Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Tropische ziekte dengue rukt op in Japan en zuiden Europa

In Japan zijn drie mensen lokaal besmet met dengue. De ziekte was er zeventig jaar gelden uitgeroeid. Het Japanse ministerie van Volksgezondheid meldde het eerste geval van dengue dat niet in het buitenland was opgelopen.
vrijdag 29 augustus 2014

Een tienermeisje werd op donderdag 28 augustus met plotse koorts opgenomen in het ziekenhuis van Saitama, bij Tokio. Onderzoek van haar bloed bevestigde dat het om dengue ging. Het meisje was niet recent in het buitenland geweest. Woensdag 27 augustus werden nog twee patiënten ontdekt.

Het gaat in alle drie de gevallen om studenten van dezelfde school in Tokio. Ze zijn lid van een dansgroep die regelmatig oefent in een stadspark. Het ministerie vermoedt dat ze daar besmet zijn geraakt door een muggenbeet.

Dengue komt op grote schaal voor in tropische landen en wordt doorgaans overgedragen door de muggensoort Aedes aegypti, die ook gele koorts kan overbrengen. De muggensoort komt niet voor in Japan, maar het is geweten dat ook de gelijkaardige tijgermug (Aedes albopictus) de ziekte kan verspreiden.

Dengue rukt op

Dengue leidt tot hoge koorts, hevige hoofdpijn, een verlies van eetlust, huiduitslag op borst en benen, misselijkheid en braken. Een klein percentage, vooral kinderen, krijgt uiteindelijk hemorragie-koorts ('dengue hemorrhagic fever' of DHF), die dodelijk kan zijn. De ziekte is al enkele decennia aan een snelle opmars bezig. Jaarlijks raken zo'n 50 tot 100 miljoen mensen besmet en vallen er 24.000 slachtoffers.

De ziekte beperkt zich niet meer tot tropische landen. Door de klimaatverandering en de internationale mobiliteit waarschuwen epidemiologen dat de ziektes sneller kunnen opduiken in ontwikkelde landen. In Frankrijk werden in 2010 ook al gevallen van Europese dengue vastgesteld.

De tijgermug, die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de besmetting in Japan, werd zes jaar geleden voor het eerst in Europa gesignaleerd en heeft zich intussen verspreid naar Italië, Spanje, het zuiden van Frankrijk en Duitsland.

Japan confirms first dengue fever infections in 70 years

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.