Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Gaza onder vuur: een humanitaire ramp

Twee weken van Israëlische bombardementen hebben duizenden Palestijnen op de vlucht gejaagd. Ze zoeken veiligheid in scholen van UNRWA, het VN-bureau voor Palestijnse vluchtelingen en andere VN-gebouwen zoals scholen. De situatie is rampzalig.
woensdag 23 juli 2014

Kinderen in Gaza zijn de grootste slachtoffers omdat ze continu in angst en gevaar leven, zegt Sami Awaida, kinderpsychiater van het Programma voor Geestelijke Gezondheid in Gaza, een humanitaire organisatie. "Kinderen lijden onder angsten en onzekerheid door deze situatie en hebben last van posttraumatische stoornissen. Kinderen in Gaza hebben in 2009 en 2012 al traumatische ervaringen opgedaan. Ze herbeleven die pijn en shock. Daardoor verkeren ze permanent in een staat van angst."

Sinds maandag 7 juli ligt de Gazastrook onafgebroken onder vuur. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft tot nu toe 230 Palestijnse doden gemeld. In de meeste gevallen gaat het om volledige gezinnen die omkwamen bij een directe aanval op Palestijnse huizen. Het aantal gewonden is gestegen tot 2.500. Onder de doden en gewonden bevinden zich veel kinderen.

Ziekenhuizen in Gaza hebben een ernstig tekort aan materiaal en medicijnen. Ashraf Al-Qedra, woordvoerder van het ministerie van Gezondheid van Gaza, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen "ziekenhuizen in Gaza te steunen met medisch materiaal, nu de aanvallen van Israël doorgaan, meer van achthonderd huizen verwoest zijn en achthonderd gezinnen zonder dak boven hun hoofd zitten."

Catastrofaal

Sinds het Israëlische militaire offensief in Gaza wordt het leger beschuldigd van een beleid waarbij Palestijnse huizen worden vernield en burgers worden gedood. Adnan Abu Hasna, media-adviseur en woordvoerder voor UNRWA in Gaza, zegt dat "UNRWA Israël officieel gevraagd heeft de internationale humanitaire wetgeving en de neutraliteit van burgers te respecteren in de militaire operatie."

Assam Yunis, directeur van het Al-Mezan Centrum voor Mensenrechten in Gaza, noemt de huidige situatie "catastrofaal in elk opzicht." Volgens hem zijn niet alleen kinderen, maar ook medische teams en journalisten doelwit van het Israëlische leger. "Dat wijst op schending van het internationaal recht en op oorlogsmisdaden. Israël moet hiervoor op internationaal niveau verantwoording afleggen."

Ibrahim Ibrash, een politiek analist en intellectueel in Gaza, denkt dat Israël er nooit in zal slagen de Hamasbeweging en Palestijnse weerstand uit Gaza uit te roeien. "Aan de andere kant zullen Palestijnse militante groepen er nooit in slagen Israël te vernietigen en te verslaan."

Hij zegt dat na het einde van deze militaire agressie de consequenties voor de Palestijnen op intern niveau desastreus kunnen uitpakken en verwacht een breuk tussen het Palestijnse volk en de Palestijnse Autoriteit, de officiële regering van de Palestijnen. "Veel mensen zullen woedend zijn op het Palestijnse leiderschap en daardoor zal Gaza in een deplorabele toestand belanden."

Deze crisis komt op een moment dat er al jaren een blokkade door Israël geldt, met wijdverbreide werkloosheid, ernstige armoede, elektriciteitsuitval, sluiting van grensovergangen sinds 2006, een verwoeste infrastructuur en een stagnerende economie in Gaza. 

Gaza Under Fire – a Humanitarian Disaster

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.