about
Toon menu

Meer dan 100.000 vluchtelingen in Oost-Oekraïne

Zo'n 117.000 mensen zijn in Oost-Oekraïne ontheemd geraakt door de oorlog in het gebied, meldt de VN-Vluchtelingenorganisatie. De humanitaire situatie in de regio wordt steeds slechter.
donderdag 7 augustus 2014

In de laatste week van juli 2014 verlieten meer dan 6.200 mensen noodgedwongen hun huizen. De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR roept de Oekraïense regering op een centraal registratiesysteem op te zetten, zodat de coördinatie van de hulpverlening aan de vluchtelingen verbeterd kan worden.

"Dat is ook nodig met het oog op de komende winterperiode", zei Vincent Cochetel, woordvoerder van de UNHCR, op dinsdag 5 augustus tijdens een persconferentie. "De huidige opvang is meestal niet geschikt voor de koude wintermaanden."

Drinkwater

Mensen ontvluchten hun huizen met weinig bezittingen en worden geconfronteerd met problemen. De infrastructuur in de regio is zwaar beschadigd en er heerst steeds vaker een tekort aan drinkwater. Veel huizen in de regio's Donetsk en Loehansk zijn gedeeltelijk of geheel verwoest.

Inmiddels zijn mensen ook teruggekeerd naar gebieden die weer onder controle staan van de Oekraïense regering. Volgens de plaatselijke autoriteiten zijn zo'n vierduizend mensen deze week teruggekeerd vanuit de regio Charkov naar Slavjansk en Kramatorsk.

De meeste intern ontheemden vinden onderdak bij familie of vrienden of huren elders woonruimte. Afgelopen week heeft de UNHCR een overeenkomst getekend met de autoriteiten in Donetsk om daar hulp te bieden aan de meest kwetsbaren.

Status

Veel Oekraïners die hun land verlaten, vragen geen vluchtelingenstatus aan. Ze geven vaak de voorkeur aan een andere juridische status, die beter van toepassing is op hun tijdelijke situatie. Volgens de Russische autoriteiten hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar 168.677 ontheemden aangeklopt bij de Russische nationale migratiedienst.

Ruim 6.300 mensen vroegen een vluchtelingenstatus aan. Anderen kozen voor oplossingen als tijdelijk asiel, tijdelijk verblijf of een woonvergunning. De Russische autoriteiten schatten dat sinds het begin van dit jaar 730.000 Oekraïners, inclusief de eerder genoemde 168.677, naar Rusland zijn gekomen voor een tijdelijk of permanent verblijf.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.