Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Israëlische muur bedreigt Palestijns UNESCO-werelderfgoed

Het Palestijnse dorp Battir omvat sinds kort een erkende UNESCO-werelderfgoedsite. Met de geplande bouw van een nieuw stuk van de scheidingsmuur door Israël komt de site in gevaar.
dinsdag 15 juli 2014

De terrasbouw op de omringende heuvels van het Palestijnse dorp Battir en de open irrigatiekanalen met bronwater die de terrassen bevloeien, zijn al eeuwen in gebruik. Vorige maand riep Unesco dit unieke landschap uit tot werelderfgoed. Het is na de oude stadskern van Jeruzalem de tweede Palestijnse site die deze status krijgt.

De beslissing om Battir op de lijst van het werelderfgoed te plaatsen valt op het ogenblik dat Israël plannen heeft voor een nieuw stuk van haar scheidingsmuur aan de voet van de hellingen met terrasbouw. De muur zou het Palestijnse dorp in twee snijden.

Volgens het Israëlische leger is de scheidingsmuur bedoeld om een spoorlijn aan de rand van dit gebied te beschermen. Militaire woordvoerders verklaarden in 2011 aan het Israëlische Hooggerechtshof dat volgens hun informatie Palestijnse terreurorganisaties op deze plaats Israël proberen te infiltreren.

Campagne

De inwoners, die voor hun overleven afhankelijk zijn van de landbouw, voeren al jaren actie tegen de plannen. Ze vrezen dat de nieuwe 6 kilometer lange scheidingsmuur een hoge tol zal eisen, niet alleen voor het unieke landschap, maar ook voor hun manier van leven.

In de loop der jaren heeft hun campagne de steun gekregen van milieuorganisaties zoals Friends of the Earth in het Midden-Oosten. Minder evident is dat ook een school uit de Israëlische koloniale nederzetting Gush Etzion en de Israëlische overheidsdienst Natuur- en Parkautoriteit (INPA) zich achter het protest schaarden.

In mei vorig jaar beval het Israëlische Hooggerechtshof de opschorting van de werken aan de muur in Battir, maar het is nog wachten op een definitief vonnis. Intussen hopen de actievoerders van het dorp en van Friends of the Earth dat de nieuwe status als werelderfgoed de beslissing van het hof zal beïnvloeden.

John Kerry

De aubergineplanten, druivelaars en olijfbomen in Battir zijn echter ook verstrengeld met het grotere Israëlisch-Palestijnse conflict. De nominatie voor opname in het werelderfgoed werd ingediend met een spoedprocedure, vlak voor de deadline van dit jaar.

Ze had eigenlijk vorig jaar al kunnen gebeuren, maar toen heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, dat verhinderd. De Palestijnse aanvraag werd toen in de koelkast gestopt om nieuwe vredesonderhandelingen niet in de weg te staan.

Volgens het Palestijnse nieuwsagentschap Ma'aan maakte de toenmalige schrapping van de nominatie van Battir deel uit van een akkoord, waarbij Israël in ruil een team van Unesco zou toelaten om de oude stadskern van Jeruzalem, de andere Palestijnse werelderfgoedsite, te onderzoeken.

Israëls imago

Ondanks de erkenning van Battir wil het Israëlische ministerie van defensie doorgaan met zijn plannen voor de scheidingsmuur. "De muur zal worden gebouwd zonder schade aan te richten aan de natuurlijke rijkdom. Er zullen geen terrassen worden vernield of irrigatiesystemen beschadigd", meldt het ministerie.

Het ziet er niet naar uit dat de erkenning als werelderfgoed een aanzienlijke impact zal hebben op het oordeel het Hooggerechtshof. "Het zou me verbazen als het hof op grond hiervan de bouw van de muur in Battir categorisch zou afwijzen", verklaart analist Ofer Zalzberg van de International Crisis Group. "Het lijkt me niet goed voor het imago van Israël om werelderfgoedsites te vernietigen", zegt Nader al-Khateeb, een Palestijnse directeur van Friends of the Earth.

Op andere plaatsen doet Israël al veel ergere dingen in de ogen van de internationale gemeenschap, denkt Zalzberg. Een Israëlische beslissing om door te gaan met de scheidingsmuur in Battir, dus tegen het VN-agentschap in, zou onderdeel kunnen zijn van een trend waarbij Israël Unesco nog meer met de rug tegen de muur zet als het gaat over het beheer van erfgoedsites, mogelijk ook in Jeruzalem.

Uit de zittingen van het Hooggerechtshof valt af te leiden dat de muur er uiteindelijk wel zal komen. Er werd al gekeken naar manieren om de schade aan de terrassen te beperken, bijvoorbeeld door een van de treinsporen te verleggen en door de boeren uit Battir toegang te verschaffen tot hun velden door het plaatsen van poorten in de muur.

Battir is mogelijk niet het eerste en ook niet laatste geval. Nog een andere site die de Palestijnen hebben voorgesteld als werelderfgoed zou mogelijk overlappen met de route die Israël voor zijn scheidingsmuur heeft uitgestippeld. Het gaat om El-Bariyah, ook bekend als de woestijn van Judea.

New Palestinian World Heritage Site Under Threat of Defacement

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.