Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Peilingen ogen steeds beter voor Marina Silva als Braziliaans president

De peilingen ogen steeds beter voor Marina Silva. De kans dat ze de eerste zwarte vrouwelijke president van Brazilië wordt, neemt toe.
maandag 8 september 2014

Volgens twee nieuwe peilingen zou ze in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, op 5 oktober, evenveel stemmen halen als huidig president Dilma Rousseff, kandidaat van de Arbeiderspartij (PT). In de tweede ronde, op 26 oktober, zou Silva Rousseff achter zich laten, met een voorsprong van 7 procent.

In de peiling van het Braziliaans Instituut voor Publieke Opinie geeft 31 procent aan dat men in geen enkel scenario op Rousseff gaat stemmen. Bij Silva is dat slechts 12 procent. Silva maakt zo meer kans op de vele stemmen voor de kandidaten die de eerste ronde niet overleven.

Recessie

De economie zit Silva mee. Het land zit in een recessie, de inflatie is hoog, de begroting kreunt. De economen die de meeste media-aandacht krijgen, wijten het aan het slechte bestuur van Rousseff.

De elektriciteitssector, waar Rousseff haar eerste strepen verdiende, oogt belabberd. De president had lagere tarieven beloofd maar verhoogde ze juist. Door aanhoudende droogte is bovendien het risico op stroompannes toegenomen.

Rousseff werd in 2010 de eerste vrouwelijke president. Maar toen al was Silva de verrassing. Ze haalde, toen nog voor de Groene Partij, bijna 20 miljoen stemmen, 19 procent van het totaal.

Straatprotest

Silva slaagt er beter dan wie ook in de ontevredenheid van de Brazilianen te capteren. De ontevredenheid kwam massaal tot uiting in het straatprotest van juni 2013.

Toch geloven de PT-militanten dat Rousseff het in de tweede ronde alsnog haalt. Dat vertrouwen is gebaseerd op de electorale kracht van de sociale programma's waarmee Rousseff en haar voorganger Lula miljoenen Brazilianen uit de armoede hebben gehaald.

Bovendien is de partijsteun voor Silva beperkt. Ze was ooit minister voor de PT, werd toen presidentskandidaat voor de Groene Partij en doet nu een nieuwe gooi namens de PSB. Met die PSB verschilt ze op sommige punten, onder meer over kernenergie, grondig van mening.

Onbestuurbaarheid

Het kan bij de Brazilianen periodes van onbestuurbaarheid in herinnering brengen. President Janio Quadros bijvoorbeeld moest in 1961 al na zeven maanden opstappen omdat hij geen steun had in het parlement. Fernando Collor (1990-1992) trad af toen het parlement hem na een corruptieschandaal dreigde af te zetten.

Maar onbestuurbaarheid was ook een argument dat men in de verkiezingen van 2002 tegen Lula gebruikte. Zonder succes. De hoop zal de angst overwinnen, zei de PT toen.

Een ander zwak punt van Silva is haar overtuigde lidmaatschap van de Pinksterkerk. Dat levert haar veel steun op bij evangelische gelovigen maar bij de katholieke meerderheid valt dat in minder goede aarde.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

  • door Raf Custers op woensdag 17 september 2014

    Peilingen pushen een perceptie : "als dat zo zit met Marina Silva dan zal ze wel winnen zeker ?" Verdient ze dat ? Eventjes naar de alternatieve info-site Brasil De Fato. Daar lees ik dat vakbonden en sociale bewegingen deze dagen in Rio en elders op straat komen ter verdediging van Petrobras, de petroleumonderneming van de Braziliaanse staat, die zij beschouwen als nationaal patrimonium. Ze vrezen een neo-liberale aanval om Petrobras te verzwakken. Aanval uit welke hoek ? O.a. van Marina Silva.

  • door Raf Custers op vrijdag 19 september 2014

    Vrijdag 19/9 Veja.com Datafolha: Marina cai e Dilma lidera no primeiro turno Pesquisa mostra petista com 37% das intenções de voto, contra 30% da candidata do PSB; Aécio Neves (PSDB) sobe para 17%. Maw Dilma klimt. Ik zou zelfs meer zeggen : Dilma klimt ondanks de smerige campagne van de zakenwereld met lekken naar de pers over 'de smerige firma' Petrobras, met continu speculatie in de pers over de koers van de real, over technische recessie etc. De pers is in Brazilië quasi compleet in handen van het establishment en wordt vanuit die kringen anti-regering gestuurd.

  • door Raf Custers op donderdag 25 september 2014

    Excuus lezer, tijd tekort voor een echt artikel. Toch een trend : de internationale stemmingmakerij tegen de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff betert niet, integendeel, ze gaat stilaan naar een climax. De Britse krant Financial Times zet nu bijna dagelijks haar tegenkandidate voor de verkiezingen van 5 oktober in de schijnwerpers. De financiële industrie hoopt namelijk dat zij die verkiezingen wint. Zo ging het de afgelopen dagen : Dinsdag 23/9 op de Eén een foto van een stralende Marina Silva en de tekst 'Samba socialism. How Marina Silva has set Brazil's election campaign on fire' - Op pag.11 schrijft Misha Glenny dat 'Silva het vermoeide, conservatieve beleid van Brazilië kan verfrissen'. Gewoonlijk is 'socialist' een slechte kwaliteit, maar Glenny prijst Silva omdat ze zogenaamd een echte 'socialist' is. Hoe echt ? Donderdag 25/9, een halve pagina op de drie, met, alweer, een breed lachende Marina Silva. Hier wordt Eduardo Giannetti, economisch advizeur van Marina Silva, aan het woord gelaten. Volgens hem moet Brazilië zich losmaken uit wat hij het keurslijf van Mercosur noemt. Dat is de economische alliantie met Argentinië en Venezuela. Brazilië, zegt deze adviseur, moet business verkiezen boven solidariteit en dus vrijhandelsakkoorden sluiten met de VS en de EU. De huidige presidente Dilma Rousseff krijgt géén ruimte in de FT, ze krijgt er alleen maar verwijten.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties