Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Olierampen in kwetsbare Noordpool kwestie van tijd

Het Wereldnatuurfonds-Canada heeft een website gecreëerd waar men de gevolgen van een olieramp op de Noordpool kan simuleren. Nu oliemaatschappijen steeds vaker in deze ijskoude wateren naar olie boren, is zo'n ramp slechts een kwestie van tijd, aldus de organisatie.
donderdag 7 augustus 2014

DeWereldMorgen.be

De website Oil Spills in the Beaufort Sea van WWF-Canada zoomt in op de zee van Beaufort in het noorden van Canada en Alaska, die een zeer rijke biodiversiteit heeft en verschillende inheemse bevolkingsgroepen voedt.

Men kan op de site 22 scenario's in gang zetten: een ontploffende bron in ondiep water of in de diepzee, of een ongeluk met een tanker. De site toont hoe een olievlek zich dan naar alle waarschijnlijkheid zal verspreiden en welke ecosystemen of bevolkingsgroepen daarbij in gevaar komen.

Onderzoek

De simulaties bouwen voort op een rapport door het gespecialiseerde bedrijf RPS Applied Science Associates, wereldleider op gebied van modellen voor olievervuiling in zee. Met hun geavanceerde computermodellen werden voor vier soorten olierampen 22 scenario's uitgewerkt, die verspreiding en potentiële impact op het water en de kustlijn in kaart brengen.

Uit hun onderzoek blijkt dat gelekte olie zich zeer snel verspreidt en makkelijk in het zeeijs terechtkomt, waardoor het moeilijk in te dammen of te verwijderen is. De olie kan zich ook snel naar het noorden en westen verspreiden dankzij de heersende winden en zeestromingen. Ook de naburige kustlijn van de Amerikaanse staat Alaska zal dan zwaar getroffen zal worden.

Bezorgdheid

"Dit is een reden tot grote bezorgdheid", zegt David Miller van WWF-Canada. "Oliewinning in het poolgebied gaat gepaard met grote risico's, met name in de diepzee. We willen er zeker van zijn dat de bevolking rond de zee van Beaufort en de beleidsmakers over de beste informatie beschikken om hun beslissingen te nemen. Dit rapport helpt ons in te zien dat zelfs een klein lek een grote impact zal hebben."

"Alle aspecten van de zee van Beaufort, de kustlijn en de fauna zijn belangrijk voor de inheemse bevolkingsgroepen", zegt Frank Pokiak, vertegenwoordiger van de West-Canadese Inuitbevolking. "Een lek zou vernietigend zijn voor de bevolking en het zeeleven waar we van afhankelijk zijn."

Report Finds Beaufort Sea Oil Spill Response Inadequate

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.