Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

CO2-concentratie groeit sneller dan ooit tevoren

De concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer is in 2013 sneller gestegen dan in de afgelopen dertig jaar en heeft een nieuw recordpeil bereikt. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
dinsdag 9 september 2014

De cijfers zijn afkomstig uit het Greenhouse Gas Bulletin, het jaarlijkse rapport van de WMO. Het rapport doet geen uitspraken over de uitstoot van broeikasgassen, enkel over de concentratie in de atmosfeer.

Vorig jaar steeg de concentratie van CO2 tot 142 procent van het pre-industriële niveau in 1750. Voor het veel sterkere broeikasgas methaan lag de stijging nog hoger: 253 procent. Die verhoogde concentratie deed de "radiative forcing" (het opwarmingseffect) met 34 procent toenemen tussen 1990 en 2013.

Ongeveer een kwart van de uitstoot van CO2 wordt opgevangen door de oceanen en nog eens een kwart door de biosfeer, waardoor ongeveer de helft in de atmosfeer terechtkomt. Maar ook voor de oceanen zijn de gevolgen desastreus. De verzuring van het water is groter dan in de afgelopen 300 miljoen jaar, stelt het rapport.

Tijd raakt op

"Het Greenhouse Gas Bulletin toont aan dat, verre van te verminderen, de concentratie van CO2 in de atmosfeer vorig jaar gestegen is, en dat sneller dan in de afgelopen dertig jaar", zei Michel Jarraud, secretaris-generaal van de WMO, bij de prestentatie van het rapport. "We moeten deze trend ombuigen door snel de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen aan banden te leggen. De tijd raakt op."

CO2 blijft honderden jaren in de atmosfeer, en nog langer in de oceanen. "De uitstoot uit het verleden, het heden en de toekomst hebben daardoor een cumulatieve impact op zowel de klimaatverandering als de verzuring van de oceanen", zegt Jarraud. "Over de wetten van de fysica kan niet onderhandeld worden."

De WMO-baas roept beleidsmakers op om snel actie te ondernemen. "Het Greenhouse Gas Bulletin biedt een wetenschappelijke basis voor de besluitvorming", zegt hij. "We hebben de kennis en we hebben de middelen om in actie te komen en de temperatuursverandering onder de 2 graden Celsius te houden, zo onze planeet een kans te geven en onze kinderen een toekomst. Verschuilen achter onwetendheid is niet langer een excuus."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door spacemonkey op donderdag 11 september 2014

  Fijn dit te mogen *noteren*. Zowat 40 jaar geleden toen ik de lessenreeks *ONS ZONNESTELSEL* volgde aan de Volkssterrenwacht in Hove Urania, kwam dit al ter sprake.

  Dhr. G. Bodiffè maakte al gewag van de stijging van o.a C02 (waarschijnlijk) het gevolg van de groeiende menselijke industriële activiteiten. Dik 40 jaar later zijn de gevolgen van ons onbezonnen gebruik van de planeet en de beschadiging + vernietiging van het uniek ecologisch systeem, niet meer te ontkennen.Spijtig genoeg maken mensen die er wel weet van hebben ook deel uit van die onbezonnen veelal achterlijke massa's die de planeet bevolken.

  Het is pure waanzin in 2014 slaagt een soort die zich beter en superieur acht aan alles wat er verder aan leven op de planeet voorkomt, en niet eens in zijn eigen dierlijke gevoelens onder controle te houden.

  Vrouwen die letterlijk vanuit de buik (redeneren??) en kinderen blijven baren op een planeet die al overloopt van dat soort (on) gedierte.Mannen die oorlog voeren.Gemeenschappen die elkaar vrolijk uitmoorden omdat A en B er een ander idee op na houden van wie nu eigen lijk dat *opperwezen* zou zijn? God-Mohamed of 1 van de meer dan duizend goden uit het Hindoeïsme.

  De grote thermische-scheikundige toverdoos die het klimaat is gaat zeer zeker andere evenwichten instellen. Deze zullen ook zeer zeker minder welgelegen zijn voor een diersoort die eigenlijk tot een van de meest fragiele diersoorten behoord, die op de planeet voorkomt.

  De mens en zijn *amateuristisch* kortzichtig op (veelal) op hebzucht gedreven gepruts, zijn volop bezig bezig , de ondergang te creëren.Aanvankelijk sta je daar wat onthutst bij te kijken.Stilaan ben ik er van aan het genieten gegaan.Zoveel domheid,blindheid,kortzichtigheid,onbeholpenheid en noem maar op in een naar god gecreëerd schepsel ??

  Dat kan zeer zeker de bedoeling niet geweest zijn denk ik dan.Hoe sneller het spel kantelen gaat (wat volop bezig is) hoe liever dat ik dat hebben ga.

  Sad but true.. Space.

 • door Luk Durnez op donderdag 11 september 2014

  Daarom nog eens deze warme oproep: People's Climate March!!! Onderteken massaal de petitie en kom naar een van de evenementen in het weekend van 21 september: https://secure.avaaz.org/nl/100_clean_final/?tvbnzab

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties