Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wereldwijde protesten tegen onrecht Gaza

De publieke opinie in het westen heeft veel meer sympathie voor de Palestijnse kwestie dan officiële verklaringen en mediaverslagen laten vermoeden. Ook daarbuiten in de rest van de wereld wordt stelling genomen ten voordele van de onderdrukte en gekoloniseerde Palestijnen.
woensdag 23 juli 2014

Westerse landen

Volgens officiële verklaringen van Westerse regeringen staan zijn overwegend aan de kant van Israël. Overwegend wordt diplomatieke taal gebruikt, waarbij wel het geweld wordt veroordeeld maar geen schuldigen worden aangeduid. De raketaanvallen vanuit Gaza worden echter nooit als 'verzet tegen de blokkade' of 'recht op verdediging' omschreven.

Daarentegen wordt voortdurend het 'recht op verdediging' van Israël benadrukt. De kritiek beperkt zich tot het aanklagen van de excessieve manier waarop Israël dat voorrecht uitoefent. Toch kiezen alleen de VS en Groot-Brittannië voluit de kant van Israël en leggen ze alle schuld voor de recente escalatie uitsluitend bij de Palestijnse organisatie Hamas.

Ook VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon drukt zich in gelijkaardige termen uit: "De raketaanvallen vanuit Gaza zijn onaanvaardbaar." Hij vraagt Israël wel om zo terughoudend mogelijk te reageren. “Ik veroordeel het stijgende aantal van verloren burgerlevens in Gaza”.

Opmerkelijk is de dissidente opinie van de regering van de Schotse deelstaat, die heel wat genuanceerder is. Schotland toont zich bereid humanitaire hulp te bieden. Schots minister Humza Yousaf: "Wij roepen beide partijen op om de situatie te de-escaleren. Schotland staat klaar om elke nodige hulp te bieden die we kunnen bieden, en in die geest bieden we specialistische medische hulp aan burgers die door het conflict zijn getroffen, mocht medische evacuatie mogelijk zijn.”

Zuid-Afrika en Chili  

Zuid-Amerika laat een heel ander geluid horen. Vooral Chili, een land waar veel Palestijnen wonen neemt in felle bewoordingen afstand van de acties van Israël. Chili komt met één van de sterkste reacties op het conflict. Die reactie is niet enkel verbaal maar vertaalt zich ook in daden. Afgelopen week zetten de Chileense regering onderhandelingen over de vrijhandelsverdragen met Israël stop.

Heraldo Muñoz, minister van buitenlandse zaken van Chili: “Wij veroordelen de beschieting van de Gazastrook. Noch het kidnappen van Israëlische tieners, noch de vergeldingsacties door middel van het vermoorden van een jonge Palestijn kunnen terrorisme of het aanvallen van dicht bevolkte gebieden verantwoorden.”

President Nicolas Maduro van Venezuela neemt volledig afstand van de acties van Israel. “De Bolivariaanse regering van Venezuela veroordeelt met klem de oneerlijke en disproportionele militaire reactie van de illegale staat Israël tegen het heldhaftige Palestijnse volk.

De Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria heeft zijn ambassadeur in Tel Aviv teruggeroepen voor overleg.

De heftige reactie van Zuid-Afrika en Chili is symbolisch zeer belangrijk. Chili was tijdens de dictatuur van Pinochet een trouw bondgenoot van Israël en van Zuid-Afrika. Met Israël was er een nieuwe samenwerking om tegenstanders van de dictatuur op te sporen. MEt Zuid-Afrika was er een gelijkaardige samenwerking, bovendien hielp Chili om de economische boycot tegen de apartheid in Zuid-Afrika te omzeilen, onder andere door als 'transit' voor landbouwproducten te dienen. Zuid-Afrika werkte lang samen aan de ontwikkeling van een eigen kernbommenarsenaal met Israël.

In Zuid-Afrika zijn heel wat voormalige bewegingen tegen de apartheid actief in het aanklagen van de apartheid in Israël. Chili en Zuid-Afrika nemen dus niet alleen een principieel standpunt in over Palestina, ze maken zo ook een historische medeplichtigheid aan het conflict in Palestina goed.

Bij hun samenkomst van 15-16 juli uitten de vijf BRICS-landen zware kritiek op de agressie van Israël in Gaza. Ook de Zuid-Amerikaanse multinationale organisaties UNASUR en CELAC veroordeelden het eenzijdige geweld van Israël.

