Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Mexicaanse boeren verzetten zich tegen ggo-bonen

De Mexicaanse regering zette de voorbije jaren zwaar in op genetisch geodificeerde maïs en soja. Ze wil daar nu ook genetisch gemodificeerde bonen aan toevoegen. De lokale landbouwers verzetten zich daar tegen.
woensdag 16 juli 2014

Bij voor- en tegenstanders van genetisch gemodificeerde gewassen (ggo's) is Mexico een van de frontlinies. De Mexicaanse regering zet al enkele jaren zwaar in op experimenten met maïs en soja. Nu richt ze haar aandacht ook op andere gewassen, onder meer bonen. Het Mexicaanse overheidsinstituut voor landbouwonderzoek INIFAP diende in april al een aanvraag in voor een proef met transgene bonen in de centraal gelegen deelstaat Guanajuato.

Het Inifap ontwikkelde vorig jaar bonenplanten die bestand zijn tegen schimmels. "Het gebruik van publieke middelen om die te ontwikkelen verhoogt de technische afhankelijkheid", zegt Silvia Ribeiro, directeur Latijns-Amerika van de Actiegroep voor Erosie, Technologie en Concentratie (ETC Group). "Men zou deze middelen beter besteden om de enorme ervaring, die landbouwers hebben met de kweek van bonen, te ondersteunen en om meer te investeren in preventie."

"Men wil de aandacht afleiden van het feit dat alleen bedrijven aanvragen doen en met dit overheidsinitiaitief aantonen dat er ook capaciteit is voor eigen onderzoek", zegt Catherine Marielle van de Groep voor Milieuonderzoek, een Mexicaanse organisatie.

Monsanto, Pioneer, Syngenta, Dow Agrosciences

De Mexicaanse nationale gezondheidsdienst SENASICA kreeg in 2013 58 aanvragen voor de teelt van transgene maïs, samen goed voor meer dan 5 miljoen hectare. Ze kwamen van de bedrijven Monsanto, Pioneer, Dow Agrosciences en Syngenta. Na een klacht van individuele burgers en organisaties liet de rechter de teelt van transgene maïs voorlopig stilleggen. De ministeries van Landbouw en Milieu gingen in beroep maar de zaak dreigt aan te slepen.

In maart 2014 haalden ook organisaties van imkers en inheemse groepen hun slag thuis. Ze verkregen een tijdelijk verbod op de commerciële teelt van transgene soja in de deelstaten Campeche en Yucatán. In juni 2012 had Monsanto toestemming gekregen om transgene soja te kweken in zeven deelstaten, goed voor 253.000 hectare, onder meer in Campeche.

Door de problemen met deze maïs- en sojaprojecten verschuift de overheid nu haar actieterrein naar bonen. Een meerderheid van bonenproducenten vindt dat nutteloos. Onder hen Manuel Alvarado, hoofd van de organisatie Enlaces al Campo in de noordelijke deelstaat Zacatecas.

Organische meststoffen

"We hebben onze technologieën geperfectioneerd: hoe we de grond moeten voorbereiden, welke zaden we moeten gebruiken, welke meststoffen", zegt hij. "Op middellange termijn zijn we van plan over te schakelen op organische meststoffen. Dat zou allemaal teniet worden gedaan als men ons transgene gewassen opdringt."

Volgens Alvarado toont niet één studie aan dat transgene bonen een hoger rendement hebben. Bovendien is er nog veel niet bekend over de effecten van transgene gewassen. Zo is er de vrees dat ze bestaande gewassen gaan besmetten.

Bijna de volledige ggo-productie in de wereld zit in tien landen: de VS, Brazilië, Argentinië, Canada, India, China, Paraguay, Zuid-Afrika, Pakistan en Uruguay. De meeste gewassen zijn voor veevoeders bestemd, maar Mexico heeft de ambitie om transgene maïs voor menselijke consumptie te maken.

Mexican Farmers Oppose Expansion of Transgenic Crops

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.