Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Helft vogelsoorten VS met uitsterven bedreigd

Meer dan de helft van de Amerikaanse inheemse vogelsoorten loopt het risico tegen 2050 een met uitsterven bedreigde soort te worden. Daaronder bevindt zich de zeearend, symbool van de VS.
woensdag 10 september 2014

Oorzaak voor deze achteruitgang is de klimaatverandering, die de leefgebieden van de vogels grondig doet krimpen, volgens een studie van de Amerikaanse milieuorganisatie National Audubon Society.

Vogels hebben het al zeer moeilijk om te overleven, onder meer door vervuiling, pesticiden en krimpende leefruimte. De klimaatverandering kan daarom voor heel wat soorten de genadeklap worden, stelt de studie van de National Audubon Society in zijn jaarrapport '314 Species on the Brink'.

De organisatie somt 126 soorten op die meer dan de helft van hun huidige habitat zullen verliezen tegen 2050 en geen enkele uitwijkmogelijkheid hebben. Nog eens 188 soorten verliezen de helft van hun habitat tegen 2080, maar kunnen eventueel nog migreren naar betere oorden.

Ornithologen analyseerden dertig jaar klimaatdata en een enorm aantal gegevens over de leefgebieden van de vogelsoorten. Zo pogen ze het verband te begrijpen tussen de plaats waar vogels leven en de klimatologische invloeden. Zo konden ze ook inschatten waar de vogels in de toekomst nog een alternatief leefbaar ecosysteem zouden kunnen vinden.

Nationale symbolen

Tussen de 314 soorten in het rapport, zijn er heel wat verrassende namen die tot nog toe niet als bedreigd werden gezien, zoals de Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus), het nationale symbool van de VS. Deze arend ziet zijn leefgebied in de volgende zestig jaar met maar liefst driekwart krimpen. Ook de ijsduiker (Gavia immer), symbool van de staat Minnesota, en de Baltimoretroepiaal (Icterus galbula), symbool van de staat Maryland, krijgen het moeilijk.

Talrijke soorten zullen waarschijnlijk uitsterven als de klimaatverandering niet gestopt wordt. "De klimaatverandering is nu de grootste bedreiging voor onze vogelsoorten", zegt Gary Langham, de hoofdauteur van het rapport. "Dat is de onomstotelijke conclusie na zeven jaar nauwgezet en diepgaand onderzoek. De klimaatverandering bedreigt het primaire ecosysteem waar vogels – en iedereen – van afhankelijk zijn."

Ontnuchterend

Om de ergste gevolgen af te wenden is dringend actie nodig, zegt David Yarnold, voorzitter van Audubon. "Het vooruitzicht van een dergelijk verlies is verschrikkelijk, maar we kunnen een brug bouwen naar een toekomst voor de Amerikaanse vogels", zegt Yarnold. "Dit rapport schetst een scenario, en het vertelt ons twee zaken: we moeten de plekken waar vogels leven beschermen en bewaren, en we moeten samenwerken om de klimaatverandering te stoppen."

"We weten dat klimaatvariabelen, zoals temperatuur en neerslag, bepalen waar de meeste vogels leven en waar niet, omdat het bijvoorbeeld te warm is", zegt Nobelprijswinnaar Terry Root van de Universiteit van Stanford.

"De Audubon-studie onderzocht de klimaatvariabelen die bepalen waar de vogels nu leven, en gebruikte vervolgens op een schitterende manier klimaatsimulaties om te voorspellen waar de vogels waarschijnlijk te vinden zullen zijn in de toekomst. We zullen allemaal de effecten van het veranderende klimaat zien in onze tuin. We kunnen zo'n ontnuchterend alarmsignaal niet negeren."

314 Species on the Brink

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.