Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Vlaamse regering vriendelijk voor ondernemers

Vlaanderen krijgt een ondernemersvriendelijke overheid. Zoveel is duidelijk na een eerste lezing van het Vlaamse regeerakkoord. Het woord ondernemer komt net geen vijftig keer voor. Het woord werknemer slechts vijftien keer. Maar ook een grondiger analyse van de tekst leert dat Karel Van Eetvelt en co de komende jaren in de watten zullen gelegd worden.
woensdag 23 juli 2014

De tekst wordt af en toe zelfs een beetje lyrisch als het over ondernemers gaat. “Het zijn ondernemers die kennis en technologie omzetten in producten en naar de klant brengen. Zonder ondernemerschap is er geen waardecreatie en zijn er geen jobs.”

En verder in de tekst: “De Vlaamse overheid is een bedrijfsvriendelijke en ondernemingsvriendelijke overheid.” “Ondernemerschap is een hefboom die oplossingen biedt voor de maatschappelijke uitdagingen.” “Ondernemers steken hun nek uit en nemen verantwoordelijkheid.” “Ondernemen schept welvaart en welzijn.”

Dat er zonder ondernemers geen waardecreatie of jobs gecreëerd worden is een erg boude stelling die bovendien vanuit economisch oogpunt discutabel is. Het is een ideologische stellingname die haast letterlijk uit Ayn Rand's neoliberale roman Atlas Schrugged werd geplukt.

Slanke overheid

De overheid moet ten dienste staan van die ondernemers en hun bedrijven. En daarvoor moet die overheid “slank, daadkrachtig en transparant zijn”. Elk domein van de overheid moet een lijst opstellen met af te bouwen activiteiten.

De burgers van Vlaanderen heten vanaf nu “overheidsklanten”. De overheid moet zich organiseren in een “holdingstructuur” en doet beroep op “managementcomités”.

Opvallend is de verregaande mate van verantwoordelijkheid die de Vlaamse regering wil geven aan de steden en gemeenten. “Grote steden kunnen afwijken van de Vlaamse regelgeving.” Veel gemeenten voelen nu al de strop van de economische crisis en zouden nu plots ook nog eens veel meer verantwoordelijkheid krijgen.

Dit wordt sowieso een regering die gaat snoeien in regels. Regels lijken bijna per definitie negatief. En regels kunnen natuurlijk ondernemers in de weg staan.

Daarnaast moeten we ons misschien vragen stellen bij een beleid dat geen graten ziet in verschillende regels en normen voor elke gemeente. Hoe vermijdt men dat die vrijheid tot absurde situaties leidt, waarbij bewonders van verschillende gemeenten andere regels en wetten dienen na te leven. Hebben de GAS-boetes reeds niet afdoende bewezen dat aparte regels per stad en gemeente leidt tot juridische chaos en willekeur?

Ook het onderwijsluik ademt die ondernemersvriendelijke sfeer uit. Het onderwijs moet focussen op kennisoverdracht en geen ‘bijkomende’ taken opnemen, zoals opvoeding en maatschappelijke problemen. En het spreekt vanzelf dat het onderwijs vooral dient om mensen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt, onder meer aan de hand van nauwere samenwerking met de bedrijfswereld.

Vaag

Op alle andere plaatsen is het vaagheid troef. Het akkoord bevat heel wat goedklinkende principes, maar die worden zelden concreet gemaakt. “De Vlaamse Regering gaat in tegen mechanismen die armoede veroorzaken en stimuleert dat mensen zelfredzaam worden”, staat er, maar voor de rest is het hoofdstuk Armoede drie keer minder lang dan het hoofdstuk Sport.

Die vaagheid zal al meteen voor een groot stuk opklaren wanneer minister-president Geert Bourgeois na de zomer zijn septemberverklaring komt voorlezen. Tegen dan moet de begroting voor 2015 klaar zijn. De nieuwe Vlaamse regering wil meteen een begroting in evenwicht. Dat betekent dat er de komende weken voor 1,4 miljard euro besparingen gezocht moeten worden. 

De ondernemersvriendelijke regering zal dus heel snel kleur moeten bekennen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Marc De Prins op woensdag 23 juli 2014

  Ik ben benieuwd, wat ze nu weer gaan kapot besparen, en als met ondernemers de KMO's bedoeld worden vind ik dat nog niet zo erg, maar ik vrees dat het weer die MNO's gaan zijn die men bedoeld, of onze goede vriend HUTS-epot.

 • door Rik Martens op woensdag 23 juli 2014

  De titel staat er als een verwijt. Ik ben een - kleine - ondernemer, waarom mag de regering niet vriendelijk zijn voor mij? Overigens mocht ik van de vorige regeringen geenszins veel vriendelijkheid ontvangen. Het mag eens anders.

 • door Dirk Buys op woensdag 23 juli 2014

  Wat eerst unaniem een kamikaze coalitie werd genoemd bleek plots een Zweedse coalitie te zijn. Nu de zakken met stemmen gevuld zijn moet je de burger zo snel mogelijk laten inslapen en dat gaat nu eenmaal makkelijker met een Zweedse vlag dan met het idee dat we straks met z’n allen tegen de muur van het fatsoen aan knallen. Bovendien, je mag kiezen zei Peeters in terzake, dat doe ik dan maar en dus kunnen we het beter hebben over een ‘zelfbedieningscoalitie’.

