Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Weinig pensioen? Dan begin je toch een moestuin?

De Nederlandse staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jette Klijnsma, stelde dit weekend dat mensen maar een moestuin moeten nemen als aanvulling op hun pensioen.
maandag 23 juni 2014

DeWereldMorgen.be

Het Nederlandse kabinet stemde vrijdag 20 juni in met de nieuwe pensioenregels. De regels komen erop neer dat pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden. Op die manier wordt het moeilijker om de pensioenen jaarlijks te verhogen.

In een interview met het Algemeen Dagblad zei Klijnsma dat we ook in de toekomst allemaal een fatsoenlijk pensioen houden. Maar we moesten ons niet rijk rekenen. “Ik raad mensen wel aan om ook naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken. Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op. Of een eigen huis. Als de hypotheek is afbetaald kun je prima van de AOW leven," zei de staatssecretaris van de sociaaldemocratische partij PvdA.

Sceptisch

Er bestaat de vrees dat door de nieuwe kabinetsplannen de pensioenen veel minder snel groeien. De Nederlandse vakbonden reageren dan ook sceptisch. Zij zijn bang dat verschillende generaties dit in hun portemonnee gaan voelen.

Volgens Klijnsma zijn de nieuwe regels voor de pensioenfondsen echter een goed idee. Zij stelt dat de pensioenen met deze maatregelen beter bestand zijn tegen financiële klappen op de effectenbeurzen.

Klijnsma: “Je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat we iets moeten veranderen. Nederland ziet er niet meer zo uit als in de tijd dat Drees de AOW invoerde.” De staatssecretaris verwijst hier naar haar legendarische partijgenoot Willem Drees. In 1957 werd onder zijn regering de Algemene Ouderdomswet aangenomen, waarbij 65 jaar de pensioenleeftijd was. De premies daarvoor werden geheven naar draagkracht.

Moestuinsocialisme en aalmoestuintjes

De verontwaardigde reacties naar aanleiding van het interview met Klijnsma waren niet uit de lucht. Voorzitter van de vakbond Abvakabo FNV Corrie van den Brenk schreef: ‘Wat een drama. Graag iemand met verstand van pensioenen.’

Paul Ulenbelt van de SP (socialistische partij) twitterde: “Neem een moestuin voor je pensioen. Klijnsma in AD. Ze zet bijl aan wortels van het collectieve pensioenstelsel.” Ook riep Ulenbelt de term "moestuinsocialisme" in het leven en hij wil graag een reactie van de minister tijdens het vragenuurtje.

CDA-Kamerlid Omtzigt zei dat Klijnsma "een beetje de weg kwijt is".

Tot overmaat van ramp had ook haar partijleider Hans Spekman ongezouten kritiek. Hij zegt de uitspraak “stom van haar” te vinden en er niet achter te staan. Spekman: “Mensen in dit land moeten niet afhankelijk zijn van een moestuin.”

Niet handig

Een woordvoerder van Klijnsma liet in eerste instantie weten dat de staatssecretaris geen oproep had gedaan om een moestuin te beginnen. "Ze heeft het slechts als voorbeeld gegeven, naast het voorbeeld van een eigen huis, om na te denken over andere vormen van oudedagsvoorziening."

In de media wordt nu ook veel benadrukt dat moestuintjes meer kosten dan dat ze opleveren. En natuurlijk dat veel ouderen helemaal niet de mogelijkheid hebben om een moestuin te beginnen. Ook werkt de Europese Commissie op dit moment aan regelgeving waarbij tuinieren alleen nog maar mag met door Europa toegelaten zaaigoed.

Natuurlijk is het voorbeeld van Klijnsma, naast praktisch onuitvoerbaar, vooral moreel een probleem voor de verschillende critici. Het feit dat nu ook een PvdA-politicus volledig meegaat in het ideaal van de zogeheten “participatiesamenleving” is voor velen onverteerbaar.

Klijnsma heeft uiteindelijk zelf als reactie gegeven dat de uitspraak inderdaad “niet handig” was. Dat doet echter niks af aan het principe dat in de toekomst ouderen in Nederland misschien, wat betreft Klijnsma, zelf moeten bijklussen om rond te komen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Roland Horvath op dinsdag 24 juni 2014

    Een moestuin kan zolang er -grond voor- moestuinen ter beschikking is/zijn, zolang niet alle vermogen bij de superrijken is. Dat alles is een gevolg van de organisatie van de economie, een collectief gebeuren. Problemen met de grootte van de pensioenen moeten dus collectief opgelost. Niet met wat -veelal onmogelijk- gerommel in de marge. Een moestuin, een afbetaald huis, spaargeld, het is maar mogelijk als er geld voor beschikbaar is. Dat laatste wordt afgebouwd en toch wordt in de 'participatie samenleving' geëist dat iedereen voor zichzelf allerlei voorzieningen treft, zodat de staat minder moet betalen. Een onmogelijke opdracht.

    Er is geen reëel en bruikbaar begrip van macro en monetaire economie bij Klijnsma en bij Rutte, Merkel en Van Rompuy. Hun betoog is altijd even irrelevant, debiel en beschamend. Er zijn nu meer materialen, machines en mensen ter beschikking om de welvaart te creëren dan vroeger. Toch hebben veel politici, media en burgers het idee dat het in de nabije toekomst slechter zal gaan en dat dus alles moet gekort worden, bespaard inbegrepen de pensioenen. Dat komt omdat de overheid en de consumenten minder geld hebben en er geen rekening gehouden wordt met het materiële aspect van het probleem. Er is wat dat betreft alleen een financieel probleem door het feit dat bij de huidige economische overcapaciteit de investeringen dalen en er dus minder geld wordt uitgedeeld aan de toekomstige klanten bij een gelijkblijvende productie van consumptie goederen. Dat kan opgelost door meer bedrijfslasten: Lonen- sociale bijdragen op productie- BTW- winstbelasting voor dezelfde materiële productie. Maar niets mag nog geld kosten, er wordt niet meer geld uitgedeeld via meer bedrijfslasten in NL en in de EU. Dan blijft het probleem bestaan. Zo creëren NL/EU nodeloos armoede bij de meesten van de 99% en ruïneren en vernietigen ze hun eigen kapitalistische systeem, een scenario dat al vertoond is in de 19e eeuw, na 1929 en nu sedert een twintigtal jaren.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties