Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Reservefonds BRICS tegen VS/EU dominantie IMF/Wereldbank

In Brazilië vindt op 15 en 16 juli 2014 de zesde BRICS-top plaats. Op deze samenkomst zullen de vijf groeilanden een ontwikkelingsbank en een monetair reservefonds oprichten, als reactie op de niet langer aanvaarde overmacht van de VS en de EU in het IMF en de Wereldbank.
maandag 14 juli 2014

Op 14 juli vinden in de Braziliaanse stad Fortaleza voorbereidende vergaderingen plaats tussen ministers, bedrijfsleiders en leden van de bankwereld van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Sinds 2012 onderhandelen zij over de oprichting van een ontwikkelingsbank en een reservefonds. Op de zesde BRICS-top, die morgen van start gaat in Fortaleza en overmorgen verder gaat in Brasilia, zullen deze financiële instellingen formeel worden opgericht.

Meer economische onafhankelijkheid van de VS en de EU

Het reservefonds Contingency Reserve Arrangement (CRA) zal een waarde van 73 miljard euro bevatten, om haar leden in mogelijke crisistijd bij te staan. China doet hiervoor een bijdrage van 41 procent, de kleinste partner, Zuid-Afrika, moet 5 procent van het totaal in het laatje doen en de overige landen elk 18 procent. Deze percentages zijn gebaseerd op de economische omvang van elk land.

Deelname aan de New Development Bank (NDB), de andere instelling die het licht zal zien op de BRICS-top, zal geregeld worden op basis van gelijke aandelen ter waarde van 7,3 miljard euro elk plus gelijk stemrecht voor elk lid.

"De samenwerking tussen de vijf landen is al aan de gang in meer dan 30 gebieden en er is interactie tussen hen op zakelijk en academisch vlak" zegt Flavio Damico van het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het cement dat de BRICS-landen bindt, is hun streven naar meer macht en zeggenschap in internationale economische organisaties. "De structuur en de machtsverhoudingen van wereldwijde financiële en politieke systemen bleef onveranderd sinds 1945. Dat zal moeten veranderen om de werkelijkheid beter weer te geven", zegt Damico.

Monetair vangnet

Zo zorgde de blokkering van een voorgestelde hervorming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) door het Amerikaanse Congres ervoor dat de BRICS-landen zelf met een oplossing wilden komen. "De CRA zal niet op korte termijn in staat zijn om de economische wereldorde te veranderen, maar op lange termijn kan het de rol van het IMF uithollen", zegt Christopher Wood van het Zuid-Afrikaanse Instituut van Internationale Zaken in Johannesburg.

De CRA werd opgericht als gevolg van de wereldwijde financiële crisis sinds 2008 en de "systematische wanverhoudingen in de wereldeconomie die bestendigd worden door het monetaire beleid van ontwikkelde economieën zoals de VS) en de EU", zegt BRICS-expert Vivan Sharan. "Met dit monetaire vangnet willen de BRICS minder afhankelijk zijn van Bretton-Woodsinstellingen zoals het IMF, die dringend structurele en bestuurlijke hervormingen nodig hebben", zegt hij.

Het IMF heeft een kapitaalreserve van 688 miljard euro, meer dan negen maal dat van de komende CRA.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Charles ouvry op donderdag 17 juli 2014

    Eventjes goed lezen....

    comment onder foto inbegrepen.... Eigen BRICS rijken eerst! Mooi "alternatief" voor wereldkapitalisme....

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties