Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Wat N-VA bang maakt, is de ware inzet van 25 mei

‘De PS wordt linkser, want de communisten breken door in Wallonië. Laten we als Vlaamse partijen daarom de handen in elkaar slaan’. Die oproep aan Kris Peeters herhaalde Bart De Wever zondag zowel in De Zevende Dag als op het VTM-nieuws.
woensdag 14 mei 2014

Daarmee wordt haarscherp duidelijk wat de eigenlijke inzet van de verkiezingen is: links versus rechts, vakbonden en burgerinitiatieven versus VOKA en beleggerclubs, met de politieke partijen als woordvoerders tussenin. De Vooruitgroep wil daarom de urgentie van een links pluralistisch front in Vlaanderen benadrukken.

Laten we, zoals De Wever zijn rechtse bontgenoten oproept om samen de armen te straffen en de rijken te belonen, links aansporen om nu reeds samen de tegenbeweging te vormen die tussen 2014 en de verkiezingen van 2019 cruciaal zal zijn.

Links pluralisme

Als de peilingen een beetje kloppen, dan zal Groen er de volgende verkiezingen wellicht op vooruitgaan, ten koste van sp.a. Enige frictie is dus voorspelbaar en begrijpelijk. Toch hebben zij elkaar nodig en wij hun bondgenootschap des te meer.

Als Bart De Wever oproept om eerst een Vlaamse regering te vormen om zo een hefboom te hebben voor de onderhandelingen van de Federale regering, laten we dan linkse partijen alvast vriendelijk verzoeken om nu reeds samen een vuist te maken in de vorming van die Vlaamse regering: deelname aan een rechtse regering principieel weigeren en samen inzetten op een zo links mogelijke centrumregering.

Het failliet voor progressief Vlaanderen bestaat er immers uit, dat links in de regeringsvorming uit elkaar wordt gespeeld en uiteindelijk partijbelangen laat primeren. Alleen samen kunnen zij het rechtse offensief weerstaan: samen uit, samen thuis.

Daarnaast is het even belangrijk dat een kleine partij als PVDA+ de kiesdrempel haalt. Dat gaat weliswaar om slechts één zitje, maar blijft een grote sprong over de hoge kiesdrempel. Zowel sp.a als Groen hebben namelijk veel belang bij een linkse ideeënpartij die in ideologische rugdekking voorziet en van onderuit politiseert.

Je hoeft het niet eens te zijn met al de standpunten van die partij om te begrijpen dat deze symbolische stap belangrijk is. Politiek gaat ten slotte niet om partijen, maar om ideeën en het mobiliseren voor strijdpunten. Dat is de inzet.

Wereldvreemd links

Links pluralisme serieus nemen, betekent dat de veelheid aan linkse stemmen geen bonte stampei wordt waar rechts een strategisch voordeel uit kan halen.

De exclusieve stemoproep voor sp.a van Caroline Copers en Rudy De Leeuw van ABVV bijvoorbeeld, die deel uitmaken van het sp.a-partijbureau, vlak voor een intern ABVV congres over het belang van links pluralisme, is een anachronisme dat een hedendaagse progressieve beweging zich simpelweg niet meer kan permitteren.

Een democraat kan alleen maar betreuren dat dit soort belangenconflicten, tegen het eigen interne collectieve overleg in, imagoschade aanricht voor een organisatie die vandaag zo’n grote verantwoordelijkheid draagt.

Hetzelfde geldt voor Patrick Develtere van ACW die opriep de preferentiële band met CD&V te behouden, hoewel dat net de gedoodverfde partner van N-VA is, een partij die ongemeen hard inzet op de ontmanteling van de Christelijke vakbond.

De realiteit is echter dat opvallend veel vakbondsmensen van zowel van ABVV en ACW op lijsten van Groen en PVDA+ staan of oproepen Links te versterken. Dit soort engagement illustreert dat links pluralisme in de praktijk een feit is: geen enkele partij heeft het alleenrecht op middenveldorganisaties.

Age of Austerity

Als we de economische, financiële, sociale en ecologische crisissen willen beheersen, dan hebben we er als burgers alle belang bij dat we op mondiale, Europese en nationale schaal kunnen optreden.

Precies daarom pleit De Vooruitgroep in zijn nieuwe boek Wereldvreemd in Vlaanderen voor een meerschalig beleid: een linkse politiek op Vlaamse of nationale schaal alleen is niet mogelijk. Ook linkse partijen en sociale bewegingen moeten daarom verder leren kijken dan de Vlaamse kerktoren en in de eerste plaats samen de sociaal-ecologische strijd voeren tegen het besparings- en vermarktingsbeleid dat de Europese Unie ook de volgende jaren zal doordrukken.

Want laat daar alvast geen twijfel over bestaan: the Age of Austerity is nog maar net begonnen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet België 12,9 miljard euro besparen tegen 2018.

De Hoge Raad voor Financiën (HRF) spreekt zelfs van 13,7 miljard tegen 2017, waarvan 12 miljard euro bij de federale overheid en sociale zekerheid en 1,7 miljard bij de regio’s moet gehaald worden. De brutobesparingen zijn helaas nog hoger, omdat een aantal overheidsuitgaven, zoals voor pensioenen en gezondheidszorg, verder zullen stijgen. 

Besluit 

Met dit vooruitzicht wordt een toekomstige rechtse regering sowieso een colporteur van een neoliberaal EU-beleid, ook al zit er een linkse partij bij die zich toch aan een nefaste compromiscultus wil wagen.

Daarom heeft, samengevat, alleen een links pluralistisch verbond van partijen en middenveld kans op slagen: samen oppositie voeren tegen de afbraakpolitiek, zowel vanuit een centrumregering als daarbuiten, wetende dat de eigenlijke machtsstrijd vandaag vooral een Europese aangelegenheid is.

Rechts weet helaas zeer goed dat links de boot al een paar keer heeft gemist, vanwege onderlinge verdeeldheid, vooroordelen en ideologische spraakverwarring. Een succesvolle progressieve politiek in de eenentwintigste eeuw kan alleen maar sociaal, ecologisch en radicaal democratisch zijn. Een links pluralistische samenwerking is daartoe een noodzakelijke voorwaarde.

Stel dat we de kiezer zouden oproepen om voor sp.a, Groen of PVDA+ te stemmen en die samen 33 procent van de stemmen halen, dan is links aan zet om samen met CD&V een Vlaamse en Federale Regering te vormen. Dan kan Koen Geens meteen in de praktijk aantonen dat CD&V geen centrumrechtse partij is.

Ondertekenaars:

Luce Beeckman (UGent), Jan Blommaert (Universiteit Tilburg), Eric Corijn (VUB), Pascal Debruyne (UGent), Lieven De Cauter (KUL), Herman De Ley (UGent), Eric Goeman (ATTAC), Chris Kesteloot (KUL), Ico Maly (RITS Brussel), Francine Mestrum (Global Social Justice), Mark Saey (filosoof), Eric Swyngedouw (UManchester), Robrecht Vanderbeeken (Victoria Deluxe), Johan Van Hoorde, Karim Zahidi (UA) en andere leden van De Vooruitgroep.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door bevlison op donderdag 15 mei 2014

  hoe dreigender de kanten ervaren, hoe extremer de meningen geuit worden. De huidige politiek is beangstigend. Ik ben links omdat ik hou van zachtaardigheid, zit ik fout?

 • door RMM op maandag 19 mei 2014

  We gaan weer kiezen en naar een nieuw wereldrecord regeringsvorming ,....

  N-VA voor zeer moeilijke keuze ,....

  Maar indien de N-VA vasthoudt aan haar eis voor een verdere splitsing na 2014, dreigt ze geïsoleerd te raken. Tot nu toe wilde de N-VA eerst de Vlaamse regering vormen om vanuit die regering samen met CD&V en Open VLD – haar (confederale) eisen federaal op tafel te leggen. Deze opstelling heeft ook een strategisch doel: als de N-VA de grootste partij van Vlaanderen wordt heeft ze recht op het leiderschap van de Vlaamse regering. Een unieke kans om via de Vlaamse regering het confederale pad op te gaan, en op termijn het einde van Belgie,....

  Een jaar geleden hoopte de N-VA nog op een zodanige verkiezingsoverwinning voor het Vlaams Parlement dat ze in 2014 incontournable zou worden bij de vorming van de volgende Vlaamse regering. Dat is nodig om te vermijden dat er een Vlaamse meerderheid zou worden gevormd zonder de N-VA. Indien dat zou kunnen, zal dat waarschijnlijk ook gebeuren, zegt Bart Maddens, de huisstrateeg van de partij. De andere Vlaamse meerderheidspartijen zijn geen voorstander van een nieuwe grote staatshervorming. Ze willen ook af van de huidige constructie, waarbij de N-VA wel in de Vlaamse maar niet in de federale regering zit. Ze willen niet dat de Vlaamse minister-president (N-VA) het vijf jaar lang de federale regering (geleid door PS of CD&V) moeilijk kan maken. Dus is hun strategie: eerst de federale regering vormen. Het streven naar symmetrische regeringen maakt dan ook de kans kleiner dat de N-VA tot de Vlaamse regering kan toetreden.

