Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Kindermigratie naar VS is aderlating Latijns-Amerika

Experts en politici blijven bezorgd over de massale migratie van Centraal-Amerikaanse kinderen naar de VS. In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa legden ze deze week de basis voor een gezamenlijk actieplan.
dinsdag 22 juli 2014

DeWereldMorgen.be

Tienduizenden kinderen vluchten ieder jaar uit Honduras, Guatemala en El Salvador voor de armoede, het geweld en de onveiligheid. Volgens cijfers van de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS) gaat het om zo’n 47.000 kinderen alleen al dit jaar, tegenover 21.500 in 2013.

De migratiecrisis vormde de rechtstreekse aanleiding voor een internationale conferentie over migratie, jeugd en familie, op initiatief van de Hondurese regering en het United Nations International Children's Education Fund (UNICEF), op 15 en 16 juli in de hoofdstad Tegucigalpa (foto). Politici en experts uit de betrokken landen zaten er aan tafel om oorzaken en oplossingen te bespreken.

Blinde punten

De deelnemers beslisten onder meer nauwer samen te werken rond grenscontroles en komaf te maken met “blinde punten” op de migratieroute. Ze benadrukten ook de urgentie van een regionaal initiatief o,der gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om de humanitaire crisis te counteren. De slotverklaring van de conferentie blijft echter vaag over concrete engagementen.

Ricardo Puerta, migratie-expert, zegt dat Centraal-Amerika een volledige generatie aan het verliezen is. “Dit is een harde klap, in het bijzonder voor landen zoals Honduras, waar mensen vluchten voor het geweld en de leeftijd van de migranten schommelt tussen 12 en 30 jaar.”

Drugskartels

“Ongeveer 29 procent van het totale aantal kinderen komt uit Honduras”, zegt José Miguel Insulza, secretaris-generaal van de OAS. “Mexico is tweede met 23 procent, Guatemala en El Salvador samen zijn verantwoordelijk voor 24 procent.” Insulza riep tijdens de conferentie ook met aandrang op de migratiegolf niet te criminaliseren. De Hondurese president Juan Orlando Hernández noemt de kinderen zelfs “oorlogsvluchtelingen”.

Een belangrijke oorzaak voor het geweld in Guatemala, Honduras en El Salvador is het veranderende actieterrein van drugskartels uit Mexico en Colombia, een gevolg van de antidrugsoorlogen in die landen.

In 2013 bedroeg het moordcijfer in El Salvador 69,2 per 100.000 inwoners, in Guatemala 30 en in Honduras 79,7. Volgens schattingen wonen meer dan een miljoen Hondurezen in de VS. In 2013 stuurden Hondurese migranten voor meer dan 2 miljard euro geld naar hun thuisland.

Child Migrants – A “Torn Artery” in Central America

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.