Azië

De meeste Aziatische landen nemen vooralsnog geen duidelijke stelling in en geven eerder de indruk neutraal te willen blijven. De regeringen van de grootste landen van het continent blijven op de vlakte. Minister van buitenlandse zaken van India, Sushma Swaraj laat weten dat waar ook ter wereld geweld altijd dient veroordeeld te worden. Hij meent dat Israël en Palestina beiden het aanbod van Egypte voor vredesbesprekingen moeten accepteren. Woordvoerder van de Chinese minister van buitenlandse zaken, Hong Lei: "Wij geloven dat geweld niks oplost maar de haat alleen maar aan zal wakkeren."

Wereldwijde protesten

In schril contrast met deze officiële verklaringen staan de talrijke protesten wereldwijd. Er waren al protesten met meerdere duizenden deelnemers in onder meer Japan, Indonesië, Bangladesh, de Indiase deelstaat Kasjmir, Maleisië, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Hongarije, België (meer dan 4000 deelnemers in Brussel), Denemarken, Bosnië-Herzegovina, Roemenië, Engeland (tienduizenden deelnemers), Ierland, Schotland, Turkije, Tunesië, Algerije, Marokko, Egypte, Libanon, Syrië, Jordanië, Oman, Jemen, Canada, de VS (tienduizenden mensen verspreid over meerdere steden), Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Venezuela, Australië. (foto's van de acties in enkele steden, zie de fotocarrousel bovenaan dit artikel).

Bovendien zijn er voortdurend protestmanifestaties op de Westelijke Jordaanoever, het andere deel van bezet Palestina en in Israël zelf, waar Palestijnse Israëli's regelmatig betogen. Er zijn ook meerdere kleine acties van Joodse Israëli's tegen de bombardementen op Gaza.

Frankrijk is het enige land ter wereld dat alle pro-Palestijnse betogingen verboden heeft. 

In Turkije heeft de Israëlische ambassade in Ankara een groot deel van haar staf teruggetrokken uit veiligheidsoverwegingen, wegens de talrijke protesten in Ankara, Isanbul (ondermeer op Taksim Square) en andere steden.

De verwachting is dat deze protesten zullen toenemen. Een gemene deler van deze protesten is dat de deelnemers ook protesteren tegen de officiële standpunten van hun eigen regeringen, die ze te meegaand vinden voor het standpunt van Israël. Daaruit blijkt dat er zowat overal een grote tweespalt is tussen de officiële standpunten en de publieke opinie, die veel verder wil gaan in zijn steun voor de Palestijnse bevolking, tegen de bezetting, tegen de kolonisatie.

In België worden nog pro-Palestina betogingen plaats verwacht. Zo is er vrijdag 25 juli een betoging in Kortrijk en zondag 27 juli staat een betoging gepland aan het Noord-Station in Brussel. Deze manifestatie is georganiseerd door het Noodplatform Gaza, een platform dat onder andere is ondertekend door 11.11.11, Vrouwen in het zwart Leuven, Geneeskunde voor de derde wereld (G3W), PTB/PvdA en nog veel meer organisaties.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Karel De Lange op donderdag 24 juli 2014

  In tegenstelling tot de politici lopen burgers niet voor het finananciële karretje van de wapenindustrie en de multinationals die er alle belang bij hebben dat de boevenstaat Israël zijn misdadige acties tegen de burgerbevolking van Gaza kan voortzetten.

 • door Yvon Princen op donderdag 24 juli 2014

  Fijn natuurlijk,

  Maar het helpt wel niet als je zoals Venezuela bewoordingen als illegale staat Israël gebruikt. Zonder diplomatie geraak je er echt niet hoor. Hoe extreem links je droombeelden ook zijn.

  Net zo min als extreme soennieten kan je extreme joden of extreme christenen vanaf morgen van de aardbol wegdenken of uitroeien. Sommigen lijken te denken dat dit zo maar kan zonder enig realisme aan de dag te leggen voor de tegenpartij. Je moet er iets of wat een compromis mee sluiten. Of je daar nu zin in hebt of niet.

 • door Pamorke op vrijdag 1 augustus 2014

  Onbegrijpelijk dat een volk dat doorheen de geschiedenis zelf zo geleden heeft nu hetzelfde doet! De VN zet ons werkelijk ten schande!!! Alles mag en kan in de naam v.h. kapitalisme maar het zal ook voor ons zijn tol eisen. Ook in andere conflicten heeft de VN niets anders dan loze woorden gebruikt en Israel zijn gang laten gaan. (Gollanhoogte) Tijd dat de mensen aan één lijn trekken!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties