Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Chris Christie Goes South: Republikeinen mikken op latino's

Begin september dook Chris Christie, de veelsproken gouverneur van New Jersey, ineens op in Mexico. Waarom was hij daar? Christie geldt als een potentiële kandidaat voor de Republikeinen bij de presidentsverkiezingen van 2016. Die partij zal haar strategie moeten veranderen om stemmen te winnen bij de grootste minderheid van de VS: de latino's.
dinsdag 9 september 2014

“Zwaar verkeer”, twitterde New York Times-correspondent Damien Cave, “dat zal hij hier zeker herkennen in Mexico City”. Zelfs wanneer hij op buitenlandse missie is, vermijdt men niet om het beruchte ‘brugincident’ van de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, boven te halen. De onthullingen over de vermoedelijk opzettelijke blokkering van het verkeer in en rond het stadje Fort Lee, begin dit jaar, vormden dan ook een van de sappigste politieke schandalen sinds lang.

Dat Christie zo hevig en langdurig terechtkwam in het oog van een mediastorm, is evenmin toeval. Al enkele jaren wordt zijn naam genoemd als presidentskandidaat voor de Republikeinen tijdens de verkiezingen van 2016. Naar alle waarschijnlijkheid zal de uiteindelijke kanshebber voor de Grand Old Party het opnemen tegen Hillary Clinton, de gedoodverfde kandidate voor de Democraten. Zij is dit weekend in Mexico. Is het dan een toeval dat Christie daar op exact hetzelfde moment ook te vinden is?

Potentiële stemmen

Terwijl Hillary op een charity-event rondhangt met organisator Carlos Slim (de rijkste man van Mexico en de wereld), Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (ook geen almoezenier) en voetbalster Ronaldinho, neemt Chris Christie de tijd om met enkele schoolkinderen op de foto te gaan – enkele kilometers verderop. “Ik ben naar hier gekomen om bij te leren”, klinkt het.

Christie steekt natuurlijk niet zomaar even de grens over. Zijn bezoek kadert in een strategische gedaanteverandering die de Republikeinse partij traag maar gestaag heeft ondergaan. Een levensbelangrijke transformatie. In de VS wonen ondertussen zo’n 50 miljoen inwoners van Latijns-Amerikaanse origine (latino’s). Maar liefst zestig procent van dit enorme aantal heeft Mexicaanse roots.

Dit zijn veel potentiële stemmen en de snelgroeiende latino-bevolking wordt meer en meer als een cruciale groep gezien in het winnen van verkiezingen. Dit schooljaar zal het aantal blanken trouwens voor het eerst minder dan de helft van de populatie op de openbare scholen bedragen. Amerika verandert. En om ooit nog een verkiezing te kunnen winnen, verandert de GOP mee.

Anti-immigratie

Een mentaliteitsverandering is wel degelijk noodzakelijk. Volgens het Pew Research Centre kon Barack Obama ruim 71 procent van de latino’s voor zich winnen tijdens de laatste presidentsverkiezingen in 2012. De Republikeinen beseffen dat ze zich dringend moeten ontdoen van hun ‘anti-immigratie’-imago. Door zich open te stellen voor nieuwe Amerikanen, moet het voor de partij mogelijk zijn om met de karakteristieke speerpunten (zoals traditionele familiewaarden en een zo klein mogelijke overheid) deze overwegend gelovige bevolkingsgroep aan te spreken.

Zo krijgen (jonge) Republikeinen als Marco Rubio, zoon van Cubaanse immigranten en Rand Paul, die onlangs een bezoek bracht aan Guatemala, de kans om de GOP een ander gezicht geven. Het interne schisma tussen de ultraconservatieve Tea Party en het minder radicale deel van de partij wordt hiermee duidelijker. Insinuaties zoals die van Texaans gouverneur Rick Perry dat “ISIS makkelijk de VS kan binnengeraken via de Mexicaanse grens” of het steunen van draconische wetten, die het verdachtmaken van elke kleurling of anderstalige impliceren, zoals in Arizona, zullen afnemen bij kandidaten met een reëel perspectief op het presidentschap.

Duel

Chris Christie lijkt deze dynamiek te hebben begrepen. Op papier lijkt hij dan ook een ideale kandidaat. In zijn New Jersey, een traditioneel progressieve staat, is hij populair bij vrouwen, aanhangers van de Democraten en bij zijn verkiezing wist hij de helft van het latino-electoraat te veroveren. Hij scoort hoog in de approval-rating. Met het bezoek aan het land van herkomst van zovele Amerikaanse kiezers, lijkt hij alvast op dat elan door te willen gaan.

Moest de uiteindelijke race tussen hem en Hillary beslecht worden, dan belooft dat in ieder geval een interessant duel. Clinton geniet immers al vele jaren populariteit bij de latino-minderheid. Het valt enkel nog af te wachten of deze groep in twee jaar kan overtuigd worden om op de partij te stemmen die, vooral in het Zuiden, een kwalijke reputatie heeft inzake migratiebeleid. Dramatisch lage cijfers bij latino’s, zoals destijds van Mitt Romney, zijn uit ten boze. Moest Christie erin slagen te winnen, dan zou hij de eerste Republikeinse president zijn sinds 1984 die niet Bush heet.

Interessant detail: die andere potentiële kandidaat, Jeb Bush, spreekt vloeiend Spaans.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.