Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Fastfoodwerknemers in 150 Amerikaanse steden op straat voor verdubbeling loon

Al twee jaar komen de werknemers van de Amerikaanse fastfoodsector op straat om een verhoging van hun magere loon te eisen. Donderdag organiseerden ze hun grootste actie tot nu toe. In 150 steden gingen fastfoodrestaurants dicht en werd er actie gevoerd.
donderdag 4 september 2014

De acties kan je op Twitter volgen via de hashtag #fightfor15 en dat maakt meteen duidelijk waar de actievoerders voor staan. Ze willen het minimumloon in de VS verdubbelen tot 15 dollar per uur.

NBC News interviewde Latoya Caldwell, die werkt bij hamburgerketen Wendy's en vier kinderen probeert groot te brengen met de 7,5 dollar per uur die ze nu verdient. “We zijn nu een beweging”, zegt Latoya. “We weten dat dit een lange strijd wordt, maar we gaan die voeren tot we winnen.”

Zij vindt het niet kunnen dat veel werknemers in de sector 40 uur per week werken en toch niet genoeg verdienen voor een dak boven hun hoofd en eten voor hun kinderen.

De acties begonnen in 2012 en leidden in die twee jaar al tot enkele successen. In de stad Seattle werd het minimumloon al verhoogd tot 15 dollar. In Massachusetts wordt het binnenkort 11 dollar.

De werknemers worden bij hun acties gesteund door de vakbond SEIU en tal van grassrootsbewegingen. "Deze mensen hebben de verbeelding van het hele land aangesproken”, zegt de voorzitter Mary Kay Henry.

In heel veel restaurants wordt gestaakt. In Detroit bezetten werknemers ook een straat. Ze werden opgepakt door de politie. Dat gebeurde ook in andere steden zoals Chicago.

(foto's Twitter, #strikefastfood)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.