Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Rosewater: indrukwekkend regiedebuut Jon Stewart in zicht

Jon Stewart, komiek en presentator van het satirische programma The Daily Show, schept grote verwachtingen met zijn regiedebuut Rosewater. De film vertelt het verhaal van journalist Maziar Bahari die na een bizarre speling van het lot in Iran heeft vastgezeten.
donderdag 4 september 2014

Dit weekend gaat Rosewater in première op het Tellude Film Festival in Colorado. De film is gebaseerd op het boek Then They Came For Me: A Family’s Story of Love, Captivity, and Survival van de Iraans-Canadese journalist Maziar Bahari. Het is, zoals dat heet, gebaseerd op waargebeurde feiten. Ze ogen alleen wat onwaarschijnlijk. 

In 2009 was Bahari te zien in Jason Jones: Behind the Veil. Dat was een driedelige serie van The Daily Show waar komiek Jason Jones zich in Iran voordoet als een buitenlandcorrespondent. Onnozel en met een misplaatste stoerheid maakte hij kennis met de Iraanse samenleving, waar alles, maar dan ook alles, hem bang maakte.

Bahari viel in de serie slechts anderhalve minuut te bewonderen – als deelnemer aan een interview dat natuurlijk volgens de klassieke satirische formule van The Daily Show werd afgenomen.

Hardvochtig

Jason Jones: Behind the Veil legt op ludieke en vooral grappige wijze de arrogantie en onwetendheid in de Amerikaanse samenleving bloot. De serie is een aaneenschakeling van momenten waar Amerikanen er slecht vanaf komen. Jones vertelde in hetzelfde jaar in een interview met Persian News Network dat hij het betreurt dat men in de Verenigde Staten onterecht Iran en zijn inwoners hardvochtig afwijst. De serie heeft aangetoond dat humor zeker een middel kan zijn om menselijkheid te benadrukken.

Fragment uit Jason Jones: Behind the Veil (2009)

‘I just spent this great evening with an Iranian family, (…) they were exactly like an American family. (…) And then, at the end, we all went out for a walk. And we went to this playground where was like the most… you call it a beautiful scene you’ve ever seen. There was a father actually teaching his kid how to walk. There was, like, a woman with a full chador on, seesaw with a little girl. (…) And it was just a briliant moment where just… tears kinda like came to my eyes. When I hear the war drums to bomb these people, I go: “You’re fucking out of your mind! What’s your problem? Why whould you think that these people are coming to get you?”

Deze bedoeling is door de Iraanse autoriteiten volkomen over het hoofd gezien. Ze legden Bahari ‘mediaspionage’ ten laste. Als klap op de vuurpijl werd het fragment als bewijsmateriaal aangevoerd. En zo maakte het regime van zichzelf de finale grap. Tien dagen na de uitzending werd Bahari in Iran gearresteerd, en verbleef 118 dagen in de gevangenis van Evin, waarvan 107 in de isoleercel. In de gevangenis werd Bahari gemarteld en kreeg hij het bevel om publiekelijk een videobekentenis af te leggen.

Knuffelcampagne

Behalve de regie nam Jon Stewart ook het scenario van Rosewater voor zijn rekening. Na de uitzendingen van The Daily Show en in het weekend, zette hij zich tot in de kleinste uurtjes aan het filmverhaal. De opnames gebeurden tijdens de zomer van 2013 in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Toen was Stewart voor de allereerste keer even niet dagelijks te zien achter de vertrouwde nieuwsdesk van The Daily Show.

In een tijdsbestek van vijf weken en met een budget van tien miljoen dollar heeft Stewart creatieve oplossingen moeten bedenken. Zo koos hij er bewust voor om voornamelijk met vakmensen uit de regio te werken. En dankzij een knuffelcampagne op verschillende social media werden er uiteindelijk 800 figuranten geworven die na een draaimiddag in de armen van Stewart konden vallen.

Complot

Al in de aanloop naar de première gooit Rosewater hoge ogen op het Tellude Film Festival. De verwachtingen zijn hooggespannen dat de film in het komende seizoen veelbesproken zal zijn. Als reactie op Rosewater meldde de Iraanse staatstelevisie alvast dat Jon Stewart onderdeel is van een zionistisch complot.

Na Tellude Film Festival in Colarado wordt Rosewater op 8 september vertoond op het Toronto Film Festival. Voor ons nog schoon geduld, want vanaf 7 november zal de film eerst in Amerikaanse bioscopen te zien zijn – het grondgebied waarop Stewart een precisiebom heeft gemikt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.