Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Smelten westelijke Zuidpool niet meer te stoppen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt dat niets het afsmelten van de gletsjers in het westen van Antarctica nog kan tegenhouden. De zeespiegel kan daardoor wereldwijd met 1,2 meter stijgen.
woensdag 14 mei 2014

Wetenschappers van de National Aeronautics and Space Administration (NASA) onderzochten de gegevens van veertig jaar observaties en besluiten dat de gletsjers in de Amundsen Zee in West-Antarctica "een point of no return gepasseerd zijn", zegt hoofdonderzoeker en glaceoloog Eric Rignot.

Dat is bijzonder slecht nieuws voor laaggelegen kustgebieden over heel de wereld, want de gletsjers van Antarctica zijn nu al in belangrijke mate verantwoordelijk voor de stijgende zeespiegel: ze brengen evenveel ijs in zee als de hele Groenlandse ijskap. Ze bevatten genoeg ijs om de wereldwijde zeespiegel met 1,2 meter te doen stijgen en blijken sneller te smelten dan wetenschappers hadden voorspeld.

"Deze sector zal in grote mate bijdragen tot de stijging van de zeespiegel in de komende decennia een eeuwen", zegt Rignot. "In een conservatieve schatting kan het verschillende eeuwen duren voor al het ijs in de zee is gesmolten."

Klimaatverandering

"Het ineenstorten van dit deel van West-Antarctica lijkt niet te stoppen", zegt Rignot. "Het feit dat de terugtrekking overal tegelijk gebeurt, over het hele gebied, wijst erop dat dit door een gemeenschappelijke oorzaak in gang is gezet, zoals warmer oceaanwater onder de drijvende delen van de gletsjers."

Amper een week geleden bleek uit een andere studie dat ook de ijskappen in Oost-Antarctica meer gevaar lopen dan gedacht. Wetenschappers van het Duitse Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) ontdekten dat een enorm volume ijs wordt tegengehouden door een blok ijs boven een rotsige rand aan de kust. Als die ijsdam het begeeft, schuift het hele volume onomkeerbaar richting zee. Het gevolg is dan een aanhoudende stijging van de zeespiegel, met in totaal drie tot vier meter.

NASA-UCI Study Indicates Loss of West Antarctic Glaciers Appears Unstoppable

'Nothing can stop retreat' of West Antarctic glaciers

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.