Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Werknemers Fukushima negeerden massaal bevel op post te blijven na tsunami

Op een kritiek moment tijdens de ramp in Fukushima zijn honderden werknemers in paniek weggevlucht van hun post. Ze negeerden het bevel om op post te blijven om zo mogelijk de gevolgen van de ontploffing te helpen beperken.
woensdag 21 mei 2014

DeWereldMorgen.be

Deze vaststelling staat in een rapport dat tot nog toe geheim bleef, maar naar buiten werd gebracht door de Japanse krant Asahi Shimbun. Volgens de krant, die naar eigen zeggen 400 pagina's aan transcripties heeft van interviews met medewerkers, is dit relaas van de hand van Masao Yoshida, de toenmalige manager van de kerncentrale, die vorig jaar stierf aan kanker. Yoshida werd in Japan gezien als een van de helden in het verhaal.

Het gesprek met Yoshida schetst een beeld van de paniek die op 15 maart 2011 om zich heen greep toen de centrale van Fukushima Daiichi vier dagen na de aardbeving en tsunami zonder koelsysteem viel. Na een eerste ontploffing vreesde Yoshida dat er straling vrijgekomen was en droeg hij een aantal werknemers op zich te verzamelen in het veiligste deel van de fabriek.

De arbeiders drongen echter bussen van de fabriek binnen of namen hun eigen wagen om te vluchten naar de nabijgelegen kerncentrale van Fukushima Daini. Nadat 650 arbeiders en leden van het middenkader waren gevlucht, moest Yoshida het stellen met amper 68 werknemers om de gevolgen van de ontploffing te beperken.

Zijn versie staat in schril contrast met die van de operator van de centrale, het Japanse bedrijf Tepco, dat arbeiders geëvacueerd waren en enkel een beperkt team van toegewijde werknemers in de centrale bleef. De publicatie van de gesprekken, drie jaar na de ramp, zwengelt ook de kritiek opnieuw aan dat Tepco en de Japanse overheid nog steeds niet eerlijk communiceren over de ramp.

Een woordvoerder van de regering trok de echtheid van de transcripties niet in twijfel. Hij zegt dat het rapport niet is vrijgegeven "omdat de ondervragingen niet bestemd waren voor publicatie".

Japan paper says Fukushima workers fled during 2011 crisis 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.