Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Aardgas in Gaza motief voor Israëlische inval?

Eén van de mogelijke redenen voor de recente inval van Israël in Gaza moet meer in de diepte worden gezocht, meer bepaald 600 meter onder zee, 30 kilometer buiten de kust. Daar bevindt zich in Palestijnse territoriale wateren de grote aardgasreserve 'Gaza Marine'.
vrijdag 25 juli 2014

Gaza Marine wordt geschat op 30 miljard kubieke meter en een waarde van miljarden dollars. Andere aardgasbellen en petroleumbronnen bevinden zich in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, volgens een kaart opgesteld door de Amerikaanse overheidsdienst US Geological Survey.

DeWereldMorgen.be

In 1999 sloot Yasser Arafat, toenmalig leider van de Palestijnse Autoriteit (PA) een akkoord over de uitbating van Gaza Marine door en consortium, bestaande uit British Group en Consolidated Contractors, een Palestijns privé-bedrijf. Elk hadden ze respectievelijk 60 en 30 procent van de aandelen, terwijl de PA 10 procent verkreeg. Er werden ook twee boorputten gebouwd, Gaza Marine 1 en Gaza Marine 2. Die twee boorputten werden echter nooit actief omdat Israël ze blokkeerde. Israël wil dit gas immers aan dumpingprijzen overnemen.

Na bemiddeling door de Britse voormalige eerste minister Tony Blair, gezant van het 'Kwartet voor het Midden-Oosten'  (VN, VS, EU en Rusland) werd een akkoord gesloten met Israël. Dat akkoord zal de Palestijnen beroven van drie kwart van de toekomstige opbrengsten van de gaswinning. Dat geld zal worden geplaatst op een internationale rekening die wordt gecontroleerd door Washington en Londen.

Na zijn verkiezingsoverwinning van 2006 weigerde Hamas dit akkoord te aanvaarden. Het werd als diefstal bestempeld en Hamas eiste een nieuwe onderhandeling. In 2007 verklaarde Israëlisch minister van defensie Moshe Ya'alon dat “dit gas niet gewonnen kan worden zonder dat een militaire operatie de controle van Hamas over Gaza uitroeit.”

In 2008 lanceerde Israël operatie 'Gegoten lood' tegen Gaza. In September 2012 kondigde de Palestijnse Autoriteit aan dat ze, ondanks de oppositie van Hamas, het gas opnieuw onderhandelt met Israël. Twee maanden daarna wordt de onderhandelingspositie van de Palestijnse Autoriteit versterkt door de erkenning van Palestina door de VN als 'waarnemende niet-lidstaat'.

Gaza Marine bleef echter geblokkeerd zodat de Palestijnen de natuurlijke rijkdommen die ze bezitten nog altijd niet kunnen exploiteren. Op 23 januari 2014 bespreekt Palestijns president Abbas met Russisch president Poetin de mogelijkheid om de uitbating van de gasbel in de territoriale wateren van Gaza te laten exploiteren door Gazprom. Het persagentschap Itar-Tass kondigt het voorstel aan en onderlijnt dat Rusland en Palestina de samenwerking op vlak van energie willen opvoeren.

In het kader van de samenwerking over de exploitatie van gas in Gaza werd ook gesproken over een samenwerking voor de uitbating van petroleumbronnen in de buurt van de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Het Russisch bedrijf Technopromexport is bereid mee te werken aan de constructie van een thermo-electrische centrale met een vermogen van 200 megawatt. De vorming van een nieuwe Palestijnse eenheidsregering op 2 juni 2014 verhoogt de mogelijkheid dat het akkoord tussen Palestina en Rusland werkelijkheid wordt.

Tien dagen later, op 12 juni, worden drie jonge Israëli's ontvoerd en op 30 juni 2014 dood teruggevonden . Dit wordt de casus belli die de operatie 'Protective Edge' tegen Gaza in gang zet. Deze operatie past in de strategie van Tel Aviv die erop is gericht om de energiereserves van de Levant in te palmen, met inbegrip van de Palestijnse, Libanese en Syrische. Dit past ook in de strategie van Washington die ter ondersteuning van Israël de controle van het hele Midden-Oosten nastreeft en dus elke invloed van Rusland in de regio wil verhinderen.

Dit is een explosieve situatie, waar de Palestijnen eens te meer het slachtoffer van zijn.

Manilo Dinucci 

Vertaling door Lode Vanoost van 'Gaza, le gas dans le viseur'.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties