Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Smeltend poolijs bevat enorme hoeveelheden plastic

Poolijs dat smelt als gevolg van de klimaatverandering zal de komende tien haar meer dan een biljoen plastic deeltjes in zee lozen. Dat plastic vormt een grote bedreiging voor het zeeleven, volgens een nieuw Amerikaans wetenschappelijk rapport.
woensdag 28 mei 2014

Het rapport Global Warming Releases Microplastic Legacy Frozen in Arctic Sea Ice meldt dat het het poolijs op sommige plaatsen minstens twee keer zoveel plastic bevat als vervuild oppervlaktewater, zoals de Garbage Patch ('de drijvende vuilnisbelt') in de Stille Oceaan – een gebied met plastic afval dat naar schatting groter is dan de Amerikaanse staat Texas.

De onderzoekers van het rapport, dat vorige week is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Earth's Future, zeggen dat ze bij toeval ongebruikelijk hoge concentraties plastic aantroffen tijdens een studie naar sedimenten in ijs. Deze onderzoekers zijn verbonden aan het Darthmouth College in New Hampshire.

Albatrossen

Veel wetenschappers en activisten hebben alarm geslagen over de plasticvervuiling in de oceanen. In de documentaire Midway laat regisseur Chris Jordan zien hoe tientallen jonge albatrossen in de noordelijke Grote Oceaan doodgaan aan het plastic in hun maag, vermoedelijk afkomstig uit de 'Garbage Patch'. Midway is een van de meest afgelegen eilanden op aarde.

Door de opwarming van de aarde zullen de nog hogere concentraties plastic in het poolijs waarschijnlijk terechtkomen in de oceaan, en dus in de voedselketen, staat in het rapport. "We begrijpen de milieugevolgen van microplastics nog niet helemaal, maar het is wel duidelijk dat veel zeedieren ze binnenkrijgen, inclusief commercieel aantrekkelijke soorten", schrijven de onderzoekers.

De term 'microplastics' verwijst naar kleine deeltjes die ontstaan als plastic ontbindt, maar niet biologisch afbreekt. Deze kleine bolletjes microplastic worden in steeds hogere concentraties aangetroffen in oppervlaktewater en bij kustlijnen in de wereld.

Cosmetica

Dit plastic is afkomstig van verschillende producten, variërend van microbolletjes uit cosmetica tot half synthetische vezels zoals viscose van grotere, weggegooide plastic voorwerpen. Dit plastic bereikt de zee via riolen, rivieren en afvaldumping langs de kust of op zee.

De onderzoekers zeggen in hun rapport dat de hoge concentraties plastic in het poolijs een gevolg zijn van de specifieke manier waarop ijs op zee gevormd wordt. Bij de bevriezing concentreert het ijs deeltjes uit omliggende wateren die in het ijs blijven zitten tot het terug smelt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.