Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Argentijnse strijd tegen aasgierfondsen topje van ijsberg

De schuldencrisis in Argentinië leidt tot een bitse strijd tussen de Argentijnse regering en de Amerikaanse ‘aasgierfondsen’. President Kirchner wil niet toegeven. Wereldwijd groeit de druk om deze financiële wanpraktijken te verbieden.
maandag 4 augustus 2014

De Argentijnse president Cristina noemde deze praktijk al "afpersing". Op 30 juli mislukte een ultieme bemiddelingspoging in New York tussen vertegenwoordigers van de Argentijnse regering en deze aasgierfondsen.

"Er is helaas geen regeling getroffen en Argentinië zal nu in een situatie komen waarbij betaling van schulden niet meer mogelijk is", zegt Daniel Pollack, die optrad als bemiddelaar. "Dit is niet alleen een technische kwestie. Het is een reële situatie die schade zal toebrengen aan de bevolking", dreigde hij.

Ineenstorting van reserves

Het probleem, zegt de Argentijnse regering, is niet zozeer het bedrag van 1,5 miljard dollar dat de de aasgierfondsen van Argentinië eisen, als wel de impact die deze betaling zal hebben op het gedrag van andere schuldeisers.

Alle andere schuldeisers hebben wel ingestemd met een herschikking van de schulden en kregen nu al een afbetaling van de Argentijnse staat voor een totaal bedrag van 539 miljoen dollar. Wat als die nu ook betere voorwaarden gaan eisen voor de inlossing van de rest van de bij hen openstaande schuld?

Brutaal kapitalisme

Fernanda Vallejos, econoom aan de Universiteit van Buenos Aires, waarschuwt dat deze situatie elke herstructurering van de schuld van Argentinië ontmoedigt, om zo "een kleine minderheid" te bevoordelen, "die gelijkstaat aan het meest brutale gezicht van het internationale financiële kapitaal".

Vallejos pleit voor een internationaal regulerend kader "dat de processen van schuldherstructurering bewaakt" en "grenzen stelt aan de absolute deregulering van de financiële markten die staten overweldigen en bevolkingsgroepen onderdrukken".

Ondertussen groeit wereldwijd de consensus onder regeringen en internationale instellingen dat aasgierfondsen aan banden gelegd moeten worden. Alejandro Ducraroff, een advocaat gespecialiseerd in bancaire en financiële zaken, zegt dat "bijna al deze fondsen betrokken waren bij de internationale financiële crisis die in 2008 uitbarstte, door zeer diverse en vaak regelrecht criminele speculatiemanoeuvres". België en Groot-Brittannië zijn de enige twee landen waar aasgierfondsen vandaag al bij wet verboden zijn.

"In theorie verwerpt een groot deel van het 'formele' financieel systeem deze fondsen en beoordeelt ze als niet-verzoenbaar met de 'ethiek' van zakendoen", legt Ducraroff uit. "Men heeft tot nu toe echter geen enkele concrete stap ondernomen om hun activiteiten te beperken, die voor een zeer groot deel, via fiscale paradijzen verlopen". In dit ethisch debat is de polemiek rond de crisis in Argentinië maar het topje van de ijsberg.

Default o no default es más que semántica en Argentina

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Maarten op dinsdag 5 augustus 2014

    > "België en Groot-Brittannië zijn de enige twee landen waar aasgierfondsen vandaag al bij wet verboden zijn."

    Dit is nieuw voor mij, heeft iemand hier meer info of een link over?

  • door Maurice de Liberaal op dinsdag 5 augustus 2014

    Als een land minder kwetsbaar wil zijn voor de macht van investeerders, dan moet het gewoon minder geld lenen en meer inkomsten genereren uit eigen middelen. Of minder geld uitgeven. Heel simpel.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties