Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

India: nieuwe BRICS-instellingen begin nieuw financieel tijdperk

De BRICS-top van 15-16 juli in Brazilië riep twee nieuwe instellingen in het leven: een ontwikkelingsbank en een monetair reservefonds. Die zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen, meent Shyam Saran, voormalig Indiaas minister van buitenlandse zaken en voorzitter van de nationale veiligheidsraad.
woensdag 23 juli 2014

DeWereldMorgen.be

De BRICS-top van 15-16 juili 2014 luidt de overgang in van een groep die bezorgdheden deelde naar een groep die belangen deelt", zegt Sharan. Wat de BRICS sinds hun ontstaan in 2009 hoofdzakelijk verbond, is hun ontevredenheid over de westerse dominantie binnen het globale economische en financiële systeem. Sinds 16 juli zijn er ook concrete alternatieven.

De gloednieuwe ontwikkelingsbank (NDB), met 37 miljard euro kapitaal, en een reservefonds (CRA), met 74 miljard euro, doorbreken het monopolie van de Bretton Woods-instellingen – de Wereldbank (WB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ze staan open voor andere geldschieters, maar de BRICS-landen zullen zelf minstens 55 procent van de aandelen behouden. Saran erkent wel dat het tijd en ervaring zal vergen voor de NDB en het CRA tot geloofwaardige internationale financiële instellingen zullen uitgroeien. Maar, zegt hij, dat is uiteindelijk wel de bedoeling.

Begin van het einde voor IMF en Wereldbank

“De BRICS-initiatieven zijn ontstaan vanuit een groeiende frustratie onder de nieuwe economische groeilanden dat zelfs de kleinste pogingen om de Bretton Woods-instellingen te hervormen afgeketst werden”, legt Saran uit. “In 2010 engageerde de G20 zich om het aandeel van de BRICS in het IMF te vergroten. Tot vandaag blijft dat een loze belofte. Ook van de hervorming van de Wereldbank is nog niets in huis gekomen.”

“Hoe langer die hervorming uitblijft, hoe sneller de nieuwe BRICS-instellingen een steviger positie zullen hebben”, aldus Saran. “Deze factor speelde een rol om de BRICS-landen op één lijn te krijgen over de structuur en het bestuur van de nieuwe instellingen.”

Saran ziet de top in Fortaleza dan ook als het “begin van het einde” van de naoorlogse westerse overheersing over de wereldeconomie. “De bestaande instellingen zullen hun plaats moeten delen met de nieuwkomers en zullen gedwongen worden zich aan te passen, om ermee te kunnen concurreren.”

Shyam Saran

De volledige tekst van de column van Shiyam Saran vind je hier: BRICS – The End of Western Dominance of the Global Financial and Economic Order.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.