  Ja, het is zover over afzienbare tijd zal u weer uitgenodigd worden om te stemmen. En gelukkig hoeft niemand bang te zijn om naar de stembus te gaan. In een aantal landen is dat wel anders vrijwel iedereen kent de beelden die daar vandaan komen. Dat deze mensen ondanks de gevaren stemmen getuigd naar mijn mening van politieke betrokkenheid, van durf om je lot te beinvloeden. Dus onhou, het is een groot recht en goed om in alle vrijheid en veiligheid te kunnen en mogen stemmen. Nee ik ga u niet oproepen om op een bepaalde partij te stemmen, ik vraag alleen om dit stuk vrijheid te waarderen. Mijn oproep aan u is stem bewust.

  In vlaanderen worden politici gerecycled, en als dat niet genoeg is krijgen we ook de zonen, etc, een groot verschil met Nederland bijv. , ...

  de europese "jackpot"verkiezingen voor politici , wat voor binnenlandse politici de gewone lotto is ( als betaalde job) is europarlementarier , de euromillions ,... het Europees parlement is een log groot miljardenkostende instituut, die veel macht en invloed heeft, maar niet rendeert voor ons, wel voor de armere landen, de Euro is een kapitale blunder , de Euro moet niet ten koste van alles in stand worden gehouden. De vrije handelsverdragen worden totaal niet afgesloten, met Canada bijv, omdat ze met 28 landen niet overeenkomen, wat is de toegevoegde waarde van Europa, bemoeit Europa niet te veel met ons?? We hadden afspraken over de munt, begin deze eeuw (2003 ) maar de fransen en duitsers hielden zich er niet aan, de crisis in 2008 is een gevolg dat sommige landen, de tekorten zo hebben laten lopen en daardoor heel die Eurozone in de problemen te brengen, de Europese raad werkt voor geen meter, er is altijd ruzie ,...nu pas is er met enkele landen een strenger begrotingstoezicht,de begrotingstoezicht van de bekende 3% tekort zal nu heel spannend worden of frankrijk en italie zich eraan gaat houden, de vrije markt en handel in Europa werkt niet omdat bijv frankrijk protectionisme hoog in het vaandel draagt, (eigen producten eerst , ) ..... de staatsschuld van Griekenland is 180 %,en zal dit nooit kunnen terugbetalen, ... men heeft tegenwoordig 28 landen, en ze komen nooit overeen, er zijn momenteel 26 miljoen werklozen en dit is het falen van Europa ,Een gecoördineerd economisch, sociaal en werkgelegenheidsbeleid in de EU is noodzakelijk om de kenniseconomie te kunnen realiseren.

  Nu kom ik met een onthulling ( een scoop) maar het PROBLEEMLAND in de Eurozone is geen spanje , griekenland, of italie MAAR FRANKRIJK, en dit is de spil , frankrijk heeft enorme schulden, een schuld van 2 BILJOEN EURO ( dit is geen schrijffout dit is tiende tot de twaalfde macht ; 1000 000 000 000 EURO !!!!! ) die schuld loopt maar op en wie gaat het gelach moeten betalen, wij oa met onze belastingsgelden en met onze pensioenfondsen en onze premiebetalers,van verzekeraars want zei kopen oa franse staatsbons aan,...

  Bijv een gezamelijke europese energiemarkt komt ook NIET tot stand, ( de prijs van stroom gaat omlaag en vooral minder afhankelijk van russisch gas,...)als rusland de gas afsluit hebben we een probleem , daarom is die gek van poetin zo vastberaden om zijn zin door te zetten in oekraine ( de totale oorlog )

  het volgende punt is dat asielbeleid faalt, Europa vangt maar 100 000 vluchtelingen uit Syrie bijv, terwijl alleen libanon 1 miljoen mensen opvangt, Europese parlement blijft een formele afstandelijke instituut. Als je off de record met europarlementariers praat , dan is het een zeer goedbetaalde baan ( jackpot voor politici), en verder geloven ze er niet in ,de europese unie is in crisis en alleen de zakkenvullende politici hebben daar voordeel aan... moet er een referendum komen voor uittreding uit Europa?? jazeker !!!

  Terug naar Belgie , de fiscale en parafiscale druk in Belgie is één van de hoogste in de wereld, we moeten van een personenbelasting naar een vermogensbelasting. we zitten met een record aantal faillisimenten, ondernemerschap wordt niet gestimuleerd voor kmo's, Het basistarief van de notionele interestaftrek daalt vanaf aanslagjaar 2014 (inkomstenjaar 2013) van 3 % naar 2,742 %. Voor KMO’s zakt het tarief van 3,5 % naar 3,242 %.

