Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Robin Hood-taks komt er. Nu nog wachten op invulling

Vandaag streed de ngo Oxfam-Solidariteit in een mediagenieke actie voor een goede verdeling van het geld dat met wat geluk vrij komt door de zogenoemde Robin Hood-belasting. Een strijd die niet voor niets bleek: elf landen beslisten om een financiële transactietaks in te voeren vanaf 1 januari 2016.
dinsdag 6 mei 2014

DeWereldMorgen.be

Verwoed poseert Robin Hood voor de camera’s, terwijl hij probeert gierige bankiers te verslaan en het geld dat Merkel en Hollande vasthebben tracht te verdelen onder leraren, ijsberen en verpleegkundigen. Achter hem torent het grote gebouw van de Europese Commissie.

Terwijl de Europese ministers van Financiën van de elf landen die hebben beloofd een FTT (Financial Transaction Tax) in te voeren, samenkomen om de voorwaarden van die belasting te bespreken, staat een klein groepje activisten buiten hevig te boksen.

Robin Hood Tax

De Robin Hood tax is een andere naam voor de FTT. Het is een belasting van minder dan een half procent op allerlei financiële transacties. Een klein bedrag dat desalniettemin heel veel kan opleveren.

Bert Dhondt, Oxfam: “We schatten dat de taks ongeveer 34 miljard euro per jaar kan opleveren. Elk land kan dan zelf bepalen hoeveel ze daarvan uitgeven aan goede doelen. In België zouden wij de helft van dit bedrag besteden aan armoede bestrijding, zowel nationaal als internationaal.”

Een groot aantal organisaties en instanties steunt de Robin Hood-belasting. Twee van de belangrijkste voorvechters van deze taks zijn Duitsland en Frankrijk. Oxfam hoopt dat deze landen het voortouw nemen. Als zij het goede voorbeeld geven dan volgt de rest vanzelf, hoopt Oxfam.

Banken bestraft

Hoewel Oxfam het geen straf wil noemen, is de belasting wel een directe reactie op de economische crisis die volgens velen door de financiële sector is veroorzaakt.

Bert Dhondt: “De financiële sector heeft de crisis mogelijk gemaakt en het wordt tijd dat zij gaan betalen voor wat ze hebben aangericht.”

De financiële sector zelf reageert kritisch op de voorgenomen belasting. Zij zijn bang dat de sector verstoord wordt door een dergelijke maatregel. Volgens Oxfam en andere organisaties is de belasting echter zo klein dat het de marktwerking niet zal verstoren.

De Europese Centrale Bank volgt de ontwikkelingen op de voet. Er is angst dat de ECB de maatregelen sterk zal afzwakken. Toch zal in ieder geval het signaal duidelijk zijn. Banken moeten voorzichtiger omspringen met speculatie en verantwoordelijker omgaan met geld.

Akkoord

Na afloop van de actie raakt bekend dat de elf betrokken Europese landen, waaronder België, hebben besloten om vanaf 1 januari 2016 de taks in te voeren.

DeWereldMorgen.be

Directeur Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11, koepel van de Vlaamse Noord-Zuid beweging: “Dit is een historisch akkoord. Ngo’s vechten al twintig jaar voor de invoering, dit is een belangrijke stap: voor het eerst is er een concrete datum waarop de taks in werking zal treden, 1 januari 2016. We blijven echter waakzaam. Een aantal elementen zijn nog niet bekend en de tegenstanding zal er nog alles aan doen om dit akkoord uit te hollen.” 

Tegenstanders van de belasting zijn voornamelijk grote financiële instellingen. Zo zei Hakan Wohlin, hoofd van schuldafhandeling bij de Deutsche Bank, vorig jaar nog: “De FTT zou hetzelfde zijn als zand gooien in de motor van een Mercedes-Benz. Het effect zal niets goeds zijn.” 

Ondanks de tegengeluiden willen de ngo’s echter niet afdingen op de voorwaarden. Bert Dhondt: ‘Wij willen dat de taks zeker voor derivaten geldt, dat zijn uiteindelijk een van de grootste veroorzakers van de crisis."

Ongelijkheid bestrijden 

Oxfam en organisaties als 11.11.11 blijven erop hameren dat het geld wordt gebruikt om een gelijkere samenleving te creëren waar armoede wordt bestreden. Een aanzienlijk deel van de opbrengst moet volgens de organisaties naar armoedebestrijding en klimaatverandering gaan. 

Juist de mensen die door de crisis zijn getroffen moeten dan dus met het geld geholpen worden, klinkt het.

Bert Dhondt: “We willen dat er ook in België geïnvesteerd wordt in publieke diensten als onderwijs en gezondheidszorg. Zaken die de armoede kunnen terugdringen. Met de opbrengst van de Robin Hood-taks zou dit mogelijk zijn.” 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.