Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VS, Rusland en China blijven Internationaal Strafhof tegenwerken

Het Internationaal Strafhof heeft in de eerste twaalf jaar van zijn bestaan een aantal belangrijke stappen gezet, maar is nog steeds geen wereldwijd erkend instituut. 
De exclusieve aandacht voor Afrikaanse wantoestanden en de weigering van de VS, Rusland en China om er mee samen te werken, ondermijnt zijn geloofwaardigheid.
vrijdag 25 juli 2014

DeWereldMorgen.be

Het Internationaal Strafhof  (ICC), gevestigd in Den Haag (foto), heeft moeite volwassen te worden als effectief rechtsorgaan. Het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC, geeft het hof het mandaat individuen te vervolgen die zich schuldig hebben gemaakt aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden. Het statuut werd in 1998 aangenomen en trad in 2002 in werking.

Hoewel 122 landen het statuut hebben geratificeerd of aanvaard, vallen de grootste landen in de wereld buiten de jurisdictie van het Strafhof. "Het ICC kan zich niet uitspreken over de helft van de bewoners van de aarde, maar het kan dat wel over de inwoners van bijna twee derde van de lidstaten van de VN. Dat zijn meer dan 3 miljard mensen", zegt William Pace, voorzitter van de Coalitie voor een Internationaal Strafhof (CICC).

Veto's

Richard Dicker, directeur van het internationale rechtsprogramma van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, zegt dat er sprake is van een onevenwichtige verdeling. De belangrijkste belemmering voor de impact van het ICC is het feit dat de VS, Rusland en China er niet aan meedoen en tevens de werking van het hof verhinderen met veto's in de VN-Veiligheidsraad.

Rechtzaken kunnen voor het ICC gebracht worden door de hoofdaanklager, door landen zelf of door een verwijzing door de VN-Veiligheidsraad. Het hof functioneert onafhankelijk van de VN, maar als een zaak verwezen is door de VN-Veiligheidsraad, kan politiek snel een rol gaan spelen.

"De VS, Rusland en China blijven buiten het bereik van het ICC en beschermen zo zichzelf, en met hun veto's in de Veiligheidsraad bevriende landen, tegen het afleggen van verantwoording wanneer hun eigen nationale rechtbanken het laten afweten", zegt Dicker.

Kruistocht

Zonder de Amerikaanse ratificering van het Statuut van Rome is het moeilijk voor het ICC om wereldwijd legitimiteit te verwerven. Dicker zegt dat de houding van de VS sinds begin 2000 iets is bijgedraaid. "Destijds hield de regering van president George W. Bush een kruistocht tegen het Strafhof."

In de laatste jaren van zijn presidentschap, toonde Bush zich iets flexibeler ten opzichte van het Strafhof. Barack Obama heeft de samenwerking van de Amerikaanse regering met het ICC enigszins verbeterd. Amerikaanse diplomatieke steun blijft echter uitsluitend beperkt tot die "situaties waarin de positie van het hof en de Amerikaanse buitenlandse belangen samenvallen."

Afrikaanse kritiek

Bij de eerste onderzoeken en vervolgingen kreeg het ICC te kampen met aanzienlijke weerstand van de Afrikaanse Unie (AU). Alle acht landen waar momenteel onderzoek plaatsvindt, zijn Afrikaans. Dat leidde tot beschuldigingen dat het ICC vooringenomen is en vooral Afrika in het vizier heeft.

Zaken in Oeganda, de Democratische Republiek Congo (DRC), de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali werden door de landen zelf aangedragen. Die in Soedan en Libië werden verwezen door de VN-Veiligheidsraad en de zaken in Kenia en Ivoorkust komen van de hoofdaanklager zelf. "De politiek in Kenia en Soedan leidt tot escalatie van de spanningen tussen de ICC en de Afrikaanse Unie", zegt Stephen Lamony, adviseur van het CICC.

Aanklachten in 2009 en 2011 tegen de president van Soedan, Omar al-Bashir en Uhuru Kenyatta – die later werd gekozen tot president van Kenia – lokte eveneens kritiek uit van de AU. Het ICC is voor hen een werktuig zijn van het westerse imperialisme. "Waarom richt een rechtbank in Europa zich op Afrikaanse leiders", vragen critici zich af, "en negeren ze wreedheden in Syrië, Gaza of Noord-Korea?"

U.S., Russia, China Hamper ICC’s Reach

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties