Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Overbemesting landbouw vergiftigt drinkwater Ohio

Meer dan 400.000 inwoners van de Amerikaanse stad Toledo, Ohio en omliggende gemeenten kunnen sinds zaterdag 2 augustus 2014 hun leidingwater niet gebruiken. Een giftige stof afgescheiden door algen maakt dat onmogelijk.
maandag 4 augustus 2014

Op 2 augustus 2014 werden de inwoners van Toledo in de staat Ohio voor het eerst gewaarschuwd dat er een probleem was met het leidingwater. Bij metingen werden sporen ontdekt van mirosystine, een bijzonder giftige stof die afkomstig is van blauwalgen. De gemeten concentraties waren hoog genoeg om de gezondheid schade toe te brengen en onder meer de leverfunctie te verstoren of diarree en huiduitslag te veroorzaken.

Inwoners mogen het water niet drinken of gebruiken om te koken. Zelfs tandenpoetsen of douchen wordt afgeraden en het mag ook niet aan dieren gegeven worden. Het water koken heeft geen zin, waarschuwt de overheid. Integendeel: dat zou de concentratie van de giftige stof zelfs verhogen.

De overheid van de staat Ohio voert voorlopig water aan met tankwagens, maar dat is niet overal voldoende. Voor de distributiecentra staan lange rijen mensen te wachten en in de supermarkten is flessenwater uitverkocht. Heel wat restaurants zijn gesloten omdat koken met flessenwater te duur is.

Overbemesting in de landbouw

Het probleem met het drinkwater is waarschijnlijk afkomstig van het Eriemeer (zie foto), een van de Grote Meren, die samen het grootste zoetwaterreservoir ter wereld vormen. Waarschijnlijk zijn de algen daar beginnen bloeien door verzadiging van het water door chemische stoffen afkomstig van landbouwmeststoffen.

Recent onderzoek wijst ook in de richting van de klimaatverandering, die de bloei van de algen in de hand werkt. Ook de zware regenval in de lente en vroege zomer brengt meer meststoffen naar het meer via beken en rivieren.

A toxic algae scare has left 500.000 people in Ohio without drinking water

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.