  Dat je met mensen zoals Peeters (ex-Unizo), De Wever (aanbidder van Theodore Dalrymple), Philippe Muyters (ex-VOKA), Gwendolyn Rutten “De wereld heeft vandaag een icoon verloren” (over Margaret Thatcher) , niet veel verder komt dan het wansmakelijk gewauwel van Ayn Rand mag dus niet verbazen.

  Even de eerste indrukken op een rijtje.

  1. Gemorrel aan het kindergeld

  Vanaf nu is een kind een kind. Een arm kind is dus vanaf vandaag gewoon een kind en een rijk kind is ook vanaf vandaag gewoon een kind.

  Hoe skoon kan ’t leven zijn in ’t Vlaamsche land het één eet uit een skatkist, het andere uit je hand. Maar ’t skone aan dit alles is Dat een kind een kind mag zijn In ’t Vlaamsche land.

  (Uit: "karamellenverzen die hij zelf niet zou durven produceren")

  Ik reken het even na voor u. We nemen als voorbeeld een alleenstaande moeder met drie kinderen die elk respectievelijk 2 jaar verschillen. Wanneer de laatste 6 jaar wordt vind de moeder een job. In de huidige situatie zal de moeder verspreid over 22 jaar (wanneer de derde 18 wordt) 11.730€ hebben ontvangen. Wanneer haar kinderen nu gewoon kinderen worden zal ze in een zelfde periode nog slechts 8100€ ontvangen of een verschil van 3.630€. (bron: www.partena.be)

  Bovendien weten we nog niet wat er met de schoolpremie, geboorte of adoptiepremie zal gebeuren?

  Wat zal er gebeuren met de verhoogde bijslag voor dezen die dat het hardst nodig hebben (alleenstaande, pensioen, werkloosheid, ziekte, ongeval, wezen en gehandicapte kinderen)?

  Als je ’t mij vraagt stinkt dit potje al heftig.

  2. Gemorrel aan de basics. Gas, water en elektriciteit worden duurder.

  Gas, water en elektriciteit worden duurder maar o wee de klagers. Onze economie wordt er beter van! Gratis water, elektriciteit, gas, dat is voor doetjes. Niets is vanaf nu nog gratis, laat dat duidelijk zijn. Wanneer iets gratis is dan wil dat zeggen dat iemand anders dat moet betalen voor u! Bovendien zit dat toch al verrekend in je factuur dus echt gratis is dat niet. Eerlijk zijn ze wel, die rechtse rakkers.

  Maar goed dat ze het zeggen. Er zijn nl. nogal wat vertegenwoordigers van ondernemersplatformen die denken dat alles gratis is. Dat wegeninfrastructuur en personeel gratis uit de lucht van de gemeenschap komt gevallen. Zeg het hen maar eens goed Gwendo! Want naar dat verhaal hebben ze net iets minder oren dan naar het geslijm over hoe ze het niveau van God allang overstegen zijn en er vanaf nu alleen nog arbeiders aan hun voeten groeien en rode rozen uit hun kont ontwellen.

  Tja ik weet het, rode rozen uit de kont van een ondernemer, je moet durven dromen.

  Hoe skoon kan ’t leven zijn, In ’t Vlaamsche land.

 • door Dirk Buys op donderdag 24 juli 2014

  Beste Rik,

  Goed dat je de vraag stelt! Waarom mag een regering niet vriendelijk zijn voor jou? Dat mag ze uiteraard. Het probleem is dat een regering een weerspiegeling is van het ‘volk’ en niet zozeer van een deel van het volk ‘de ondernemer’. Om die reden dient een regering vriendelijk te zijn voor iedereen. Dat wil zeggen, compromissen sluiten en de zaken ‘eerlijk’ verdelen. Het verbaasd mij niet dat je de vraag zo eenzijdig stelt. Mensen zoals Karel Van Eetvelt hebben er alle belang bij dat ook de lokale krantenboer zich ondernemer voelt en zich hierdoor deel van de happy few waant, zolang je maar je lidgeld betaald. Verder krijg je daar bitter weinig voor terug. De realiteit is dat binnen het neoliberalisme dat deze organisaties en vandaag ook deze coalitie voorstaan geen plaats is voor kleine garnalen. Of dat nu een kleine ondernemer, een visboer of een arbeider is. Als je echt denkt dat het vanaf vandaag voor jou beter zal gaan met deze nieuwe coalitie ben je d’er aan voor de moeite. Ben ik daar blij om? Helemaal niet. Het is alleen jammer dat ook uit jouw woorden een onbewuste hebzucht blijkt en aangezien hebzucht een aandoening is waar elk mens mee te maken krijgt is het goed dat we een overheid hebben die dat onder controle houdt. Alleen op die manier is het aangenaam toeven op deze wereld, voor iedereen.

  Van mij alvast ‘vriendelijke’ groeten,

 • door bernardus op donderdag 24 juli 2014

  Mijn eerste 1300 euro aan besparingen. 1 geen impulsieve aankopen 2 besparing opticien. Hans anders ipv degelijke zelfstandige opticien. Besparing , 300 EUR 3 horeca. Vrijdag avond, onze brasserie. ,70 EUR x 10 (eens gaan eten met het vrouwtje op vrijdag) is 700 EUR. 4 lekkers. bij de bakker (impulsieve goesting) ongeveer 100 euro 5. Elektro. Uitstellen tv aan ongeveer 500 EUR

  De economie wordt aangezwengeld he

 • door Rik Martens op zaterdag 26 juli 2014

  Beste Dirk,

  Op zo'n eenzijdige titel volgt natuurlijk en tegensprekelijk een eenzijdige reactie...

  Natuurlijk moet een regering vriendelijk zijn tegenover iedereen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties