Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nieuw stadsbestuur Rotterdam wil tuig-dorp

In de plannen van het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam staat te lezen dat in het vervolg Rotterdamse probleemgevallen naar een tuig-dorp moeten verhuizen
vrijdag 9 mei 2014

DeWereldMorgen.be

Mensen die overlast bezorgen, hun huis vervuilen, rotzooi maken en buren intimideren: in Nederland worden zij aso’s genoemd. Het zijn mensen die volgens veel gemeenten niet passen in een gewone woonomgeving. De jongste oplossing is: plaats ze samen ergens buiten de stad.

Aso-woningen

De Aso-woningen zijn in Denemarken bedacht, ze worden dan ook wel “Skaeve Huse” genoemd. Volgens velen is het de oplossing voor mensen die anders niet in het gareel gehouden kunnen worden.

In plannen van meerdere gemeenten staat te lezen dat de bewoners in de Skaeve Huze een veilige en prettige, geïsoleerde leefomgeving hebben waar ze tot rust kunnen komen, met de nodige psychologische begeleiding.

Tijdelijk

De vele voorstanders benadrukken dat de tuig-woningen altijd slechts een tijdelijke maatregel zijn. Tijdens het verblijf in de aso-woningen wordt het tuig klaargestoomd voor een terugkeer naar een normale woonwijk.

De eerste tuigdorpen zijn geplaatst in Den Haag. Hoewel het stadsbestuur van Rotterdam nu wijst op het succes in andere steden als Den Haag, Amsterdam, Doetinchem, Tilburg en Utrecht, is het project in Den Haag stopgezet. Het project in Utrecht zal pas in 2015 starten.

Wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting Den Haag): “Door woonoverlast van verschillende kanten aan te vliegen is een complete aanpak ontstaan die goed werkt. Dit maakt ‘Skaeve Huse' niet meer nodig in Den Haag".

Rotterdam

Joost Eerdmans, van de partij Leefbaar Rotterdam, wordt wethouder Veiligheid en is daarmee verantwoordelijk voor de aso-woningen. In twintig containers buiten de stad komen de gezinnen te wonen die volgens Eerdmans "te slim zijn voor de psychiatrische kliniek, niet crimineel genoeg zijn voor de cel, maar te gevaarlijk zijn voor de buurt".

De grootste uitdaging wordt het vinden van een geschikte locatie. Die problematiek speelt en speelde ook in andere steden. Niemand wil een aso-dorp in de buurt.

Eerdmans denkt echter dat het wel gaat lukken. “Rotterdam is groot genoeg. Het is echt een laatste redmiddel", zegt hij, "als echt alles is uitgeprobeerd."

Naast de aso-dorpen wil Rotterdam het moeilijker maken voor mensen met een laag inkomen om naar de stad te verhuizen en zullen mensen die weinig verdienen in bepaalde wijken niet meer welkom zijn. Ook bestaat er een plan voor een zogeheten bakfietswijk voor jonge hoogopgeleide starters.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Rudy Baker op zaterdag 10 mei 2014

    De favela van de toekomst. De volgende stap zijn privé-legers.

  • door Harie op zaterdag 10 mei 2014

    Dit is natuurlijk niet nieuw. In de 50er jaren werd dit systeem op grote schaal toegepast in vele Nederlandse gemeenten waaronder mijn woonplaats Maastricht. Het is wel zo dat de mensen in zo'n buurt woonden het er reuze naar hun zin hadden; er werd voor ze gezorgd, ook als ze geen geld hadden, niet werkten of gewoon niets betaalden. Na de eerste winter was al het hout dat in huis gebruikt was zoals deurposten en zelfs de deuren in de kachel beland en de primaire levensbehoeften werd hun vanzelf niet ontnomen. Gezelligheid troef; er kwam zelden of geen politie in de buurt, mensen steunden elkaar door dik en dun en de grenzen van het toelaatbare werden van week tot week verlegd. Na zo'n 15 jaar kwam men er achter dat re-socialisatie, zoals dat toen heette toch het beste gerealiseerd kon worden in doorsnee woonwijken. Einde experiment; resultaat: mislukt! politici zijn de mensen met het kortste geheugen van de hele samenleving. Ergo: Oude wijn in nieuwe zakken

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties