Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Rechter fluit directie schoonmaakbedrijf BM&S terug

Schoonmaakbedrijf BM&S tackelt het sociaal recht met de voeten vooruit. Het zette twee syndicaal afgevaardigden aan de deur, schakelde uitzendkrachten in om de daaropvolgende staking te omzeilen en liet de stad Brussel een dwangsom opleggen omdat de Brusselse politie de stakerspost niet ontruimde. Een rechter van eerste aanleg floot de directie van BM&S terug.
dinsdag 9 september 2014

Sinds april mag BM&S in de stelplaats van Schaarbeek de treinen schoonmaken en de grafitti verwijderen. Het schoonmaakbedrijf nam het contract van One Fleet Services over en deed dat door 40 procent onder de prijs van de concurrentie te duiken.

Dat kan natuurlijk door heel fors de kosten te drukken en daar liepen de twee syndicaal afgevaardigden blijkbaar bij in de weg. De staking die na hun ontslag uitbrak, kreeg de directie niet rond de tafel. Die besloot het spel hard te spelen en schakelde een deurwaarder en uitzendkrachten in om de staking te omzeilen.

Uitzendkrachten gebruiken om stakende werknemers te vervangen is onwettig en het uitzendbedrijf trok zelf de uitzendkrachten terug. Bij de rechter in kortgeding kreeg BM&S wel gehoor. Die legde de actievoerders een dwangsom van 500 euro op voor elke dag dat de stakerspost niet ontruimd werd.

Die uitspraak kwam er na een eenzijdig verzoekschrift. Dat betekent dat de tegenpartij niet gehoord hoeft te worden. De werknemers konden dus hun kant van het verhaal niet vertellen.

Dat gebeurde wel in beroep bij de rechtbank van eerste aanleg. Die uitspraak is streng voor BM&S. “Zodoende blijkt dat BM&S niet  enkel getracht heeft om stakingsbrekers van elders aan te voeren, maar tevens dat zij gepoogd heeft om de instrumenterende  gerechtsdeurwaarder en de voorzitter van deze rechtbank te misleiden over de ware toedracht van de beweerde feitelijkheden. Er is niet aangetoond dat de stakingsposters de grenzen van hun grondwettelijk recht op vereniging en vrije meningsuiting te buiten gaan.”

De Algemene Centrale van het ABVV reageert opgelucht. “Deze gerechtelijke uitspraak herinnert eraan dat vakbondsactie een grondrecht is dat niet mag aangetast worden, al zeker niet met eenzijdige verzoekschriften, rechtszaken in kortgeding  die  geen verweer mogelijk maken, en al evenmin met deurwaarders en dwangsommen”, klinkt het.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.