  Het tarief is immers gekoppeld aan de gemiddelde rente van Belgische overheidsobligaties (OLO’s) op 10 jaar, de zogenaamde ‘indexen J’ die door het Rentefonds maandelijks worden bekendgemaakt; dat mag bevriezen . sociaal economisch beleid in belgie is een ramp, ...

  Wat verwijderd de politici van de burger ?

  De grootste fout die politici naar mijn mening maken, is dat zij volledig onbereikbaar zijn voor de burger na de verkiezingen. ( de grote verdwijntruc waar david copperfield jaloers zou op zijn ) Waarbij natuurlijk best te begrijpen is dat het onmogelijk is om een ieder persoonlijk te woord te staan, maar hierbij moet men denken dat er niemand van de partijen is te spreken. Nee, zodra de verkiezingen achter de rug zijn lijkt het wel, alsof de kiezer er helemaal niet meer toe doet. Of wel de kiezer lijkt in lucht te zijn opgegaan. Dit werkt niet wederzijds vertrouwen in de hand, . Menig kiezer wil graag op de hoogte blijven over hoe er wordt omgegaan met de BELOFTEN die gemaakt zijn in verkiezingstijd. Het is verbazingwekkend en onthutsend, te moeten concluderen dat onze politici blijkbaar in de veronderstelling zijn precies te weten wat de kiezer wil. Getuige hun acties blijkt niets minder waar, of ze hebben er gewoon maling aan. Verder krijgen we mooie verhalen te horen die ons moet prikkelen vooral op hun te stemmen. Maar we worden nooit gehoord.

  Wat de wensen van de kiezers zijn • Geen vage toezeggingen, maar klare taal (dus geen het moet allemaal anders, nee wat en hoe moet het anders) • Doorzichtigheid in de regelgeving (pas de regelgeving aan) • Zorg voor de zwakkeren in onze samenleving. • Draag zorg voor onze welvaart • Houd u aan de feiten, en niet door ondermeer creatief boekhouden of leugens • Inventariseer de huidige toestand en pas hem aan naar behoefte • Afschaffing van overbodige regels die ontplooiing en ontwikkeling • De verkiezingsuitslag recht doen. (Dus dat wordt samenwerken) • Nakomen van de verkiezings beloften !!!!!!!

  Gevolg geven aan het bovenstaande geeft in ieder geval de mogelijkheid om weer enigszins vertrouwen te krijgen in politici. Ik ga geen stemadvies geven, ik geef alleen maar ter overweging mee brachten de partijen waar u op hebt gestemd datgene wat u ervan verwachtte. U hebt nu de mogelijkeid om uw ongenoegen te uiten.

  Nee geen advies in de zin van stem op hem of hem, of die of die partij. Nee, niets van dit alles het enig dat ik u adviseer is, maak gebruik van uw stemrecht (opkomstplicht maar geen stemplicht) en bevraag degene op wie u wil stemmen. En durf ook eens van een gewoonte af te wijken, Kies in de eerste plaats met uw verstand en vevolgens met uw hart. En maak gebruik van uw stemrecht, want wie zwijgt stemt toe. En als u dermate teleurgesteld bent in de huidige politiek ( die er niks van bakken en alleen na de verkiezingen de belastingen zullen verhogen), durf dan naar nieuwkomers te kijken.

  Ik wens u vast wijsheid en durf om te stemmen. En vergeet niet u stemt niet alleen voor u zelf maar ook voor hen die niet kunnen stemmen. Vergeet vooral niet een beschaving is zo groot als haar zorg voor de zwaksten.

  RMM Reborn Muslim Movement

  de stichter

 • door Roland Horvath op woensdag 21 mei 2014

  Wat N-VA bang maakt is dat Links vooruit gaat en vooral nadien samenwerkt om de neoliberale, antidemocratische, anti-ecologische en antisociale politiek van de EU te bekampen, die overigens ook in VL en BE gevoerd moet worden. Wat N-VA nog meer angst inboezemt is dat hun momentum voorbij is. Dat blijkt uit de polls. Hun stemmenaantal stagneert. Nu zijn die polls onbetrouwbaar. De gevestigde partijen vooral de grootste zullen lager uitkomen. Dat is normaal met de miskleunen bij N-VA/BDW van de laatste tijd.

  Wat iedereen mag verbazen en doen huiveren is dat BDW aan het adres van de PS de term communisten in de mond neemt. Dat N-VA leden na verloop van tijd hun eigen leugens en verzinsels geloven is menselijk. Maar van een socialistische partij als de PS, die half neoliberaal geworden is, zeggen dat ze communistisch is, past alleen in de heksenjacht van senator McCarthy in de VS van de jaren 1950. In alles gaan ze terug in de tijd, in niets zijn ze bij de tijd, N-VA is reactionair in hart en nieren.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties