Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

WK geen economisch succes voor Brazilië

Het wereldkampioenschap voetbal kon niet alle Braziliaanse verwachtingen inlossen. Naast de eigen sportieve prestaties vielen ook de economische resultaten van de voorbije maand vielen tegen. Dit kan wegen op de presidentsverkiezingen in het najaar.
donderdag 24 juli 2014

DeWereldMorgen.be

Het WK mag met een miljoen bezoekers uit de hele wereld de toeristische sector dan wel hebben doen bloeien, voor de industrie en de handel was het voetbalfeest minder goed. De industriële productie viel volgens de Braziliaanse Confederatie voor Industrie (CNI) terug tot het laagste niveau sinds 2010.

Deze slechte cijfers zijn deels te wijten aan het feit dat veel Brazilianen thuisbleven van hun werk om naar het voetbal te kijken, schrijft The Wall Street Journal. Ook gaven verschillende steden vrijaf op de dagen waarop er in de lokale stadions wedstrijden gespeeld werden.

Vooral de auto- en staalsector zouden klappen gekregen hebben. De werkgeversvereniging Anfavea van de automobielsector meldt dat de productie in juni met een derde daalde. De staalindustrie zou volgens cijfer van het Braziliaanse Staalinstituut met bijna 5 procent gedaald zijn, en de binnenlandse staalverkoop met 21 procent.

Er zijn ook veel minder banen gecreëerd tijdens het WK dan verwacht. Volgens het ministerie van Werk kwamen er in juni zo'n 25.000 banen bij, terwijl de Braziliaanse regering aan een miljoen mensen rechtstreeks of onrechtstreeks werk beloofde dankzij het WK.

Test voor Dilma

Dit jaar zal de Braziliaanse economie met wellicht minder dan één procent groeien, meldt Reuters. Volgens verschillende analisten zou het land al in een recessie zitten. Onder meer door de grote inflatie zou de economie al gekrompen zijn tussen april en juni.

In het najaar zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië. Het WK was een belangrijke test voor huidig president Dilma Roussef. Volgens het zakenblad Forbes zouden Brazilianen uit de middenklasse Dilma en haar Arbeiderspartij (PT) afstraffen voor de economische terugval. In het noorden behoudt de PT wel een sterke achterban, vanwege de grote sociale programma's die miljoenen mensen uit de armoede haalden.

World Cup Hit Brazil’s Economy Hard

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.