Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'Vernietiging milieuvergunning Uplace zegen voor luchtkwaliteit'

De Raad van State vernietigt de milieuvergunning voor shoppingcenter Uplace in Machelen. De Vlaamse regering heeft zich in dit dossier niet onpartijdig opgesteld. De regering tekende zelf eerst een overeenkomst waarin ze zich engageerde om een milieuvergunning te verlenen. Volgens enkele milieubewegingen komt deze uitspraak de mobiliteit en de luchtkwaliteit ten goede.
woensdag 28 mei 2014

Uplace moet een 'belevingscentrum' worden met winkels, restaurants en cafés, een bioscoop en wellnesscentrum en dat allemaal onder het viaduct van Vilvoorde. Het is een project van de groep rond Bart Verhaeghe (voorzitter van Club Brugge en één van de belangrijke sponsors van denktank Itinera).

Volgens een bont gezelschap van critici (Unizo, de milieubeweging) zou Uplace een aanslag zijn op de winkels in de binnensteden in de omgeving en zouden de 25.000 auto's die het centrum zou aantrekken de regio nog meer onleefbaar maken.

Minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege gaf, ondanks negatieve adviezen en een eerdere weigering van de provincie Vlaams-Brabant, toch een milieuvergunning af. Die milieuvergunning werd vorig jaar al geschorst en wordt nu dus vernietigd.

De Vlaamse regering had eerder namelijk een zogeheten brownfield-convenant afgesloten, een overeenkomst over de herwaardering van vervuilde bedrijventerreinen. Daarin engageerde de regering zich om een milieuvergunning te verlenen. Dat is niet onpartijdig, oordeelde de Raad van State.

De milieubewegingen Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace en de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL) reageren verheugd. Zij hebben trouwens nog andere pijlen op hun boog. Zij tekenden ook beroep aan tegen de stedenbouwkundige vergunning voor Uplace en vragen de vernietiging van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (GRUP VSGB).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.