Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Rechter verwijt BP "grove nalatigheid" bij olieramp

Een Amerikaanse rechter oordeelt dat de olieramp in de Golf van Mexico het gevolg was van een roekeloze werkwijze door oliebedrijf BP. De uitspraak kan een miljardenboete opleveren voor het bedrijf. Het deed de aandelenkoers al met 6 procent dalen.
vrijdag 5 september 2014

Federaal rechter Carl Barbier in New Orleans windt er geen doekjes om in zijn 153 pagina's tellende vonnis. BP is de hoofdschuldige voor de ramp, stelt hij. BP heeft zich schuldig gemaakt aan door winstbejag ingegeven beslissingen, en "de verschillende gevallen van nalatigheid getuigen van een extreme afwijking van de standaarden en van een moedwillig negeren van de risico's", schrijft hij.

Monsterboete

De woordkeuze in het vonnis is cruciaal, omdat bij "grove nalatigheid" de maximumboetes verviervoudigen. De rechtbank moet zich nog bezinnen over de strafmaat, maar de Amerikaanse krant Wall Street Journal berekende al dat BP tot 18 miljard dollar veroordeeld kan worden.

BP liet al weten het niet eens te zijn met het vonnis en in beroep te gaan. "BP is van mening dat het oordeel "grove nalatigheid" en "moedwillig misdragen" over de activiteiten bij de Macondobron niet door bewijzen gestaafd is", stelt het oliebedrijf in een verklaring.

Blijvende gevolgen

Na de ontploffing op het olieplatform Deepwater Horizon in 2010, die aan elf mensen het leven kostte, stroomden maandenlang miljoenen vaten ruwe olie in zee. De gevolgen voor het milieu en de economie zijn niet te overzien.

Niet alleen de olie op zich heeft een zware impact op het milieu. Ook de chemicaliën die massaal werden gebruikt om de olie te verdunnen, eisen een bijzonder zware tol en blijven nog steeds het water vervuilen.

Ook de kustbewoners en de lokale economie werden zwaar getroffen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Frank Roels op zaterdag 6 september 2014

    Veroordeling BP: “reckless” (roekeloos); Halliburton en Transocean, onderaannemingen werkend voor BP, waren “negligent”. http://www.bloomberg.com/news/2014-09-04/bp-found-grossly-negligent-in-2010-gulf-of-mexico-spill.html BP riskeert een boete van 18 miljard dollar. Veel, maar niet in verhouding tot de schade, noch tot de winsten van BP (13,4 miljard in 2013, zonder uitzonderlijke inkomsten, zie http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_energie/Giganten_verslikken_zich_in_nieuwe_olie.9466510-3094.art?highlight=resultaten%202013%20BP De Am minister van Justitie Eric Holder, tevens procureur-generaal (ander juridisch systeem dan in vasteland Europa): “Deze uitspraak zal dienst doen als een sterke deterrent voor gelijk wie in de verleiding komt veiligheid en milieu op te offeren in het streven naar profijt”. BP gaat in beroep; ze hadden niet de bedoeling olie te morsen, zeggen zeg ze. Dat geloven we gerust… Halliburton (dat de cement leverde voor de onderzeese oliebron) regelde al een “schikking” voor 1,1 miljard, en ontsnapte zo aan een strafrechterlijke veroordeling. BP betaalde vroeger reeds een schikking van 9,2 miljard aan diverse klagers; en een boete van 525 miljoen aan de SEC, controleorgaan van de beurs, wegens foute informatie aan beleggers. Transocean “schikte” voor 4 miljard dollar. Halliburton betaalde ook nog 200.000 dollar boete om bewijsstukken te hebben vernietigd. De drie bedrijven schoven de hele tijd de schuld naar elkaar door. Merkwaardig ook dat de rechter de dochterbedrijven van BP gelijkstelde met hun moederbedrijf (BP.plc, Brits). Handige advocaten zouden pleiten dat de ene en de andere niet verantwoordelijk zijn voor elkaar. Denk ook na wie die boeten/schikkingen uiteindelijk betaalt: de klanten van de bedrijven. Als u gaat tanken... De uitspraak is baanbrekend; maar is het werk van één (1) rechter. Gezien de vèrdragende gevolgen van een vonnis (in de Angelsaksische rechtspraak richtinggevend voor nieuwe cases) zal BP tot het uiterste gaan in beroep (andere rechters!). Kleine voorspelling: BP is géén Amerikaans bedrijf, een dàt misschien kan het verschil maken…

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties