Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Militaire staatsgreep Thailand geen oplossing voor sociale conflicten

Maandenlange onrust heeft zware druk gelegd op de economie van Thailand, de op twee na grootste economie van Zuidoost-Azië. Volgens analisten zal de militaire coup de economie op korte termijn even laten herleven maar op lange termijn dreigt opnieuw protest en chaos.
woensdag 28 mei 2014

DeWereldMorgen.be

Werknemers gingen in de week van 19 mei 2014 op tijd naar huis, om niet aangehouden te worden door militairen na de avondklok. Om 20.00 uur deden de meeste bedrijven in het doorgaans drukke winkelcentrum en uitgaansdistrict de deuren dicht, zodat hun werknemers voor 22.00 uur thuis konden zijn. Inmiddels is de avondklok versoepeld. De Thaise burgers mogen zich nu tussen middernacht en 4.00 uur niet op straat vertonen.

Maandenlange politieke onrust heeft de economie van Thailand schade toegebracht. Sommigen vrezen dat de coup van afgelopen week die nog zal verergeren, omdat een avondklok het bruisende nachtleven in Bangkok geen goed doet. "Sinds de coup hebben we 's avonds veel minder bezoekers", zegt Paula Somthong, eigenaresse van schoonheids- en wellnesssalon Buthip aan Sukhumvit Road.

Touroperator Thop Nillavong zegt dat het toerisme al een tijdje stagneert, maar hij heeft goede hoop dat dat snel zal veranderen. "Dit speelt al een half jaar. Ik verwacht dat het na de coup beter wordt."

Democratie is enige echte oplossing

Die stabiliteit niet zal standhouden als het de junta niet lukt Thailand weer op het pad van de democratie te krijgen. "Als de militaire regering te lang aan de macht blijft en er geen verkiezingen komen, verwacht ik dat het geweld en de weerstand weer zullen oplaaien. Dat zal investeerders afschrikken”, volgens Tim Forsyth van de London School of Economics.

Het is nog afwachten wanneer er verkiezingen komen. Legerchef generaal Prayuth Chanocha zei eerder deze week dat daarvoor eerst hervormingen nodig zijn. "We zullen nieuwe organisaties opzetten om alles wat problemen en conflicten veroorzaakt, te hervormen", zei hij in een tv-toespraak.

De voormalige minister van Onderwijs uit het kabinet van Yingluck, Chaturon Chaiseng, die zich aanvankelijk weigerde over te geven, zei dinsdag tijdens een persconferentie dat de economie nooit zal herstellen zo lang het leger aan de macht blijft. Militairen arresteerden Chaiseng tijdens de persconferentie.

Het Thaise bruto binnenlandse product (bbp) had in 2014 met 4 tot 5 procent moeten groeien. Begin mei concludeerde het Nationale Bestuur voor Economische en Sociale Ontwikkeling echter dat die verwachting als gevolg van de turbulente politieke situatie bijgesteld moest worden. Thailand staat op de rand van een recessie. De investeringen namen met 9,8 procent af en vooral de bouw- en productiesector kregen harde klappen.

Corruptie

In een poging de onrust in het noordoosten in te dammen, is het militaire bewind begonnen met de compensatie van 800.000 rijstboeren. De regering van Yingluck had een subsidieprogramma opgezet waarbij de boeren 40 procent extra uitbetaald kregen bovenop de marktwaarde van de rijst. Door mismanagement en corruptie mislukte dat programma echter. De betalingen werden vorig jaar stopgezet. Dit fiasco was een van de aanleidingen voor de demonstraties tegen de regering in november vorig jaar.

Can Thailand be saved by a coup d'etat?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.