Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Algemene staking dreigt tijdens WK voetbal Brazilië

Naarmate het wereldkampioenschap voetbal dichterbij komt, neemt het aantal stakingen en manifestaties in Brazilië toe. De ambtenaren dreigen met een algemene staking. De regering zegt dat er geen risico is voor het verloop van het wereldkampioenschap.
maandag 26 mei 2014

DeWereldMorgen.be

De vakbonden maken gebruik van de internationale aandacht die het wereldkampioenschap oplevert, om de druk op de regering op te voeren. Bij steeds meer overheden en bedrijven leggen werknemers het werk neer voor enkele dagen of voor onbepaalde duur.

In de stad São Paulo ligt sinds 21 mei het openbaar vervoer plat. Op 23 mei breidde die staking zich uit naar het openbaar vervoer in andere steden. Woensdag trokken achtduizend politieagenten naar de wijk van de ministeries in de hoofdstad Brasilia. Deze actie had de steun van de federale en militaire politie.

In de twaalf steden waar het wereldkampioenschap voetbal plaatsvindt, staan op de openingsdag, 12 juni, vijftien manifestaties geprogrammeerd. Ook bij de luchtvaartmaatschappijen dreigen stakingen of prikacties, vooral bij Latam.

Docenten van 90 procent van de openbare universiteiten en leraren van het lager onderwijs zijn al gestopt met lesgeven. In de cultuursector zijn veel openbare gebouwen en musea dicht.

Algemene staking

"Een algemene staking is niet uitgesloten", zegt Sergio Ronaldo da Silva, secretaris-generaal van de Confederatie van Werknemers in Federale Openbare Dienst (Condsef), die 80 procent van de federale ambtenaren vertegenwoordigt. "Dit is niet zozeer het gevolg van het wereldkampioenschap. We praten al een tijdje over een staking. Onze eisen staan er los van, ze zijn al enkele jaren oud."

Als er niets verandert, ligt Brazilië plat tijdens het wereldkampioenschap, zegt de vakbondsleider. Tot dusver heeft de regering niet aangegeven wanneer ze wil onderhandelen.

"Op 30 mei praten we binnen onze confederatie over een algemene staking. Ze wilden Brazilië voorstellen als een eerstewereldland, maar onze gezondheidszorg is bijna failliet, goede verzorging ontbreekt, en hetzelfde gebeurt met het onderwijs en het openbaar vervoer."

Inflatie

Eind 2013 kwamen regering en vakbonden een loonsverhoging van 15,8 procent overeen. De inflatie was toen echter veel lager dan vandaag, zeggen de vakbonden. "Van de akkoorden wordt 70 procent niet nageleefd", zegt Ronaldo da Silva.

De regering verwacht niet dat de manifestaties veel hinder zullen veroorzaken. "Als er al manifestaties zullen plaatsvinden, dan zullen die geïsoleerd zijn", zegt minister van sport Aldo Rebelo.

"Ik denk niet dat er veel mensen zijn die het wereldkampioenschap verstoord willen zien door gewelddadig protest. We zijn voorbereid, de openbare veiligheid is gegarandeerd. Voor bezoekers en genodigden is er geen enkel risico."

Meer problemen dan voordelen

De sfeer is niet meer dezelfde is als in 2009 toen Brazilië het wereldkampioenschap kreeg toegewezen, zegt Pedro Trengrouse, advocaat sportrecht die destijds de Braziliaanse regering adviseerde. "De regering creëerde overdreven verwachtingen bij de bevolking en kan die niet waarmaken. Ze heeft veel beloofd en weinig gegeven."

In 2009 stond 80 procent van de Brazilianen achter de organisatie van het wereldkampioenschap. Vandaag zegt 55 procent dat het wellicht meer problemen dan voordelen brengt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.