Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Triomf voor rechts en vooral extreemrechts in Europa

In Denemarken en Frankrijk wordt extreemrechts de grootste partij. Ook in Griekenland, Oostenrijk, Finland en Hongarije doen partijen met een antimigratiediscours het goed.
maandag 26 mei 2014

De PP (Parti Populaire Européen) verliest zwaar maar blijft de grootste. Ze gaat van 273 naar 212 zetels. De sociaaldemocraten profiteren niet van dat verlies. Zij gaan van 196 naar 185 zetels.

De liberalen blijven de derde fractie met 71 verkozenen, twaalf minder dan vorige keer. De groenen halen 55 zetels en blijven daarmee stabiel. Radicaal links (GUE/NGL) zou wel acht zetels winnen en heeft er nu 43.

De anti-federalisten met onder meer de Britse Conservatieven gaan achteruit (van 54 naar 44). De eurosceptici met UKIP (dat in Groot-Brittannië de grootste partij wordt) hadden 32 zetels en hebben er nu 36.

Het is nog afwachten of er een nieuwe extreemrechtse fractie komt. De partijen die nog geen fractie hebben stijgen wel van 27 naar 102 zetels. In enkele landen scoort extreemrechts heel goed. In Frankrijk wordt Front National de grootste partij met 25 procent.

De PS van president François Hollande houdt nog maar 14 procent over. In Griekenland waar het radicaallinkse Syriza afgetekend de grootste partij wordt, is Gouden Dageraad de derde grootste partij, groter dan de ooit oppermachtige socialisten.

In Hongarije eindigde het antisemitische en fascistische Jobbik tweede met bijna 15 procent. Alleen de conservatieve Fidesz-partij van premier Viktor Orbán is groter.

In Oostenrijk zou het extreemrechtse FPÖ meer dan 20 procent halen. De partij hoopt in het nieuwe Europese parlement een fractie te vormen met geestesgenoten FN, Vlaams Belang en PVV van Geert Wilders.

In Denemarken is de Volkspartij met een anti-migrantendiscours de grootste partij geworden. Ze haalde meer dan 26 procent. De Ware Finnen halen met een programma dat de migratie wil beteugelen bijna 13 procent en twee zetels.

In Nederland verliest Geert Wilders wel enkele pluimen maar houdt toch nog drie zetels over. Met 15,6 procent wordt D66 de grootste partij van Nederland. In Spanje verliezen de twee grote partijen – de socialisten en de conservatieven. Podemos, gegroeid uit de Indignados haalt vanuit het niets 5 zetels. De antipartij van Beppe Grillo zou in Italië de tweede grootste worden met mogelijk 25 procent.

In Polen worden de eurosceptici van Recht en Rechtvaardigheid de tweede partij met bijna 32 procent na de conservatieven (32,8 procent).

Er zijn ongeveer evenveel mensen gaan stemmen als vorige keer (43 procent). In Slowakije ging minder dan 13 procent van de kiesgerechtigden stemmen. Het doet denken aan de roman De stad der zienden van José Saramago waar een hele stad blanco stemt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Andries Termote op maandag 26 mei 2014

    U vergeet te vermelden dat in Griekenland het linkse Siriza de eerste partij wordt met 27%. Ze zijn consequent tegen de wurgende "shocktherapie" die de Troika van Europese Centrale Bank, Commissie en IMF aan het land opdringen. Dus het is niet overal extreem rechts troef.

    • door dageraad op donderdag 29 mei 2014

      Dat staat er in: "In Griekenland waar het radicaallinkse Syriza afgetekend de grootste partij wordt..."

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties