Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Mexicaans meisje veroordeeld voor zelfverdediging tijdens verkrachting

Een jonge Mexicaanse vrouw die recent werd veroordeeld omdat ze haar verkrachter vermoordde, is het symbool geworden van een beweging tegen machismo in het rechtssysteem.
vrijdag 27 juni 2014

De 21-jarige Yakiri Rubí Rubio woont in de drukke buurt Tepito, een van de gevaarlijkste buurten van de hoofdstad Mexico-Stad. In de avond van 9 december 2013 werd ze op straat benaderd door twee mannen. Met de punt van hun mes dwongen ze haar op de motor mee te komen naar een hotel, zo luidt haar verhaal.

Daar werd ze verkracht door een van hen, de 37-jarige Miguel Ángel Anaya, een man van 90 kilo, terwijl zijn broer buiten een sigaret ging roken. Rubio wist echter zijn eigen mes te pakken en stak het in zijn buik en zijn nek. Miguel Ángel vluchtte op zijn motor weg.

Relatieruzie?

Rubio vluchtte ook en ging direct naar een bureau van de openbaar aanklager in de buurt, halfnaakt en bebloed. Terwijl ze haar wonden behandelden, waaronder een jaap van 14 centimeter in haar arm, kwam de broer van Anaya binnen en beschuldigde haar ervan zijn broer te hebben vermoord in een relatieruzie. Dat is een merkwaardige verklaring, volgens de advocaten van Rubio, want zij is lesbisch.

Rubio werd aangeklaagd voor moord, een misdaad waar twintig tot zestig jaar celstraf op staat, en werd naar een vrouwengevangenis gestuurd. Drie maanden later beoordeelde een rechter haar overtreding als een vorm van "legitieme zelfverdediging met excessief geweld". Hij liet haar vrij op borgtocht van 7500 euro. Ze moest zich iedere week melden. Intussen heeft ze zich vanwege bedreigingen in haar eigen huis opgesloten en gaat ze alleen naar buiten onder begeleiding van haar ouders.

Afgelopen maandag diende Anaya een verzoek in bij de federale rechter om Rubio's voorlopige vrijlating terug te draaien. Een besluit volgt binnen negentig dagen. Volgens hem was hij niet bij het misdrijf, maar kwam zijn broer halfdood bij hem aan de deur om alles te vertellen. Zo blijven de broers de hele rechtsgang buiten schot, terwijl Rubio zich moet verdedigen tegen in elkaar gezette bewijzen.

Machismo

Voor organisaties die opkomen voor rechten van vrouwen in Mexico, is Rubio een symbool geworden in de strijd tegen machismo in het rechtssysteem. Klachten van vrouwen die zijn verkracht worden er stelselmatig niet serieus genomen. "Duizenden vrouwen zijn verkracht en vermoord, en hun moordenaars gaan vrijuit. Een slachtoffer dat zichzelf verdedigt, eindigt daarentegen in de cel, terwijl een van haar aanvallers nog vrij is", schrijft journalist en activist Lydia Cacho.

Tussen 2006 en 2012 is het aantal moorden op vrouwen in Mexico toegenomen met 40 procent, tot gemiddeld 6,4 per dag. De helft is gerelateerd aan seksisme of vrouwenhaat. Er worden jaarlijks 15.000 verkrachtingen gemeld, maar slechts 2.000 leiden effectief tot een rechtszaak en minder dan 500 tot een veroordeling. Zo blijkt uit een rapport van de Mexicaanse lokale overheden in samenwerking met VN-Vrouwen. De situatie is veel erger, volgens Amnesty International, omdat slechts 12 tot 15 procent van de vrouwen aangifte doet na een verkrachting.

Geen nazorg

Rubio's zaak is behandeld door een speciale dienst van het Openbaar Ministerie die zich richt op geweld tegen vrouwen. Ze werd echter nooit onderzocht door een gynaecoloog en heeft nooit psychologische nazorg gekregen of anticonceptie, terwijl dat volgens de wet wel moet.

“Dat is nog een andere vorm van machismo”, zegt advocaat Ana Katiria Suárez. Volgens haar wordt de categorie "excessief geweld" meestal tegen slachtoffers van verkrachting gebruikt. Had de rechter dat niet gezegd, dan was Rubio vrijgesproken. Als ze hiervoor wordt veroordeeld, moet ze de familie van Anaya echter meer dan 20.000 euro schadevergoeding betalen. Anaya heeft genoeg vergoeding betaald, vindt de federale aanklager. De rol van de broer van de dader is ook niet nader onderzocht.

Zo is de strijd van Rubio en haar familie niet alleen juridisch. Ook persoonlijk moet ze de angst te boven zien te komen. Haar ouders kunnen niet meer werken en haar broers en zussen zijn van school gegaan. De familie krijgt nu psychologische hulp. "Eerst was het vreselijk en moest ik huilen als ik erover moest vertellen", zegt ze. "Nu huil ik niet meer. Ik wil alleen maar dat het allemaal over is."

Mexico Rape Victims Face Prison Time for Self-Defence

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.