Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Persvrijheid in Bangladesh in gevaar

BRUSSEL — "De Bengalese regering moet onmiddellijk haar nieuwe mediabeleid terugdraaien omdat het leidt tot ernstige beperkingen van de persvrijheid," zegt Human Rights Watch (HRW). De mensenrechtenorganisatie roept ook donoren op om het land onder druk te zetten.
donderdag 4 september 2014

"In augustus werd het nieuwe mediabeleid gepubliceerd in de staatskrant. Het kenmerkt zich door breedvoerig taalgebruik en onduidelijke definities die erop gericht lijken te zijn kritische journalistiek in te perken," zegt HRW. Publicaties mogen bijvoorbeeld niet "anti-staat" zijn, de "nationale ideologie ridiculiseren" of "inconsistent zijn met de Bengalese cultuur". Ook verslaggeving over "anarchie, rebellie en geweld" moet beperkt blijven.

Censuur

"Dit beleid laat zien hoe weinig waardering de overheid heeft voor vrijheid van meningsuiting," zegt Brad Adams, Azië-directeur van HRW. "Het geeft de overheid de mogelijkheid willekeurig actie te ondernemen tegen politieke tegenstanders. Het kan een voorloper zijn van wetgeving die leidt tot censuur en strafrechtelijke sancties." Premier Sheikh Hasina waarschuwde journalisten eind augustus om de grenzen van het nieuwe beleid "niet te overschrijden".

Volgens de regering is het nodig een raamwerk te creëren waarin bepaald kan worden of publicaties of uitzendingen consistent zijn met de geschiedenis, ideologie, de geest van de bevrijdingsoorlog van 1971, en de sociale, culturele, geografische en politieke traditie en waarden. De bepaling over beperkte verslaggeving over "anarchie, rebellie en geweld" lijkt gericht op verslaggeving van protesten van de oppositie. Bangladesh kent een lange geschiedenis van massaprotesten.

Films

"Dit beleid is een frontale aanval op de persvrijheid, die essentieel is ter controle van de macht van de overheid, corruptie, mensenrechtenschendingen en andere kwesties," zegt Adams.

HRW constateert dat het mediabeleid zoals het nu geformuleerd is, op een breed terrein gevolgen kan hebben. Zo werden op 3 september Engelse titels verboden voor Bengalese filmproducties. De beleidsregels zijn namelijk ook gericht op het voorkomen van 'taalvervuiling'. "Het lijkt erop dat de regering in het verleden is blijven steken, in de tijd toen zij mensen kon vertellen wat te denken, lezen en bekijken. Zij moet zich realiseren dat die tijd met het digitale tijdperk voorbij is," zegt Adams.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

 • door ismail spada op vrijdag 5 september 2014

  In tegenstelling tot bij ons, waar moslimas kritiek mogen geven op de democratie waarin ze leven, door deze democratie als bemoeiziek te bestempelen, gaat het in Bangladesh net de andere kant op.

  "Het lijkt erop dat de regering in het verleden is blijven steken, in de tijd toen zij mensen kon vertellen wat te denken, lezen en bekijken."

  Bangladesh heeft dan ook de Islam als staatsgodsdienst gekozen. Daar is natuurlijk niets mis mee want Bangladesh is ook "democratisch". Als men er zelf voor kiest om anderen voor uzelf te laten denken dan is dat een vrije keuze. De poorten op het zelfstandig denken zijn dan ook al sinds de 11de eeuw gesloten.

  De toenemende islamisering op wereldschaal heeft Bangladesh ondertussen ook in haar greep en met de beperking van de persvrijheid wordt een volgende fase ingeleid. Publicaties mogen bijvoorbeeld niet "anti-staat" zijn, de "nationale ideologie mag niet geridiculiseerd worden" en er mag niets "inconsistent met de Bengalese cultuur" geschreven worden. Stel je voor dat ginds een moslima haar hoofddoek zou willen aflaten. Ook verslaggeving over "anarchie, rebellie en geweld" mogen niet. Kritiek op ISIS of IS zal er wellicht ook niet meer mogelijk zijn maar Allah weet dat beter dan ik.

  En bij ons blijven moslims en moslimas maar kritiek geven op het teveel aan vrijheid dat er heerst en op de bemoeizucht van de overheid met zaken die zij als verplicht ervaren maar in feite hun vrijheid betekenen.

  Wanneer gaan we in het Westen eindelijk de shari'ah invoeren om allemaal, voor eens en voor altijd, in alle vrijheid te kunnen leven?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties