Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Arrestaties bij vreedzaam protest tegen European Business Summit

Zo’n vijfhonderd demonstranten verzamelden zich deze ochtend in Brussel om vreedzaam te protesteren tegen het vrijhandelsakkoord met Amerika. Het werd op dat moment besproken tijdens de European Business Summit. Het overgrote deel van die demonstranten, onder wie de verslaggeefster, werd opgepakt.
donderdag 15 mei 2014

DeWereldMorgen.be

Het begon rustig vanochtend. Demonstranten, geleid door Alliantie D19-20 en Alter Summit, verzamelden zich en deelden pannekoeken en koffie uit. De belangrijkste motivatie van het overgrote deel van de demonstranten was: gehoord worden.

Vrijhandelsakkoord

DeWereldMorgen.be

Het vrijhandelsakkoord tussen Amerika en Europa mag op veel kritiek rekenen. Om de handel zoveel mogelijk te bevorderen wordt in dit akkoord regelgeving van Amerika en Europa zoveel mogelijk gelijk getrokken. Velen vrezen dat dit slechtere voorwaarden, twijfelachtige sociale zekerheid en minder hygiene en veiligheid zal opleveren.

Patrick Vanden Bossche: “Het geplande verdrag is gevaarlijk voor Europa. Als we de sanitaire voorwaarden uit Amerika gedwongen zijn over te nemen, verslechteren onze arbeidsvoorwaarden en sanitair is het helemaal een ramp. Dan wordt ook onze kip gewassen in chloor. Politici moeten beseffen dat wij geen Amerikaans model willen.”

Onder de demonstranten was een grote groep aanwezig van het Duitse Blockupy en Die Linke. De actie was voor hen het startschot voor tien dagen van verzet. “Het volk moet geïnformeerd worden, weinig mensen weten van dit akkoord. En de politiek moet weten dat er veel mensen zijn met een andere mening. Nu gebeurt alle besluitvorming achter gesloten deuren, dat is niet bepaald democratisch”, aldus een lid van Die Linke.

Politici

De oproep dat Europese politici strenger moeten onderhandelen om een akkoord überhaupt aantrekkelijk te maken, werd veel herhaald. De betogers besloten dan ook niet op het Poelaertplein te blijven, maar de beleidsmakers op te zoeken. Zodat grote CEO’s en politici zouden zien, dat de burgers ongerust waren.

DeWereldMorgen.be

Jelle Spruyt, Pvda: “We worden geteisterd door crisis en besparingen en juist nu komt de grote industrie onderhandelen over maatregelen die mogelijk zeer slecht uitpakken voor de gewone arbeider. De werkende klasse wordt buitenspel gezet, terwijl de lobby regeert.”

Het protest was vreedzaam. Er liepen clowns en mensen verkleed als raven rond en de zeshonderd manifestanten waren vrolijk maar rustig. Een stukje verderop verzamelden ze zich.

Politie

Al snel was de politie in groten getale aanwezig. De manifestanten werden langzaam ingesloten, zodat ze geen kant op konden. Het was duidelijk dat het topoverleg op geen enkele manier verstoord mocht worden.

De politie richtte een waterkanon op de groep als clowns verklede mensen die vrolijk hun mening lieten blijken op het plein. De sfeer onder de manifestanten bleef rustig. Wegrennen voor al het water was geen optie, aangezien de oproerpolitie de groep van vierhonderd man aan alle kanten had omsingeld.

Grimmig

DeWereldMorgen.be

Ondanks de vreedzaamheid van de manifestanten sloeg de sfeer bij de politie spoedig om. Systematisch begonnen de agenten alle aanwezigen op te pakken. Oudere mensen, huismoeders, studenten en journalisten werden stuk voor stuk opgepakt en geboeid afgevoerd.

De agenten gingen niet bepaald zachtzinnig te werk. Aangezien er niet gelijk genoeg bussen waren om alle demonstranten af te voeren, werden deze gedwongen achter elkaar in ongemakkelijke houding op de grond te zitten met de handen achter hun rug geboeid. Voor de jongeren onder de demonstranten misschien niet zo’n opgaaf, maar de wat oudere aanwezigen hadden het zwaar.

Zelf werd ik uiteindelijk gearresteerd, terwijl ik een wat oudere vrouw stond te interviewen. Ook ik moest langdurig in een oncomfortabele houding op de grond te zitten, alvorens ik werd afgevoerd naar een kazerne. Het feit dat ik journalist was, en dit ook liet weten, werd door de aanwezige agenten genegeerd.

In de cel

DeWereldMorgen.be

Uiteindelijk werden er circa driehonderd demonstranten, passanten en journalisten gearresteerd. Zo zat in de bus een groepje hevig verontruste Italiaanse toeristen die duidelijk op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats waren geweest.

Tot laat in de middag, lang nadat de betoging was afgelopen, werden er nog mensen binnengebracht in het gevang. De politie liet duidelijk niets aan het toeval over.

Ook werden er drie politici opgepakt, gedeputeerden van Ecolo. Twee van hen werden gelijk weer vrijgelaten, maar één gedeputeerde zat om 14:00 uur nog vast. Een woordvoerster van Ecolo liet weten: “Geweldadige politie in België is echt een steeds groter wordend probleem. Vandaag zijn driehonderd burgers opgepakt die niets anders wilden dan een beetje respect van de politiek en de mensen die over onze levens besluiten.”

Recht van demonstreren

Ondanks het feit dat de demonstranten zich, in een poging hun stem te laten horen, niet hebben beperkt tot het Poelaertplein, was de demonstratie te allen tijde vreedzaam. Het oppakken van werkelijk alle aanwezigen lijkt een drastische en overdreven maatregel. Het roept de vraag op: waarom is het zo belangrijk dat besluiten als die van de European Business Unit achter gesloten deuren plaatsvinden, zonder openlijke tegenspraak van burgers?”

Kijk voor meer info over het Vrijhandelsakkoord

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Rudy Baker op vrijdag 16 mei 2014

    Wie denkt dat verkiezingen nog iets met democratie te maken hebben, better thinks again. Er komt een dictatuur op ons af, en die dictatuur heeft partijen zoals nv-a nodig. Al loopt de rest eigenlijk in dezelfde pas. Of niet soms?

  • door Rieteke en Corneille Van den Borne op vrijdag 16 mei 2014

    Ik ben verbaasd en teleurgesteld

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties