te worden.

"Mensen hun hoop ontnemen om bescherming te krijgen door ze in een hoek te drummen en dan te beweren dat ze vrijwillig Israël verlaten is een duidelijke vorm van misbruik", zegt Gerry Simpson, auteur van het rapport. "Eritreeërs en Soedanezen in Israël kunnen kiezen tussen een leven in angst om de rest van hun dagen in een opvangcentrum in de woestijn te leven, of arrestatie en misbruik in hun thuisland."

Verblijfscentrum

Sinds juni 2012 heeft Israël op deze manier duizenden migranten opgepakt en onbeperkt vastgehouden. Nadat het Israëlisch Hooggerechtshof de praktijk had veroordeeld, gaf de overheid het programma een andere naam en verplichtte ze de migranten om in het “verblijfscentrum" Holot in de Negev-woestijn te gaan wonen.

Dit beleid laat de vluchtelingen twee opties: levenslange opsluiting in een Israëlisch "verblijfscentrum" of terugkeren naar het land waar ze vervolging riskeren. Zeven Soedanezen die voor de laatste optie kozen, doen in het rapport hun verhaal. Ze werden bij hun terugkeer opgepakt en ondervraagd in de hoofdstad Kartoem. Drie onder hen werden langdurig vastgehouden, een van hen werd gefolterd, een tweede werd in eenzame opsluiting gehouden en een derde werd beschuldigd van landsverraad.

De Soedanese wet legt gevangenisstraffen tot tien jaar op voor eenieder die Israël heeft bezocht. De situatie in Eritrea is minder duidelijk, maar eerder onderzoek door HRW documenteerde hoe terugkerende vluchtelingen in het land slachtoffer werden van misbruik. Door die geloofwaardige angst voor vervolging krijgt 83 procent van de Eritreeërs wereldwijd asiel of een andere vorm van bescherming, blijkt uit cijfers van de VN. In Israël is dat slechts 0,1 procent, volgens HRW.

Asylum Seekers Struggle to Survive Under Israeli Restrictions

Despite Halt in Deportations, Refugees in Israel Live in Fear

Make Their Lives Miserable: Israel’s Coercion of Eritrean and Sudanese Asylum Seekers to Leave Israel

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.