Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Kinderhandel woekert in onderontwikkelde Indiase dorpen

Kinderhandel is aan een opmars bezig op het Indiase platteland. Jonge slachtoffers worden uit hun huis gelokt of ontvoerd en belanden in de prostitutie of dwangarbeid. Sommige kinderen worden zelfs gebruikt voor orgaanhandel, blijkt uit een rapport van het Indiase Nationale Bureau voor Criminele Statistieken (NCRB).
vrijdag 5 september 2014

Hoeveel minderjarigen het slachtoffer worden van kinderhandel, is niet helemaal duidelijk door een gebrek aan concrete cijfers van de Indiase overheid. De laatste beschikbare cijfers van het NCRB dateren van 2012. Die tonen aan dat er 3.554 gevallen van kinderhandel werden vastgesteld in dat jaar. In 2011 telde de overheid 3.517 gevallen.

Oorzaken

Mensenrechtenorganisaties stellen dat er veel factoren zijn die kinderhandel in de hand kunnen werken, zoals armoede. Volgens de Wereldbank moeten bijna 7 op 10 Indiërs rondkomen met minder dan anderhalve euro per dag. "Socio-economische achterstelling is één van de hoofdfactoren die kinderhandel in de hand werkt," bevestigt de Indiase magistraat J.B. Koshy. De voormalige toprechter van de Hoge Raad van de grootstad Patna heeft ook weet van corrupte politici die in afgelegen regio's samenwerken met criminele netwerken om kinderen te verhandelen.

Volgens Koshy worden veel kinderen verkocht omdat hun ouders geen geld hebben voor basisbehoeften als eten en drinken.

"Maar er zijn evengoed kinderen die worden achtergelaten door ouders die niet voor hen kunnen zorgen, of die hen mishandelen," voegt hij daaraan toe. "Kinderhandelaars en hun tussenpersonen benaderen deze kinderen en lokken ze mee. Jonge meisjes worden vaak met geweld ontvoerd, zeker als ze mooi zijn."

Experts van de Indiase Nationale Commissie voor Mensenrechten (NHRC) schatten dat ongeveer de helft van de slachtoffers van kinderhandel in 2005 minderjarigen waren tussen elf en veertien jaar. ECPAT, een andere ngo die strijdt tegen kinderprostitutie, meldt dat meer dan drie op tien verhandelde meisjes lijdt aan soa's zoals hiv, aids, of andere gynaecologische aandoeningen, wellicht omdat veel van deze meisjes in de prostitutie belanden.

Onderzoek

In juli 2014 kondigde minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh aan dat hij een onderzoek zal starten naar de massale kinderhandel die de voorbije jaren woekerde in de oostelijk gelegen staat Jharkhand. Het onderzoek, dat op aandringen van de Nationale Federatie van Indiase Vrouwen (NFIW) is gestart, moet onthullen hoe er elk jaar duizenden meisjes kunnen verdwijnen in deze staat.

Annie Raja, secretaris-generaal van NFIW, gelooft dat de huidige maatregelen om kinderhandel in te dijken onvoldoende zijn. "Deze plannen werken niet in afgelegen dorpjes, waar kinderhandelaars meisjes blijven ontvoeren."

Het gebrek aan een effectieve wetgeving werkt de straffeloosheid in de hand, zeggen experten.

De Indiase wet uit 1986 die mensenhandel aan banden moet leggen, spitst zich alleen toe op prostitutienetwerken en vermeldt niets over andere vormen van kinderhandel.

Dr. P.M. Nair, een projectcoördinator van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), raadt de Indiase overheid aan om niet alleen de plaats van een misdrijf te onderzoeken maar ook de mensen die deel uitmaken van een kinderhandelnetwerk. "Slachtoffers mogen bovendien nooit worden veroordeeld of gestigmatiseerd. Overheidsinstanties moeten meer werk maken van nazorg bij slachtoffers."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.