Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

President El Salvador ziet nut van mijnbouw voor bevolking niet

"De mijnbouw in El Salvador is niet leefbaar", zegt Salvador Sánchez Cerén, sinds 1 juni de eerste linkse verkozen president van El Salvador. Mijnbedrijven liggen onder vuur voor de schade aan mens en milieu. De mijnbedrijven eisen ondertussen tientallen miljoenen dollars schadevergoeding voor verloren winsten.
maandag 2 juni 2014

Sinds 2008 staat El Salvador geen nieuwe concessies meer toe, ondanks 74 hangende aanvragen. De partij van de nieuwe president Sánchez Cerén, het linkse FMLN, heeft echter te weinig zetels om een definitief verbod op mijnbouw af te dwingen.

Als viceminister van Leefmilieu duidde de nieuwe president Ángel Ibarra aan. Zo geeft hij aan dat hij de strijd wil opvoeren. Deze milieuactivist speelde een belangrijke rol in de strijd tegen het Canadese mijnbedrijf Pacific Rim. Milieuminister is Lina Pohl, een van de pleitbezorgers van het moratorium.

Voor de milieu- en sociale organisaties gaat een moratorium niet ver genoeg. "Het geeft de bedrijven de mogelijkheid om zich voor te bereiden. Wij willen dat het helemaal stopt", zegt Héctor Berríos, leider van de organisatie Mufras 32, die al jaren lokale gemeenschappen steunt in hun strijd tegen de mijnbouw.

El Salvador telde in 2004 achttien goud- en zilvermijnen. Ze zijn deels in concessie gegeven aan binnen- en buitenlandse bedrijven. Verscheidene van die bedrijven hebben de Salvadoraanse overheid aangeklaagd omdat hun concessies niet meer worden verlengd.

Ze eisen samen 300 miljoen dollar schadevergoeding. In september doet het Icsid, een arbitrage-instantie van de Wereldbank, hierover definitief uitspraak. Een van deze bedrijven is Pacific Rim. Dat klaagde El Salvador aan in 2009 toen het geen concessie meer kreeg voor de goudmijn El Dorado in het centrum van het land.

Drie activisten vermoord

De 1200 inwoners van het dorp Llano de la Hacienda, vlak bij El Dorado, vechten al jaren tegen deze mijn. Hun rivier raakte vervuild met het dodelijke cyanide. Het conflict leidde in 2009 tot de moord op drie activisten. "We hebben een veldslag gewonnen, maar nog niet de oorlog", zegt José María Arévalo, een boer uit El Llano de la Hacienda. "We willen een definitief verbod."

De mijnbouwsector draagt amper 0,8 procent bij tot het bruto binnenlands product, volgens een studie van Oxfam América uit 2008. De bedrijfswereld, die de steun krijgt van de rechtse Arenapartij, vindt de opschorting van de mijnbouw een slecht signaal voor buitenlandse investeerders. In Latijns-Amerika zijn er geen landen die mijnbouw volledig verbieden. Alleen Costa Rica verbood open mijnbouw in 2010. Panama deed hetzelfde voor bepaalde zones.

Rural Communities Push El Salvador Towards Ban on Mining

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.