Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Kenia zet Somaliërs massaal uit, Somalië vreest chaos

Somalië waarschuwt dat de massale uitwijzing van Somaliërs uit buurland Kenia ernstige veiligheidsproblemen veroorzaakt. Het land vreest dat veel uitgewezen jonge Somaliërs zich zullen aansluiten bij de extremistische beweging Al Shabaab.
woensdag 28 mei 2014

"Deze niet-geplande en ongecoördineerde uitwijzing van mensen, vooral jongeren, zal chaos en anarchie veroorzaken. We hebben geen geld en werk voor deze jongeren", zegt minister van Binnenlandse Zaken Mohamud Moalim Yahye vanuit de hoofdstad Mogadishu.

De Somalische regering heeft Kenia gevraagd de massale uitwijzing van Somaliërs, die begin april 2014 begon, op te schorten tot het zogeheten driepartijenakkoord voor de repatriëring van Somalische vluchtelingen is geïmplementeerd. Dat werd vorig jaar getekend door beide regeringen en de VN-vluchtelingenorganisatie. Dit akkoord behelst echter alleen vrijwillige en georganiseerde repatriëring van vluchtelingen naar Somalië.

Minister Yahye zegt dat Somalië de capaciteit niet heeft om grote aantallen terugkerende vluchtelingen op te vangen. In het land is de werkloosheid onder jongeren tussen 14 en 19 jaar met 67 procent een van de hoogste ter wereld.

Veiligheidsexperts, politici en overheidsfunctionarissen in Mogadishu en de Keniaanse hoofdstad Nairobi maken zich zorgen over de rekrutering van Somalische jongeren door Al Shabaab. "Als deze jonge mannen zich aansluiten bij Al Shabaab, zullen ze niet alleen schade aanrichten in Somalië en Kenia, maar ook in andere delen van Oost-Afrika", zegt Zakariye Yusuf, analist van de International Crisis Group.

Infiltratie in andere Oost-Afrikaanse landen

Kenia telt meer dan een miljoen Somalische vluchtelingen. De helft daarvan is niet geregistreerd, volgens het Keniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De operatie Usalama Watch werd opgezet om die mensen het land uit te zetten die een veiligheidsdreiging vormen. Zo arresteerde Kenia vierduizend mensen, bijna allemaal Somaliërs. Vijfhonderd van hen werden uitgewezen naar Somalië.

Honderden anderen wachten nog op uitwijzing, volgens de Somalische ambassade in Kenia. Uit cijfers van vliegmaatschappijen en reisbureaus zou blijken dat er nog eens 7.000 mensen, meestal jongeren, van Nairobi naar Mogadishu zijn getrokken na de start van de operatie Usalama Watch. Duizenden anderen zouden op andere wijze de grens tussen Kenia en Somalië hebben overgestoken.

Vanwege hun kennis van het Swahili en de cultuur in de regio, bestaat de kans dat deze Somalische jongeren door Al Shabaab teruggestuurd worden naar Kenia of andere Oost-Afrikaanse landen om terroristische activiteiten uit te voeren, zegt Yusuf. "Deze jongeren kunnen zich eenvoudiger verbergen, infiltreren in de samenleving en schuilplaatsen vinden dan Al Shabaab-leden die niet in Kenia hebben gewoond", zegt hij.

Wraak

Al Shabaab kampt met geldgebrek sinds het zijn basis in kwijt is in Mogadishu en de havenstad Kismayo. De groep heeft ook al drie jaar gebrek aan gewone soldaten. Honderden strijders werden vermoord, gingen het land uit of liepen over naar de regering die amnestie, bescherming en een betere toekomst belooft.

"Deze jonge mannen hadden voorheen kleine handeltjes of werkten als verkoper in winkels in Nairobi. Hun leven is op zijn kop gezet door deze uitwijzing", zegt Abdiwahab Sjeik Abdisamad, van de Kenyatta-universiteit in Kenia en expert van de regio van de Hoorn van Afrika. "Ze zitten nu in hun thuisland en zijn wanhopig op zoek naar nieuwe inkomsten. Dat is het type jongeren dat Al Shabaab opzoekt."

De uitgewezen Somaliërs kunnen zich aansluiten bij militante groepen om een inkomen te verwerven of uit wraak, omdat ze zich vernederd voelen door Kenia, zegt hij. "Als je op het gebied van terrorisme verkeerde besluiten neemt, heeft dat grote gevolgen. Dat willen de militanten en daar wachten ze op. Op het gebied van veiligheid is er niets verbeterd sinds de uitwijzingen."

Afgelopen week dreigde Al Shabaab-commandant Fuad Mohamed Khalaf met acties in buurland Kenia. Hij dreigde ermee tieners te sturen om zelfmoordaanslagen te plegen in Nairobi. Abdisamad wijst erop dat operatie Usalama Watch wordt geteisterd door gebrek aan strategie, door misbruik en intimidatie. De werkwijze van de Keniaanse regering zou contraproductief zijn en juist rekrutering door Al Shabaab in de hand werken.

Somalia Warns Kenyan Refugee Expulsion Will Lead to ‘Chaos and Anarchy’

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.