Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nigeriaanse Boko Haram destabiliseert buurland Kameroen

Ambtenaren van het ministerie van defensie in Kameroen stellen dat de Nigeriaanse extremistische groepering Boko Haram hun land infiltreert. De vrees leeft dat het Centraal-Afrikaanse land, dat bekendstaat om zijn stabiliteit, nu ook zal afglijden in chaos, zoals buurland Nigeria.
woensdag 14 mei 2014

DeWereldMorgen.be

"Op dit moment worden we geïnfiltreerd door Boko Haram. Daarom heeft het leger besloten om de beveiliging te versterken om de dreiging die lokale ondersteuning lijkt te krijgen, tegen te gaan", zegt Didier Badjeck, woordvoerder van het ministerie van Defensie in Kameroen.

Augustine Awa Fonka, de gouverneur van de Far North Region waar op 5 mei een militaire post werd aangevallen, gelooft dat de precisie van de aanval bewijst dat die met de hulp van lokale informanten werd voorbereid. Bij deze aanval bevrijdde Boko Haram een van hun leden die in de legerpost werd vastgehouden.

De extremisten, die ook achter de ontvoering van de ruim tweehonderd schoolmeisjes zitten, doodden daarbij een militair en verwondden verschillende anderen.

De noordwestelijke grens van Kameroen valt samen met de oostelijke grens van Nigeria en reikt tot aan het noorden van Nigeria, overwegend islamitisch en een bolwerk van Boko Haram. In maart werden hier een aantal militaire posten opgezet als een reactie tegen de opstanden van Boko Haram.

"De openbare orde moet de bevolking beschermen", zegt Awa Fonka. "De aanval op de militaire post zorgde voor angst en destabiliseert iedereen." Hij wil alles in het werk stellen om de daders en hun medeplichtigen op te sporen. De aanvallen in Nigeria hebben er ook toe geleid dat een vluchtelingenstroom uit Nigeria richting Kameroen op gang komt.

Op 6 mei deed Boko Haram een aanval op een markt in de grensstad Gambourou. Meer dan tweehonderd mensen, onder wie vier Kameroenezen, lieten het leven in die aanval. Drieduizend Nigerianen staken kort daarop de grens over naar de Kameroense stad Fotokol.

Wantrouwen

"De kracht van de openbare orde volstaat hier niet", zegt Awa Fonka. "We hebben de bevolking nodig om mensen van twijfelachtige origine aan te duiden. We moeten verenigd zijn, want alleen een verenigde natie is onoverwinnelijk voor de vijand." Net die bereidheid van de lokale bevolking om samen te werken, blijkt echter twijfelachtig.

"Mensen wantrouwen elkaar. Je kan zelfs je eigen buurman niet vertrouwen, want je weet niet met wie hij net gedineerd heeft", zegt Alamine Ousman, een bewoner uit de Far North Region. "Wat we wel weten is dat er leden van Boko Haram onder ons zijn, en die handelen en wandelen hier rond zoals iedereen." In deze regio vrezen velen voor hun leven als ze vrijwillig informatie over Boko Haram-leden gaan delen met de overheid.

"Het is moeilijk om te leven op een plaats waar zelfs het ritselen van de bladeren je doet opschrikken uit je slaap omdat je weet dat je kinderen zonder enige waarschuwing kunnen worden vermoord ", zegt El Hadji Numbao die na de aanval op de militaire post alles achterliet en met zijn familie van zeven kinderen en drie vrouwen naar de hoofdstad vluchtte. Universiteitsmedewerker en kenner van de grensregio Adouraman Halirou vreest dat de huidige situatie Kameroen in chaos zal storten.

Nigeria’s Boko Haram Begins to Destabilise Cameroon

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.