Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wettelijke bescherming hiv-patiënten Venezuela

Venezuela bereidt een nieuwe wet voor die specifiek discriminatie van mensen met hiv en aids verbiedt. Jaarlijks raken er in het land 11.000 mensen besmet. Bijna 4.000 mensen sterven elk jaar aan aids. De wet kreeg unaniem steun van meerderheid en oppositie, wat ongebruikelijk is in Venezuela.
vrijdag 1 augustus 2014

DeWereldMorgen.be

De nieuwe wet geeft mensen die hiv-positief zijn gelijke rechten op werk en uitoefening van openbare functies, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur, sport, welzijnsprogramma's, leningen, vertrouwelijkheid over hun gezondheidsstatus en respect voor hun privéleven. Aids mag ook geen reden zijn voor ontzetting uit het ouderlijk gezag.

"Stigmatisering en discriminatie gerelateerd aan hiv zijn de belangrijkste hindernis om de epidemie in de wereld te bestrijden", zegt Alejandro Corao van het VN-programma voor hiv en aids (UNAIDS) in Venezuela. Alberto Nieves, directeur van Burgeractie tegen Aids (ACCSI) zegt dat het van groot belang is dat de staat, dertig jaar na het uitbreken van de epidemie, "erkent dat discriminatie een serieus probleem is."

Politieagenten en militairen zijn echter nog uitgesloten van deze wettelijke bescherming. "Daar zijn wij het niet mee eens", zegt Estevan Colina, een activist van het Venezolaanse Netwerk van Positieve Mensen. "Niemand moet uitgesloten worden en we hopen dat we dit punt kunnen veranderen wanneer de Commissie voor Sociale Ontwikkeling van het parlement de wet bestudeert, voordat het voor een tweede debat naar de Kamer gaat."

De nieuwe wetgeving moet situaties voorkomen zoals die van een leerkracht in een stad in het westen van Venezuela. Ze werd ontslagen na een campagne van ouders die hadden ontdekt dat ze zich had laten onderzoeken op de aidsafdeling van een ziekenhuis.

Volgens ombudsvrouw Ramírez zijn er tussen 1982 en 2013 officieel 31.512 gevallen van hiv/aids geregistreerd in het land. Nieves gelooft echter dat het reële aantal eerder 160.000 is, wat overeenkomt met de hoogste schatting van de VN.

Bill to Fight Discrimination Against HIV-Positive Venezuelans

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.