Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

New York maakt zich op voor historische klimaatmars

In aanloop naar de VN-klimaattop in New York wordt in de stad een "historische" mars voor het klimaat georganiseerd. Bijna duizend Amerikaanse organisaties trommelen hun leden op om mee te stappen op 21 september.
woensdag 3 september 2014

De initiatiefnemers leggen de lat hoog: ze willen de grootste klimaatmars in de geschiedenis op de been brengen. Afgaande op het aantal organisaties dat mensen helpt mobiliseren zou dat wel eens kunnen lukken. Meer dan 950 organisaties mobiliseren hun leden om op straat te komen. Naast milieuverenigingen, zetten ook veel maatschappelijke organisaties, vakbonden, hulporganisaties en religieuze groepen en bedrijven hun schouders onder het evenement.

Logies

Onder de organisaties zijn de Sierra Club, de grootste milieuorganisatie in de VS, het Wereldnatuurfonds (WWF) en de National Wildlife Federation. De deelnemende organisaties roepen hun leden niet enkel op om mee op te lopen in de betoging, maar ook om in logies of transport te voorzien voor andere betogers en mensen uit te nodigen om deel te nemen.

Ook buiten New York wordt betoogd, onder meer in Amsterdam, Berlijn, Parijs en Londen.

Buitengewone top

Twee dagen na de mars, op 23 september, begint een buitengewone klimaattop in New York op initiatief van VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon. Hij wil er de wereldleiders overtuigen om actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis.

De klimaattop in New York valt buiten het normale patroon van de jaarlijkse klimaattoppen in het kader van het VN-klimaatraamakkoord (UNFCCC), zoals eerdere bijeenkomsten in Poznan of Kopenhagen. Die bijeenkomsten worden doorgaans geleid door delegaties en onderhandelaars, terwijl Ban in New York rechtstreeks met de staatshoofden wil praten.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Luk Durnez op donderdag 4 september 2014

    Beste redactie niet enkel New York maakt zich op voor de grote People's Climate March, maar mensen in heel de wereld doen dit om een duidelijk signaal te geven aan de wereldleiders op de klimaattop. Via Avaaz vb. zijn wereldwijd al meer dan 1400 evenementen geregisteerd waarvan een twintigtal in België!! Wie wil deelnemen of nog events wil organiseren, kan die registreren op de event-pagina van Avaaz: https://secure.avaaz.org/nl/event/climate To change everything we need everyone is een van de centrale slogans.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties