Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Karavaan vluchtelingen komt aan in Brussel

Een karavaan die op Wereldvluchtelingendag aankwam in Brussel, roept op tot een betere behandeling van vluchtelingen in Europa. Eerder vertelden deze mensen, meer dan 150, in een opiniestuk over hun motieven.
vrijdag 20 juni 2014

DeWereldMorgen.be

Nagikoko komt uit Sudan, maar leeft al anderhalf jaar op straat in Amsterdam. Het is beter dan in het detentiecentrum, zegt hij zelf, maar desalniettemin is het een waardeloos bestaan.

“In Amsterdam heb ik geen bescherming”, zegt hij. “Ik heb geen medicijnen, geen hulp, geen dak boven mijn hoofd. Als er iets met me gebeurt, dan is er niemand die erachter komt.”

Nagikoko loopt al 45 dagen mee met de karavaan, die is vertrokken vanuit Straatsburg. Zijn voeten zijn kapot en hij is moe. Toch is hij trots als hij vertelt dat hij nu al vijfhonderd kilometer heeft gelopen. Het is moeilijk maar nodig, legt hij uit. Nodig omdat er zoveel mensen net als hij in een uitzichtloze situatie zitten.

De politiek moet eindelijk eens luisteren, vindt hij, en de anderen met hem. Zijn leed nu is nodig, nodig zodat de grote bazen eindelijk eens iets doen aan de situatie van mensen zoals hij.

Straatsburg

DeWereldMorgen.be

Naar eigen zeggen is Nagikoko een politiek vluchteling. In zijn land Sudan was hij mensenrechtenactivist en daardoor wat de overheid betreft ook politiek activist. Hij was zijn leven in Sudan niet meer zeker en ontsnapte. Uiteindelijk belandde hij dus in Amsterdam.

Het is een van de vele verhalen die in Brussel in de groep voor het parlement rondspoken. Alle vluchtelingen voelen zich eenzaam, met hun verhaal, zonder thuis.

“Wanneer komen de politici?” vraagt een van de vluchtelingen mij vertwijfeld. Jammer genoeg heb ik geen antwoord. Europese politici laten zich niet zien. De bussen en taxi’s van en naar het Europarlement worden door de politie voorzichtig om de stoet vluchtelingen heen geleid.

De meer dan honderdvijftig vluchtelingen zijn strijdvaardig. Velen onder hen rusten snel even uit na de lange reis. En ze gaan verder. Tot waar ze misschien wel tot de politiek doordringen.

Vannacht slapen deze vluchtelingen in het park. De politie van Brussel staat het dit keer toe, ze zien waarschijnlijk ook wel hoe moe de asielzoekers zijn, en hoe hopeloos hun strijd soms moet voelen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.