about
Toon menu

Privatisering onderwijs Chili oorzaak enorme sociale discriminatie

Privatisering heeft de kwaliteit van het Chileense onderwijs niet verbeterd en draagt bij tot meer sociale discriminatie. Dat zeggen verschillende experts.
vrijdag 30 mei 2014

Hoewel het in de meeste landen een overheidsaangelegenheid bij uitstek is, is het onderwijs in Chili grotendeels in privéhanden. Iedere privépersoon of -instelling kan er een school oprichten. De staat subsidieert die dan op basis van het aantal leerlingen. De eigenaar van de school kan op die manier goede zaken doen, want hij strijkt inschrijvingsgeld op per leerling.

Openbare scholen zijn in Chili sinds 1981 aangewezen op financiering door de plaatselijke overheid. Ze hebben vaak erg ongelijke toegang tot fondsen. Zo profiteert de kuststad Viña del Mar van de overvloedige inkomsten uit het toerisme. De stad heeft een armoedecijfer van 15 procent. Buurstad Valparaíso daarentegen telt 22 procent armen, veel hoger dan het nationale gemiddelde van 14 procent. Bovendien is het de stad met de meeste sloppenwijken van Chili. Dat verschil is letterlijk zichtbaar in de scholen van beide steden.

Vrijemarktlogica

In 1981, voor de onderwijshervorming, ging 78 procent van de Chileense leerlingen in het primair en secundair onderwijs naar een openbare school. In 2012 was dat nog slechts 37,5 procent. Er zijn geen aanwijzingen dat de vrijemarktlogica de kwaliteit van het onderwijs in Chili heeft verbeterd, zeggen onderzoekers.

Wel is het duidelijk dat de sociale uitsluiting is toegenomen, stelt Juan Eduardo García Huidobro van de Universidad Alberto Hurtado en voormalig onderwijsadviseur in de eerste regering van president Bachelet (2006-2010). Kinderen van welgestelde families gaan naar goede scholen, kinderen uit armere gezinnen belanden in de slechtste. Die kloof groeit, aldus Huidobro.

Chili heeft een sociale segregatie-index van 53 punten in het onderwijs, veel meer dan buurlanden als Uruguay (38), Brazilië, Argentinië (39) en Colombia (40), blijkt uit UNESCO-cijfers.

Uitdaging

In 2006 gingen tienduizenden studenten in Chili de straat op. Ze eisten van president Michelle Bachelet een herziening van de onderwijshervorming, die nog werd doorgevoerd onder het bewind van dictator Augusto Pinochet (1973-1990). Het lager en secundair onderwijs zouden weer nationale bevoegdheden moeten worden, in plaats van gemeentelijke. Ook tijdens de regering van Bachelets opvolger Sebastián Piñera (2010-2014) waren er hevige protesten.

Bachelet begon in maart van dit jaar aan een tweede ambtstermijn. Ze staat voor de grote uitdaging om het onderwijssysteem, de voornaamste bron van onvrede in het land, te hervormen.

Schools Reflect Segregation in Chile’s Educational System

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.