Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Chomsky: VS panikeert over Russische annexatie Krim

Volgens Noam Chomsky is de VS in paniek over de Russische annexatie van de Krim, omdat het een uitdaging is van de door hen opgelegde wereldorde sinds het einde van de Sovjet-Unie.
dinsdag 20 mei 2014

DeWereldMorgen.be

De recente annexatie van de Krim door Rusland overtrad de 'rode lijn' van de nieuwe wereldorde. Die lijn ligt aan de grenzen van de voormalige Sovjet-Unie en China. Volgens de doctrine van deze nieuwe orde is Amerikaanse militaire actie aan de andere kant van de wereld op duizenden kilometers van hun eigen grenzen 'normaal'. Russische en Chinese actie net buiten hun eigen grenzen daarentegen overtreedt die orde en is dus per definitie 'een gevaar voor de wereldvrede'.

Nog volgens deze doctrine is Amerikaanse militaire actie aan de andere kant van de wereld in de Chinese Zuidzee en in de Russische Zwarte Zee een 'bewijs van goede intenties', een 'uitvoering van de plicht om de internationale orde te handhaven', terwijl Ruslands acties aan zijn eigen grenzen het bewijs zijn van 'agressie' en 'expansionistische ambities'.

Zelfverdediging

Chomsky vindt de huidige situatie in Oekraïne even ernstig als de Cubaanse rakettencrisis van 1962. Toen waren de VS bereid tot het risico van een kernoorlog om het principe af te dwingen, dat de VS het alleenrecht heeft kernwapens te positioneren aan de grenzen van de Sovjet-Unie (in Italië en Turkije) en dat de Sovjet-Unie niet het recht had als reactie hetzelfde te doen (in Cuba) aan de grenzen van de VS.

De Russische annexatie van de Krim is volgens Chomsky een schending van het internationaal recht, maar komt qua ernst nauwelijks in de buurt van de onwettelijkheid van de invasie van Irak. De Amerikaans-Britse invasie van Irak is de meest extreme internationale misdaad sinds het einde van de Koude Oorlog.

Rusland heeft strategische argumenten ter zelfverdediging in de Krim die de VS nergens in zijn honderden basissen over de wereld heeft. In de Krim ligt de enige warmwaterhaven van Rusland. Het eiland is bovendien historisch altijd Russisch geweest. De VS heeft bijvoorbeeld geen enkel recht op de zeehaven van Guantánamo in Cuba. De schending van mensenrechten in Cuba vervallen in het niets bij de schendingen van de mensenrechten in de Amerikaanse gevangenis van Guantánamo.

De 'internationale gemeenschap'

Buiten de VS en zijn bondgenoten in de EU en Japan ('de internationale gemeenschap' in de westerse media) denkt de rest van de wereld heel anders over deze wereldorde. Daar wordt de VS als het grootste gevaar voor de wereldvrede gezien. Onderzoekers van de Amerikaanse onderzoeksinstellingen WIN en Gallup International ondervroegen daarover 66.000 personen in 65 landen.

24 procent van de ondervraagden beschouwt de VS als de grootste bedreiging voor de wereldvrede, Pakistan krijgt 8 procent, China 6 procent, daarna gevolgd door Afghanistan, Iran, Israël en Noord-Korea met elk ongeveer 4 procent.

In Mexico, buurland van de VS, beschouwt 37 procent van de ondervraagden de VS als het gevaarlijkste land ter wereld voor de vrede, in het ander buurland Canada is dat 17 procent. Bovendien beschouwen 13 procent van de Amerikanen die deelnamen aan het onderzoek hun eigen land eveneens als de grootste bedreiging voor de wereldvrede.

Vertaling Lode Vanoost

Dit is een samenvatting van dit artikel: Chomsky: US Leaders' Panic Over Crimea Is About Fear of Losing Global Dominance

In Gallup Poll, The Biggest Threat To World Peace Is ... America?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Charles ouvry op woensdag 21 mei 2014

    Juist,

    en stonden U en ik in oktober 1962 niet pal achter de URSS en Cuba toen de US hen probeerden het recht om het plaatsen van Russische raketten op Cuba te ontzeggen? Niet inmenging in de binnenlandse aangelegenheden... weet je nog?

  • door Charles ouvry op woensdag 21 mei 2014

    Juist,

    U en ik stonden in oktober 1962 toch ook pal achter het plaatsen van Russische raketten op Cuba…. Niet inmenging in de binnenlandse aangelegenheden … weet je nog?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties