Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Argentinië noemt claims hefboomfondsen "afpersing"

Argentinië zoekt naar een manier om een nieuwe financiële crisis af te wenden, nu Amerikaanse hefboomfondsen volledige afbetaling van oude schulden mogen eisen. De Argentijnse president Cristina Fernández noemde het besluit van het Amerikaanse hooggerechtshof "afpersing."
vrijdag 20 juni 2014

DeWereldMorgen.be

Het hooggerechtshof wees een beroep van Argentinië af en bevestigde het besluit van een lagere rechtbank. Die besliste dat Argentinië 1,5 miljard dollar moet betalen aan enkele zogenoemde 'aasgierfondsen' in de VS. Dit zijn fondsen die tijdens een financiële crisis of faillissement van een land schulden ver onder de nominale waarde overkopen van andere schuldeisers en vervolgens via de rechter volledige afbetaling eisen.

Argentinië, dat in 2001 failliet ging, dreigt nu opnieuw niet aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, terwijl het een van de landen in de wereld is die het hardst gewerkt heeft om uit de schulden te komen.

Het besluit van de rechter, in het voordeel van het fonds NML Capital, betekent dat Argentinië bijna direct 1,5 miljard dollar moet betalen aan obligatiehouders. Dat bedrag is inclusief rente en boetes.

Afpersing

De Argentijnse president Cristina Fernández, die het besluit van de Amerikaanse rechter gisteren 'afpersing' noemde, zei dat haar land in ieder geval betalingen zal blijven doen aan schuldeisers die hebben ingestemd met een schikking.

Toen Argentinië in 2001 zijn schulden niet meer kon afbetalen, was de schuld opgelopen tot 160 procent van het bnp. Het land kwam tot een herstructurering van de schulden waarmee 92,4 procent van de obligatiehouders instemde en loste in 2005 en 2010 de nog resterende schulden aan het IMF en de Wereldbank af. In mei 2014 sloot Argentinië een overeenkomst met de Club van Parijs over achterstallige betalingen. Eerder dit jaar werd met het Spaanse oliebedrijf Repsol overeenstemming bereikt over compensatie voor de (her)nationalisatie in 2012 van dochteronderneming YPF.

Het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof kan alles in gevaar brengen wat tot nu toe bereikt is. De uitspraak verbiedt banken in New York om betalingen te doen aan schuldeisers die hebben ingestemd met herstructurering van de schulden, totdat het hefboomfonds NML Capital betaald is. Op 30 juni moet Buenos Aires al 532 miljoen dollar betalen voor obligaties die zijn uitgegeven onder buitenlandse wetgeving.

Businessmodel

Hoewel de reactie van Fernández op het verdict voor tweeërlei uitleg vatbaar is, zegt econoom Leonardo Stanley van het Centro de Estudios de Estado y Sociedad (CEDES) een zekere bereidheid om te betalen te proeven bij de president. Dat betekent volgens hem dat er onderhandelingen moeten beginnen met de schuldeisers die herstructurering geweigerd hebben.

"Net zoals onlangs afspraken zijn gemaakt met Repsol en de Club van Parijs, moet de regering nu in gesprek en onderhandelingen met Paul Singer", zegt Stanley. NML Capital is onderdeel van Singers hefboomfonds Elliott Management. Fernández wees er gisteren op dat het besluit van de rechter consequenties heeft voor het wereldwijde financiële systeem. "Het keurt op wereldwijde schaal een businessmodel goed dat, als het in stand blijft, zal leiden tot ongekende tragedies."

Eric LeCompte, directeur van de religieuze anti-armoedeorganisatie Jubilee USA, wees er eerder al op dat de rechterlijke uitspraak grote gevolgen kan hebben voor landen die diep in de schulden zitten. Deze hefboomfondsen hebben volgens hem nu een juridisch instrument in handen "om deze landen op de knieën te dwingen".

Argentina Seeks to Ward Off “Paradoxical” Default

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Brigitte Van Gerven op zaterdag 21 juni 2014

  Het wordt tijd dat erkend wordt dat moral hazard in twee richtingen moet werken.

  Indien de ontlener van een bedrag geen nadelige gevolgen moet dragen bij insolventie, dan leidt dit tot roekeloos gedrag bij leners.

  Echter, indien geldschieters geen nadelige gevolgen moeten dragen bij het lichtzinnig toekennen van risicovolle (en daarom juist zeer winstgevende) leningen, dan leidt dit tot roekeloos gedrag bij geldschieters. De hele huizencrisis en de bankencrisis zijn hiervan het gevolg geweest. Daarom vind ik deze rechterlijke uitspraak ook helemaal verkeerd, en het recept voor een volgende schuldencrisis.

 • door Maurice de Liberaal op maandag 23 juni 2014

  Wie geld leent moet terugbetalen, simpel en rechtvaardig.

  • door Lode Vanoost op woensdag 25 juni 2014

   Wat een enorme en eenzijdige simplificatie. U begrijpt niets van de oorzaken van de schuldenberg van de derde wereld of weigert daar rekening mee te houden. Ik weet niet welk van de twee ik het ergst moet vinden.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties