Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Sfinks Mixed 2014: bezoekers blij met gratis toegang

Sfinks Mixed festival is voor de tweede maal gratis en ook deze keer moet het festival het doen zonder subsidies. De organisatie zelf noemt de beslissing om de subsidies te schrappen, van Vlaams minister Joke Schauvliege, onbegrijpelijk. De bezoekers van de eerste dag van het vierdaagse festival vinden de subsidiestop ongelofelijk maar zijn vol lof over de organisatie die de vrije toegang mogelijk maakt.
donderdag 24 juli 2014

Vorig jaar besloot de organisatie van Sfinks het festival gratis en toegankelijk voor iedereen te maken. Dit na een beslissing van de Vlaamse regering om alle subsidies in te trekken. Sfinks diende opnieuw een aanvraag in en vorige week viel er opnieuw een negatieve beslissing in de bus. 

Advies Minister

In het advies van de Kunsten en Erfgoed afdeling van de overheid staat dat het gratis maken van het festival een “gemakkelijkheidsoplossing” is en dat “de organisatie probleemloos uit de kosten kan raken door het festival voor iedereen betalend te maken.”

Een wat vreemde redenering laat de organisatie van Sfinks weten. De subsidies zouden juist nodig zijn zodat zwakke groepen, armen, mensen met kinderen ook eens naar een festival kunnen. Publiek laten betalen zou het doel van het festival compleet voorbij schieten.

Sfinks kiest resoluut voor een gastvrij festival voor iedereen. De eerste gratis editie van vorig jaar zorgde dan ook voor een ruime verdubbeling van het bezoekersaantal. Dat zijn meer dan 70.000 mensen extra. En ook de verwachtingen voor dit jaar zien er goed uit.

Gemakkelijkheidsoplossing?

"De economische crisis houdt aan, 10 procent van de Vlamingen leeft in armoede en cultuur zou enkel voorbehouden zijn voor hen die betalen? Sfinks doet niet mee aan deze redenering. Het festival wordt gedragen door meer dan duizend vrijwilligers. De vrijwilligers en de partners van het festival zorgen ervoor dat het festival gratis kan blijven", klinkt het.

De bezoekers van Sfinks zijn het volmondig eens met de organisatie eens. Ze zijn blij met de gratis toegang.

Het publiek is divers, diverser zelfs dan vorige jaren. Jonge ouders met kinderen, ouderen, jongeren voor hun eerste grote concert zonder ouders of begeleiding, allemaal genieten ze volop.

Ook hierom kopen ze graag het eten en de merchandise die overal op het terrein verkrijgbaar is. "Ik draag graag mijn steentje bij", vertelt een bezoeker. "Juist doordat het gratis is kan ik hier heen, ik geef graag mijn hele budget uit aan eten en drinken, zo kan het festival volgend jaar ook doorgaan."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.